USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

05 Temmuz 2020 11:01

'Hayallerini erteleme Türkiye'

2 Haziran’da Emlak Konut GYO tarafından başlatılan ve altı kamu bankasının (Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım) 0.64’lük düşük faizli konut kredisi avantajını arkasına alan Hayallerini Erteleme Türkiye’ kampanyası, son yıllarda Türkiye’nin en çok ilgi gören kampanyalarının başında geldi. Bu kampanya, gayrimenkul ve konut sektörünün üzerindeki ölü toprağını atmasına yardım ederken, kampanyanın en tercih edilen projeleri ise Emlak Konut GYO güvence

'Hayallerini erteleme Türkiye'

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Halkın yaklaşık iki yıldır ertelediği konut talebine cevap veren tarihi kampanyada ilk haftada 3 bin 500 konut satılırken, 3 haftalık sürecin sonunda 5 bin 900 konut sahipleriyle buluştu. Bu süreçte 8 milyar TL’lik ciroya ulaşan şirket, kendisine koyduğu 2020 ciro hedefini de son kampanyayla aşmış oldu. Düşük faizli kredi imkanının yanında, vatandaşın alacağı konut fiyatının yüzde 80’i için kredi kullanmasına olanak sağlayan kampanyada yüzde 10 indirim, yüzde 5 peşinat, 180 ay vade ve ödemeye 3’üncü yılda başlama avantajları da vatandaşa kamu bankalarının yolunu tutturdu.

PROJE SAYISI 32’YE ÇIKARILDI

Covid-19 salgını ile mücadele sürecinde gerekli önlemleri alarak çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli, Türkiye’nin yarınlarına güvendiklerini ve çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini dile getiriyor. Vatandaşların kendilerine olan güvenini hissettiklerini vurgulayan Gedikli, bu güvenin verdiği azim ve inançla ‘Hayallerini Erteleme Türkiye’ dediklerini ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşların hayalini mümkün hale getirdiklerini aktarıyor. 

Başlangıçta Emlak Konut GYO’nun 26 projesinde sınırlı süre için geçerli olan bu büyük fırsat, yoğun talep sonrasında şu anda 32 projeye çıkarıldı. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Denizli, Niğde ve son olarak Yalova’daki projeleri kapsayan bu kampanyada, farklı metrekarelerde daire seçeneklerine sahip olan projeler; sağlıktan eğitime, spor ve alışveriş alanlarından güvenliğe  kadar günlük yaşamın her alanında ihtiyaçları karşılıyor.

"KOLAYLIKLAR BİTMİYOR"

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli “Kampanyanın detaylarını şu şekilde özetleyebiliriz; taksit ödemelerine 3’üncü yılda başlayan vatandaşlarımız, yüzde 5 peşinatla ve yüzde 10 indirimle ev sahibi olabiliyor. Örneğin, 500 bin TL değerindeki eve yüzde 10 indirimle, 450 bin TL’ye sahip oluyorlar. Bu indirimli fiyat üzerinden sadece yüzde 5 peşinat, yani 22 bin 500 TL ödeyerek isterlerse hemen evlerine taşınabiliyorlar. Taksit ödemelerine ise 3’üncü yılda başlıyorlar. Üçüncü yılın başında, yüzde 15’lik yani 67 bin 500 TL ara ödeme yapılıyor ve taksit ödemeleri başlıyor. Kampanyamızla ilgilenen ve ev sahibi olmak isteyen tüm vatandaşlarımız, web sitemizle çağrı merkezimizden ayrıntılı bilgi alabilir veya gerekli tüm tedbirleri aldığımız satış ofislerimizi ziyaret edebilirler.” dedi

KAMPANYA, SEKTÖRÜ HAREKETLENDİRDİ

'Hayallerini Erteleme Türkiye' kampanyası, sektörün de üzerindeki ölü toprağını atmasına neden oldu

“KONUT STOKU DA AZALACAK”

