USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

07 Şubat 2021 10:41

Elektrikte tasarrufun yolu tedarikçi değişiminden geçiyor

Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), geçtiğimiz aralık ayının son günlerinde, elektrik faturası 75 TL veya üzerinde olan abonelerin serbest tüketici olabileceği kararını almıştı. Serbest tüketim limitinin aşağı çekilmesinden sonra yaklaşık 3 milyon yeni serbest tüketici potansiyeli ortaya çıkıyor. Tasarrufu bir yaşam biçimi olarak kabul eden tüketiciler de bütçelerine en uygun elektrik tedarikçisini seçebilme imkanına sahip

Elektrikte tasarrufun yolu tedarikçi değişiminden geçiyor

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Bir yandan kuraklık, diğer yandan yüksek enerji maliyetleri, öte yandan sürdürülebilirlik kavramı, insanların enerji tüketiminde de çoğu değişikliği beraberinde getiriyor. Kış aylarında enerji kullanımı artıyor. Buna pandemi nedeniyle evlerde daha çok vakit geçirmek de eklenince elektriği daha dikkatli ve nitelikli kullanmak artık her hanenin yapmak zorunda olduğu bir yaklaşım. Tasarrufu alternatif bir yaklaşım yerine hayat tarzına getirmemiz sadece Türkiye için değil, dünya açısından olmazsa olmazların başında geliyor. Bu noktada bireysel yaklaşımların yanında hem kamu hem de özel sektör tarafında tasarrufa yöneltici adımlar atılıyor. Serbest tüketim limitinin her yıl daha da aşağı çekilmesi, bunun en bariz örneklerinden biri.

NEDİR BU SERBEST TÜKETİCİ?

Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), her yıl aralık ayı sonunda ‘serbest tüketici limiti’ hakkında birtakım düzenlemeler yaptığına şahit olmuş ya da denk gelmişizdir. Peki serbest tüketici kavramı ne anlama geliyor? Bu kavram, EPDK tarafından belirlenen tüketim miktarından daha fazla elektrik tüketen ve bu sayede istediği firmadan elektrik tedarik edebilme hakkına sahip olan ya da bu hakkı elinde bulunduran elektrik abonesini ifade ediyor. EPDK tarafından belirlenen minimum tüketim miktarına da serbest tüketici limiti deniyor.

2020 yılında serbest tüketici limiti, 1400 kWh olarak uygulanmıştı. 2021 yılında ise bu limit, 1200 kWh’ye düşürüldü. Biraz daha yalın konuşacak olursak, 2020 yılı için minimum elektrik tüketim faturanız 88 TL’yken, bu yıl bu limit 75 TL’ye düşürüldü. Dolayısıyla eğer sizin de elektrik faturanız 75 TL’nin üzerinde geliyorsa, elektrik tedarikçinizi seçme durumunuz söz konusu oluyor.

SERBEST TÜKETİCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ? 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz; serbest elektrik tüketicilerinin, daha ucuza elektrik satın alma imkanını kullanmaya çalışırken imzalayacakları sözleşmeler konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Yılmaz ayrıca, şu noktalara da dikkat çekiyor:

*Serbest tüketici hakkını kullanmaya başladığınızda mevcut sayacınız mekanik ise elektronik ile değiştirilecektir. Yeni sayaca ilişkin maliyeti dağıtım şirketi karşılar, tüketiciden bedel talep edemez. 

*Önceki yıl tüketimi belirlenen limiti aşan tüketiciler, yeni yılda serbest tüketici hakkını kullanabilir. Fakat serbest tüketiciyken herhangi bir yılda, son belirlenen limitin altında tüketim yaparsa serbest tüketicilik hakkını takip eden yılda kaybeder. 

*Serbest tüketici hakkını kullanan tüketici, tüketimle ilgili iki belge alır. Birincisi tüketim miktarını içeren okuma bildirimiyken, dağıtım şirketince bırakılır veya tüketicinin talep etmesi halinde elektronik ortamda gönderilir. İkinci belge ise fatura olup, tüketiciye elektrik satan tedarik şirketince gönderilir.

*Elektrik alım satım sözleşmenizde süre taahhüdü varsa, taahhütle ilgili güncel bilgilerin tedarik şirketinin keseceği faturada yer alması zorunludur. Bu bilgileri faturadan takip edebilirsiniz.

YÜZDE 32’YE KADAR TASARRUF İMKANI

Elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi encazip.com’da 2020 yılında elektrik tedarikçisi değiştiren tüketiciler, ortalama yüzde 17 tasarruf ederken tasarruf oranları yüzde 32’ye kadar ulaştı. encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım süreci şöyle değerlendiriyor: “Elektrik şirketi değişikliği yapmak aslında çok önceden beri mümkündü. Ancak prosedürün zorluğu tüketicilerin tasarrufa, tedarikçilerin de tüketicilere ulaşmasının önünde çok ciddi bir bariyerdi. Bu yüzden de 2003 yılından beri piyasa yeteri kadar açılamamış ve istenilen rekabet seviyesine ulaşılamamıştı. EPDK yaptığı güncellemelerle bu engeli kaldırmıştı. Ancak son yapılan güncelleme ile bu çok daha net bir şekilde ifade edilerek ve bu piyasanın rekabetçi olması için önemli bir teşvik sağlanmış oldu. Böylece tedarikçi değiştirmek özellikle de 2021 yılında tüketicilerin en önemli tasarruf gündemlerinden biri olacak.” 

EN ÇOK OKUNANLAR