USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

06 Haziran 2020 14:28

Karantinada gevşeme: Umut ve endişe

En az bir düzine ülke, virüsle mücadele için getirilen kısıtlamaları geri çekti. Toplum, normalleşme’ adımlarını dört gözle bekledi. Kısıtlamaların gevşemesi, virüsle nasıl yaşayacağınızı anlamaya yönelik gerçek zamanlı bir deney

Karantinada gevşeme: Umut ve endişe

İrem Sertbaş / [email protected]

Koronavirüs’ün, pandemi olarak kabul edilmesinin ardından vaka sayılarında yaşanan artışla birçok ülke, sosyal ve ekonomik hayatı kısıtlayıcı tedbirler almıştı. Ancak mayıs ayı itibariyle, dünya karantina kısıtlamalarında rahatlama politikalarına gitmeye başladı. Şu ana kadar virüsü yenecek bir aşı bulunamadığından ve katı karantina uygulamalarının sürdürülebilirliği olmadığından dolayı, virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. 

SÜREÇTE, KURALLARA DİKKATLE UYULMALI

Güney Kore hükümeti, ‘Covid-19 ile yeni bir günlük yaşam’ mottosunu geçtiğimiz ay duyurmuş; “Dışarı çıkın, sosyalleşin ve eğlenin” demişti. 

Ancak bundan tam 4 gün sonra, yeni bir enfeksiyon kümesi ortaya çıktı. Hastalığa yakalandığından habersiz bir gencin, Seul’un eğlence merkezlerine gitmesiyle 7 bin 200 kişinin enfekte olma ihtimali doğdu. Gençle temasta olan 27 kişide hastalık tespit edildi. Yeni aşamanın dördüncü günü ise Seul belediye başkanı, başkentin tüm bar ve gece kulüplerinin süresiz olarak kapatılması kararını verdi.Ülke liderleri, bu süreçte ikinci bir dalga yaşanmaması için herkes tarafından kurullara uyulmasının öneminin altını çiziyor. Kısıtlamaların gevşemesi, virüsle nasıl yaşayacağınızı anlamaya yönelik gerçek zamanlı bir deney gibi görünüyor. İşte, ülkelerin normalleşmeye giden yol haritası...

AMERİKA’NIN FARKLI EYALETLERİNDE HAYAT NORMALE DÖNMEYE BAŞLADI

Ülkede işsizlik oranının artmaya devam etmesiyle bazı eyaletler, karantina koşullarını hafifletme kararı aldı. 20.5 milyon kişinin işini kaybetmesiyle, ABD’de işsizlik oranı nisan ayında yüzde 14,7’ye ulaştı. ABD, 1 milyonu aşan vaka sayısı ile Koronavirüs salgınının en çok etkilediği ülke konumunda bulunuyor. Eyaletlerde hayat normale dönmeye başlarken, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı ve Beyaz Saray Sağlık Danışmanı Dr. Fauci, ekonomik faaliyetlerin ve özellikle de okulların çok erken biçimde yeniden açılmasının tehlikelerine ilişkin uyarılarda bulundu. 

ALMANYA, KONTROLÜ ELDEN BIRAKMIYOR

Almanya, benzer Avrupa ülkelerinden daha düşük ölüm oranına maruz kaldı. Uzmanlar; ülkenin erken karantina uygulamalarına ve kitle testi rejimine ağırlık vermesinin, salgının sınırlandırılmasına yardımcı olduğunu düşünüyor. Almanya’nın 16 federal devleti, hükümetle yapılan anlaşma kapsamında, yeniden açılmanın zamanlamasını kontrol altına alacak. İki hane bir araya gelip birlikte yemek yiyebilecek, bakımevlerindeki yaşlılar belirlenen bir kişi tarafından ziyaret edilebilecek.

FRANSA’DA ÖNLEMLER KADEMELİ OLARAK HAFİFLETİLİYOR

8 haftalık karantina sürecinden sonra Fransa, 11 Mayıs’tan itibaren, Covid-19 salgınına karşı aldığı önlemlerini ‘kademeli’ bir şekilde hafifletmeye başladı. Evden 100 kilometreye kadar olan yolculuklara ve 10 kişiye kadar olan toplantılara gerekçe gösterilmeden izin veriliyor. Koşu gibi açık hava etkinlikleri artık bir saatlik sınırlara tabi değil. Bazı plajlar ise yerel yetkililerin belirlediği kriterlere göre açılıyor.