Epos Gayrimenkul Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici; kamu bankalarının, tarihin en düşük faiz oranlarıyla kullanıma sunduğu kapsamlı konut kredilerinin hem vatandaşımızın konut sahibi olmasını sağlayacağını hem de gayrimenkul sektörüne can suyu olacağını belirtiyor. “Küresel salgın, gayrimenkul yatırım piyasasının performansında da önemli bir belirsizliğe neden olmuştu. Böyle bir dönemde yatırımcının gayrimenkule yönelmesini sağlayan bu teşvikler, konut stokunun azalmasında önemli rol oynayacağı gibi sektörde başlatılması planlanan yeni projeleri de olumlu etkileyecektir. Yeni yapıların planlanması, mekanizmanın ve çarkların hızlıca dönmesi 200’den fazla alt sektöre de dinamizm getirecek” diyen Çekici, sektörel istihdamın artacağını (ki, Türkiye’de gayrimenkul ve inşaat sektörü, toplam istihdamın yüzde 8’ini oluşturuyor) ve GSYİH içinde de 1/3’lük paya sahip olan inşaat ve gayrimenkul sektörünün yeniden hız kazanacağını vurguluyor.

200’ÜN ÜZERİNDE SEKTÖRÜ BESLİYOR

Türkiye’de gayrimenkul sektörünün canlanmasının, 200’ün üzerinde alt sektörün hareketlenmesi anlamına geldiğini söyleyen Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, salgınla azalan konut satışlarının yeni destekle artacağını, paketin tüketiciye önemli bir fırsat sunduğunu dile getiriyor. “Türkiye’de konut sadece güvenli bir liman değil, son dört yıldır neredeyse artmayan fiyatlar sayesinde müthiş bir fırsat oluşturuyor. Yeni açıklanan desteklerle hem tüketiciye oldukça kazançlı bir fırsat sunuluyor hem de ekonomiyi canlandıracak etkili bir hamle başlatılıyor. Bu, bekleyen konut talebini hareketlendirebilir” diyen Timur, yıl sonunda yine 1 milyonun üzerinde satış ile Avrupa lideri olabileceğimize vurgu yapıyor.

“YENİDEN 100 BİNLERİ GÖREBİLİRİZ”

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz “Açıklanan kredi paketi, ülke ekonomisini canlandırmak için kıymetli bir adım. Neredeyse tüm sektörlerler, konut sektörü ile iç içe... Bu teşvik, satışları; satışlar da yeni projeleri hızlandıracaktır. Ben hep diyorum; konut almanın tam zamanı. Hele de böyle bir konut kredi faiz oranları teşviki açıklanmışken... Nitekim 2015 başından bu yana bina inşaat maliyeti yüzde 106 artarken, fiyatlar sadece yüzde 59 yükselmiş. Bu, gayrimenkul alanın kazanacağı bir resim. Bu teşvikle aylık konut satışlarının tekrar 100 bin adedin üstüne çıkması mümkün olabilecek.” dedi.

“HAZİRANDA 130 BİN SATARIZ”

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut sektörünün mayıs ayında, Covid-19 sebebiyle derin bir sessizliğe büründüğünü belirtiyor. Durbakayım, “Mayıs ayı konut satışlarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,6 düşüş yaşandı. Bu kadar keskin bir düşüşü bekliyorduk. Ancak bir diğer beklentimiz de bu keskin düşüşün ardından daha sert bir satış patlamasıydı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın önderliğinde kamu bankalarının, Emlak Konut GYO önderliğinde markalı konutların eşanlı olarak başlattığı kampanyalar, bu beklentimizin temelini oluşturdu” yorumunda bulunuyor. Durbakayım; kampanyaların mevcut konut arzını eritmesinin, diğer bir ifadeyle stokların azalmasının, birinci el konut üretiminin finansal olarak desteklenmesini sağladığını da dile getiriyor. Durbakayım son olarak, “Kampanyalara gösterilen yoğun ilgiye bağlı olarak haziran ayının ilk 10 günü gerçekleşen satışlar, ayın tamamında en az 130 bin civarında bir satış rakamının gerçekleşeceğinin habercisi oldu” açıklamasında bulunuyor.

PEKİ, BORSACILAR NE DİYOR?

İşin şüphesiz ki borsa ayağı da var… Son yıllarda çok fazla yatırımcıyı bünyesine çekemeyen GYO hisseleri, özellikle bu mart ortasından başlayan yükseliş grafiğine soluksuz devam etmesiyle dikkat çekiyor. Dolayısıyla uzun bir dönem emtia ve dövizi tercih eden yatırımcıların, artık kadim tasarruf aracı olan gayrimenkule de dönmeye başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bundan elbette ki Emlak Konut GYO hisseleri de pozitif anlamda etkilendi. 23 Mart’ta 1.07 TL’den işlem gören şirketin hisseleri, 25 Haziran itibariyle neredeyse 2 katı artarak 1.91 TL seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.

