USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

12 Temmuz 2019 17:37

Büyük göçten geleceğe: İstanbul Havalimanı

Dünyanın en büyük havalimanının hikayesi, geçtiğimiz nisan ayında yaşanan büyük göç ile start aldı. 2 gün süren taşınma sırasında hiçbir problem yaşanmadı. bin 800 personel ve 47 bin 300 ton ekipman, 33 saat içinde İstanbul’un Yeni Havalimanına taşındı. İstanbul, şimdi gelişmeye açık yeni havalimanıyla havacılık endüstrisinin merkezi olmaya hazırlanıyor

Büyük göçten geleceğe: İstanbul Havalimanı

Matt Falcus / Havacılık Yazarı ve Blogger'ı

[email protected]

Bundan 86 yıl önce Atatürk Havalimanı'nda olduğu gibi İstanbul Havalimanı’nda da ilk uçuş, Türkiye’nin başkenti Ankara’ya gerçekleştirildi. Türk Havayolları’nın merkezi konumundaki Atatürk Havalimanı, artık ihtiyaçları karşılamak noktasında yetersiz kalmaya başlamıştı. Aynı zamanda, rötar ve uçuş iptali konusunda Avrupa’nın en kötü havalimanlarından biri olarak anılıyordu. Bugün, dünyanın en büyük terminali ile hizmet vermeye başlayan İstanbul Havalimanı, artan ihtiyaçları karşılayacak altyapı kapasitesine sahip. 

KAPASİTE, 200 MİLYON YOLCUYA ÇIKACAK

Yeni havaalanı, yolcu konforunu göz önünde bulundurarak tasarlandı. A,B,C,D ve G olmak üzere 5 kapısı bulunan havaalanının, yıllık 90 milyona yaklaşan yolcu kapasitesi var. Yeni kapılarla beraber kapasitenin 200 milyon yolcuya çıkacağı öngörülüyor. Toplamda 6 pisti bulunan ve şu anda 2 pistle uçuş trafiğine açık olan İstanbul Havalimanı’nın önümüzdeki fazların tamamlanmasıyla açılacak 4 pisti, havalimanını önemli bir merkez haline getirecek. 

HAVACILIK ENDÜSTRİSİNİN MERKEZİ OLACAK

İstanbul Havalimanı, geleneksel büyük havalimanlarının aksine büyümeye yönelik yapısıyla dikkat çekiyor. Pistlerinin ve kapılarının sayısının zamanla artacak olması onu, sınırlı alana ve altyapıya sahip havalimanlarının bir adım ilerisine taşıyor. Eğer, Türk Hava Yolları da planlanan çerçevede büyümesini sürdürürse, İstanbul, dünyanın lider havalimanına sahip olacak ve havacılık endüstrisinin merkezi haline gelecek. İstanbul Havalimanı’nın büyümesi, dünyanın en çok destinasyonuna uçan havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları ile oldukça bağlantılı… Türk Hava Yolları’nın büyümesi ve rotasına yeni destinasyonlar eklemesi, İstanbul Havalimanı’na gelen yolcu sayısında artışa neden olacak. Diğer havayolu şirketlerinin de İstanbul Havalimanı’na ilgisi artacak. Yılda 100 milyon yolcuya ulaşmak, yeni havaalanı için ulaşılabilir bir hedef. 

AÇILACAK YENİ HAVAlLİMANLARI, İSTANBUL HAVALİMANI’NIN BAŞARISINI NASIL ETKİLEYECEK?

Dünya genelinde açılması planlanan birçok yeni havalimanı var. Birçok havalimanı da pist sayılarını veya terminallerini artırarak büyüyor. Doha, Pekin Daxing and Dubai Al Maktum havalimanlarının hepsi, dünyanın en büyük ve en işlek havalimanı olmak için yarışıyor. Bu hedefe ulaşmak; merkezleri oldukları hava yolları şirketlerinin büyümesine ve yeni havayolu şirketlerini kendilerine bağlayabilmelerine bağlı… Orta Doğu’daki (Dubai, Doha, Abu Dabi) hava taşımacılığı endüstrisine bu kadar yakın olmak, İstanbul Havalimanı’nın işini zorlaştırsa da Türk Hava Yolları’nın gerçekleştirdiği olağanüstü büyüme ve İstanbul Havalimanı'nın yolculara sunduğu ferah ve geniş terminal, bu yarışta öne geçmesine olanak sağlıyor.

 

EN ÇOK OKUNANLAR