İTALYA’DA PARK, FABRİKA VE ŞANTİYELER AÇILDI

Parklar, fabrikalar ve şantiyeler açık. Bisikletçiler artık yasal olarak evlerinden 200 metrenin daha da uzağına gidebiliyor. Ayrıca iş seyahatleri, önemli alışveriş veya sağlık ihtiyaçları her bölgede daha geniş bir şekilde gerçekleşebiliyor. Ancak, bölgeler arasındaki seyahat hâlâ sıkı bir şekilde sınırlı. Toplu taşımalarda, mağazalarda ve halka açık diğer kapalı alanlarda maske kullanımı şart.

İSPANYA’DA OTELLER YENİDEN HİZMET VERMEYE BAŞLADI

14 Mart’tan bu yana karantina uygulayan ülkede; restoran paket servisi, kuaför ve diğer bazı işletmeler zaten açık. 11 Mayıs’tan itibaren daha az etkilenen bölgelerde, bar terasları kapasitenin üçte biri oranında yeniden açıldı. Oteller hizmet vermeye başladı. Sağlıklı insanlar küçük gruplar halinde sosyalleşebiliyor ve aileler cenazelere katılabiliyor. En fazla 10 kişilik grupların da toplanmasına izin veriliyor. Hükümet, ülkeyi haziran ayı sonuna kadar ‘yeni bir normalliğe’ döndürmeyi umuyor. 

ÇİN’DEKİ NORMALLEŞME SÜRECİ, SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİLMEZSE SALGININ YENİDEN BAŞLAYABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ

Başkent Pekin’de, 73 önemli turistik bölge ziyarete açıldı. Ziyaretçi sayısı ise normal seviyenin yüzde 30’una indirilmiş durumda. Öte yandan, pandeminin merkez üssü olarak kabul edilen Wuhan şehri, geçtiğimiz ay karantinadan bu yana ilk enfeksiyon kümesini bildirdi. Ortaya çıkan her yeni vaka, hastalığın yeniden canlanması endişesini artırıyor. 

KAYITLI İŞSİZ SAYISININ HIZLA ARTTIĞI RUSYA’DA İNŞAAT VE SANAYİ İŞÇİLERİ KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE İŞBAŞI YAPIYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklamasıyla ülkede 12 Mayıs’tan itibaren karantina kısıtlamalarında hafiflemeye gidildi. İnşaat ve sanayi işçilerinin şimdi şehirdeki işlerine dönmeleri gerekse de herkes mağazalarda ve toplu taşıma araçlarında maske takmak zorunda. Ülkede, virüsün ekonomiye etkisi büyük oldu. Kayıtlı işsiz sayısı, nisan ayının başından mayısa kadar iki katına çıktı. Öte yandan Rusya, Amerika ve İspanya’nın ardından en çok vaka bildiren ülke konumunda…

KARANTİNA KURALLARINDAKİ ESNEKLİK, HİNDİSTAN’IN HER EYALETİ İÇİN GEÇERLİ OLMAYACAK

Ülke, medyada çoğunlukla karantina uygulamalarına direnen halkın görüntüleriyle gündeme geldi. 1.350 milyarı aşkın nüfusuyla Hindistan, karantina kurallarında rahatlamaya gitse de bu uygulama her eyalet için geçerli olmayacak. Süt, çay, kahve ve kauçuk yetiştirip üreten çiftçilerin yanı sıra tarım ürünleri satan dükkanların çalışmasına izin veriliyor. Bayındırlık programları yeniden açıldı. Bu programlar hükümet için yaptıkları vasıfsız iş karşılığında insanlara para ve yiyecek veriyor. Bankalar ve yardıma muhtaç kişiler için ödenek ve emekli aylığı sağlayan hükümet merkezleri  de açılıyor. Yeni kurallar, hükümetin büyük şehirler gibi, bir virüs etki noktası olarak gördüğü yerlerde geçerli değil.

 

EN ÇOK OKUNANLAR