USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

13 Mart 2019 12:34

Global kripto para devi, Türk Lirası ile işleme geçti

Küresel kripto para borsası DSX, Türkiye'de kullanıcıların kripto para teknolojilerine yoğun ilgi gösterdiğini açıkladı ve platformda Türk Lirası üzerinden işlemlerin başladığını duyurdu. 2018 Aralık itibariyle Türkçe dil desteği vermeye başlayan DSX, 2019 yılı başında ise akıllı telefon uygulamasıyla mobil platformlarda yerini aldı

Global kripto para devi, Türk Lirası ile işleme geçti

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Finans dünyasının tecrübeli isimleri tarafından kullanıcıların ve finans kuruluşlarının kripto paraya erişimini kolaylaştırma hedefiyle kurulan global kripto para borsası DSX, Türkiye pazarına geçtiğimiz aylarda giriş yaptı. Türkiye pazarına girdiği günden bu yana kullanıcıların yoğun ilgisiyle karşılaştığını ifade eden DSX CEO’su Mike Rymanov, Türkiye’nin gerek kullanıcılar gerekse finans kuruluşları ölçeğinde global FinTech devrimine öncülük ettiğini vurguladı ve ekledi: “Türkiye'nin genç ve inovasyona açık nüfusu, yeni ve heyecan verici finansal fırsatları keşfetmeyi seviyor.”

Türkiye'den gördüğü yoğun ilgi karşısında DSX’in tümüyle Türkçe bir platform ile pazarda varlığını sürdüreceğini kaydeden Rymanov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada kripto para alım satımında Türk Lirası ile işlem seçeneğinin aktif hale geldiğini duyurdu. Bu adımın DSX için önemli bir geliştirme yatırımı olduğuna dikkat çeken Rymanov, “Türkiye pazarına inandığımız için bu yatırımı yapıyoruz. Buradaki kullanıcıları ve finansal kuruluşları, kripto para ticareti yapmanın profesyonel yolu ile tanıştırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Profesyonel finans servisleri alanında uzun yıllar görev yapmış bir ekip tarafından, piyasaya güvenilir, profesyonel ve estetik tasarımlı bir platform sunma hedefiyle 2014 yılında kurulan İngiltere merkezli kripto para borsası DSX’in (Digital Securities Exchange), Türkiye pazarına ilişkin planlarından bahseden Rymanov, DSX’in 2018 Aralık ayı içinde Türkçe dil desteğiyle yerel hizmet sunmaya başladığını duyurdu.

Rymanov ayrıca, “2019 yılının ilk çeyreğinde ise kullanıcı dostu bir akıllı telefon uygulamasıyla kripto para alım satımını mobile taşıyacağız” dedi.

Yasal mevzuata uyumlu kripto para platformu

DSX'i diğer kripto para borsalarından ayıran en önemli özelliklerin başında, sadece son kullanıcılara değil, kripto teknolojileri keşfetmek isteyen finans kuruluşlarına da yasal uygunluğu bulunan hizmetler sunması geliyor. Finans kurumlarının bağlı bulunduğu tüm protokollere ve yönetmeliklere uygun olarak çalışan DSX, kara para aklamayla mücadele politikalarından, işlem takibi ve finansal esneklik gibi pek çok konuda mevzuatlar çerçevesinde işliyor.

FinTech ve kripto parada yıla damga vuracak 5 trend

Türkiye'nin teknolojiye ilgi duyan genç ve dinamik nüfusu, küresel FinTech devleri için ilgi çekici bir pazar oluşturuyor. 2018 yılı içinde ABD pazarından önce Türkiye'de faaliyete geçen Londra merkezli kripto para borsası DSX, geçtiğimiz haftalarda ise Türk Lirası üzerinden, Türkçe dil desteğiyle kripto alım satım hizmeti sunmaya başlamıştı. DSX CEO’su Mike Rymanov, Türkiye'nin 2019 yılında FinTech ve kripto alanında heyecan verici gelişmelere öncülük edeceğini belirterek, bu yıl en çok konuşulacak beş ana trendi açıkladı:

Kripto para yasal çerçeveye oturuyor

Kripto paralara ilişkin yasal düzenlemeler 2019 yılında da artarak devam edecek. Finans ekosistemini denetleyen yasal otoriteler, kripto para dünyasında da söz sahibi olmak isteyecek. Kripto para dünyasına adım atan büyük ölçekli finans kuruluşlarına 2019 içinde her geçen gün bir yenisi eklenecek.

Ekonomi mobil öncelikli hale geliyor

Günlük yaşamın her alanında pek çok işlem için kullanılan akıllı telefonlar, rutin finansal faaliyetler için de vazgeçilmez hale gelecek. Kimlik doğrulama ve güvenlikte, iki kişi arası transferlere ve alım satım işlemlerine kadar her türlü finansal işlemde öncelikli olarak akıllı telefonlar kullanılacak. 2020’de tümüyle nakitsiz bir topluma dönüşemesek de, bu güçlü hedefe bir adım daha yaklaşmış olacağız.

Blockchain, kripto paranın ötesine geçiyor

İş dünyası 2019’da blockchain’i sadece finansal işlemler için değil; bugün pek çok sektörü etkileyen zorlukları ve süreçlerdeki engelleri daha etkin biçimde aşabilmek için kullanmaya başlayacak. Bu yıl en fazla öne çıkacak kullanım senaryolarının başında ise hissedar oylarının blockchain ile doğrulanması, bu sayede yıllık genel kurullarda şeffaflık ve güvenliğin sağlanması geliyor.

Yapay zeka “buzları eritecek”

Finans sektöründe bankalar ve diğer hizmet sağlayıcılar ile tüketici arasında dijitalleşme nedeniyle zayıflayan ilişki, yapay zeka teknolojisi sayesinde yeniden güçlenecek. Büyük veriyi ileri düzey iş analitikleriyle anlamlandıran yenilikçi teknolojiler, daha önce hiç bankacılık hizmeti almamış kişiler için bile kredi skorları belirleyecek.

Ana trend: Finansal katılımı artırmak

FinTech dünyasının 2019 gündeminde, bugüne kadar bankacılık veya geleneksel finans servislerine ulaşmakta güçlük çeken tüketiciye ulaşmak var. Özellikle gelişmekte olan pazarlarda finansal erişimi teknoloji aracılığıyla artırmak, FinTech dünyasının büyümesinin en etkili yolu olarak görülüyor. Bu nedenle "önce mobil" stratejisi, yapay zeka destekli risk yönetimi ve blockchain tabanlı şeffaflık büyük önem taşıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR