USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

03 Nisan 2020 14:17

Evde Kal Türkiye

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (Koronavirüs), ne yazık ki Türkiye’ye de gelmiş bulunuyor. Paniğe hiç gerek yok, çünkü aldığımız ve alacağımız önlemlerle bu salgından da yüzümüzün akıyla çıkacağız. Şu anda yapmamız gereken tek şey hijyene çok dikkat etmek ve dışarı çıkmamak Hükümet’in yürürlüğe aldığı önlem paketiyle ekonominin de bugünleri atlatması beklenirken, biz de koronavirüs'ün Türkiye günlüğünü mercek altına aldık

Evde Kal Türkiye

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

27 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan şehrindeki hayvan pazarında balık satıcısı olan 49 yaşında bir kadının hastaneye yatırılmasına kadar, dünya ne ile karşı karşıya olduğunu bilmiyordu. Balık satıcısının ardından, bu pazardan sık sık alışveriş yapan 61 yaşındaki bir erkek hastada da ateş, öksürük ve solunumda sıkıntı gibi rahatsızlıklar baş gösterince, Çin hükümeti 1 Ocak’ta buradaki pazarı kapattı. Fakat fitil çoktan ateşlenmiş ve dünyada eşi benzeri görülmemiş hızda yayılabilen bir hastalık peyda olmuştu: Covid-19. Yani bilinen adıyla, Koronavirüs… 

KIRILIM TARİHİ 11 MART 

Koronavirüs'ün ortaya çıkmasıyla hepimiz bu hastalığı uzaktan da olsa takip etmeye başladık. Önceleri yalnızca Çin ve Güneydoğu Asya’da yayılışını izlediğimiz bu virüsün farklı coğrafyalara nasıl girdiğine, ardından Avrupa ve sınır komşularımızı enfekte ettiğine ve nihayetinde 10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gecede, Türkiye  sınırları içinde ilk vakanın duyurulduğuna şahit olduk. 12 Mart’ta da Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 'Koronavirüs’ün bir pandemiye dönüştüğünü ilan etti. Öncesinde bu virüsle ne kadar ilgiliysek de, 11 Mart bütün Türkiye için bir kırılım oldu. O tarihten itibaren tek ve yegane gündemimiz Covid-19, yani Koronavirüs... Tarihler 10 Mart’ı 11 Mart’a bağladığında, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de öncelikle sağlık, ardından da ekonomik önlemlerini peş peşe almaya başladı.

VAKALAR ANBEAN ARTARKEN…

Haberi hazırlarken, aslında ayın son günlerini beklemek zorunda kaldık. Çünkü öyle bir dönemden geçiyoruz ki, alınan önlemler bugünden yarına değil, neredeyse saatten saate değişim gösteriyor ve güncelleniyor. Bu satırları yazarken (26 Mart), dünyadaki vaka sayısı neredeyse 500 binlere ulaşmış, ölüm sayısı ise 20 binli rakamları aşmıştı. Türkiye’de ise vaka sayısı 3 bine yaklaşırken, ölüm sayısı da ne yazık ki üç haneli sayılara doğru ilerliyor. Yani tablo giderek kötüleşiyor. Uzmanlar, her ne kadar karamsar bir ortamda olduğumuzu hatırlatsa da, alınan önlemlerin hayata geçirilmesi ve hastalığa karşı bireysel bilincin oluşturulmaya çalışılması, hem dünya hem de Türkiye için oldukça önem arz ediyor. Bu yüzden yapılabilecek en önemli şey, kişisel temizliğimize dikkat etmek, ellerimizi en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamak ve sosyal izolasyonu sağlamaktan geçiyor.

19 MADDELİK EKONOMİK ÖNLEM

Tüm dünyanın yüzleşmek zorunda kaldığı 'Koronavirüs'e karşı hem global hem de ülkeler bazında önlemler alındığına şahit olduk. 18 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Koronavirüs Değerlendirme Toplantısı’nın ardından alınan önlemleri duyurduğunu izledik. Toplamda 100 milyar TL’lik 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' adı altında 'Koronavirüs’e karşı alınan 19 önlemin, Türkiye ekonomisi için bir can suyu olması beklenirken, Hükümet’in de üreticilerin yanında yer alması, piyasalara moral vermiş oldu. Salgınla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerinin asgari 3 ay ötelenmesi, ihracatçıya stok finansmanı desteği verilmesi, esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının nisan, mayıs ve haziran anapara ve faiz ödemelerinin 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenmesi bunların başında geliyor.

 

EN ÇOK OKUNANLAR