“ENDEKSTE 20 YILIN REKORU KIRILDI”

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya "2019 yılını yüzde 42 getiri ile 40.481 seviyesinden kapatan BİST GYO Endeksi, 2020’nin ilk ayında yüzde 10’un üzerinde bir artışla ocak ayını 45.000’ler seviyesinde kapattı. Sonrasında hızlı tempo devam ederken 5 Şubat’ta 48.000 seviyesinin üstü görüldü. Burası neden önemli? Çünkü 20 yıllık endeks grafiğinde 48.000 üstüne hiç çıkılmamış, birkaç kez buralardan dönülmüş... Covid-19 nedeniyle piyasalarda yaşanan bozulma nedeniyle de 17 Mart’ta 30.000 seviyelerinin altı görüldü. Dünya çapında Covid-19’a karşı alınan önlemlerin katkısıyla borsalarda ralli süreci yaşanırken, BİST GYO Endeksi de toparlandı. Son kredi teşviklerinin etkisi ile de 6 Haziran’da 48.000’e ulaşıldı.  

Borsadaki 33 GYO şirketinin özkaynakları toplamı 50 milyar TL iken, BİST GYO Endeksi’nin 48.000 seviyesindeki piyasa değerleri toplamı 34 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla GYO’larda yükseliş potansiyelleri devam edebilir." dedi

“İLGİ CİDDİ ŞEKİLDE ARTTI”

Yatırım Finansman Araştırma Müdür Yardımcısı Evren Gezer "Yeni başlayan kampanyalar, düşük faiz ortamı ve ertelenmiş taleple birleşince, Emlak Konut GYO’nun projelerine ilgiyi ciddi şekilde artırdı. Şirketin ilk çeyrek sonu itibariyle satışta olan yaklaşık 13 bin konutu bulunuyordu. Kampanyanın başarısının ardından şirketin henüz lansmanı yapılmamış üç projesi hızlı bir şekilde hayata geçirilebilir. Ayrıca yılın geri kalanı için planlanmış beş yeni ihale de daha hızlı şekilde tamamlanabilir. Diğer yandan bu satışlar için yüzde 5 gibi düşük bir peşinat alındıktan sonra, iki yıllık ödemesiz dönemde şirket için herhangi bir nakit akışı olmayacak. Bu durum şirketin borçluluğunun artmasına sebep olarak, bilançosunda bir miktar baskı yaratabilir. Yine de aylık konut kredisi faiz oranları yüzde 1’in altında kaldığı sürece mevcut ortamın, Emlak Konut GYO ve diğer konut üreticileri için olumlu olacağına inanıyoruz. Hesaplamalarımıza göre, şirket mevcut durum itibariyle net aktif değerine göre yüzde 47 iskontoyla işlem görüyor." dedi

“TÜM SEKTÖR SÜREÇTEN OLUMLU ETKİLENECEK”

Tera Menkul Değerler Ekonomisti Enver Erkan "Pandeminin yarattığı koşulların en zarar verdiği ve zorladığı sektörlerin başında emlak geliyor. Son dönemde, virüs salgınının ekonomik etkilerini hafifletmek amacıyla devreye alınan ekonomik tedbirler kapsamında, faizlerin düşmeye devam etmesini ve konut talebini canlandırıcı düşük faizli kredi paketlerini sektör açısından olumlu değerlendiriyoruz. Düşük faiz ortamı ile beraber finansman koşullarının hafiflemesi, hem konut talebini canlandırarak yeni konut satışı ve konut stoklarındaki azalmayı destekleyecektir hem de şirketlerin bilanço yönetimi açısından finansman pozisyonlarına da destekte bulunacaktır. Kamu bankalarının düşük faizli konut kredisi paketlerinden sonra da talepte canlanma görülmüş ve konut satışları artmıştı. Konut kredi faizlerindeki düşüş çerçevesinde canlanan talepten başta Emlak Konut GYO olmak üzere, tüm sektörün olumlu etkilenmesini bekliyoruz." dedi

EN ÇOK OKUNANLAR