USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Temmuz 2020 00:54

Algoritmaların bilinmeyenleri

Hayatımızın her anında algoritmaların bizim için hazırladığı seçeneklere maruz kalıyoruz. 21’inci yüzyılda, hiçbir tercihinizin sizin karar verme yeteneğiniz sayesinde ortaya çıkmadığını hiç düşündünüz mü? Gelin bu 0’lar ve 1’lerin dünyasına yakından bakalım

Algoritmaların bilinmeyenleri

PLATİN TEMMUZ SAYISINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

İrem Sertbaş / [email protected]

01 - Yapay zeka alanında, dünya çapındaki gelirin 2023 yılına kadar 97.9 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Özellikle yazılım ve bilgi teknolojisi hizmetleri endüstrilerinden şirketler, yapay zekaya büyük yatırım yapıyor.

02 - Yapay zeka odaklı girişimler, yatırımcıların dikkatini çekerek ivme kazanmaya başladı. Statista verilerine göre, yapay zeka start-up’larının finansmanı 2015’ten 2018’e kadar neredeyse beş kat arttı. Yapay zeka alanında faaliyet gösteren start-up şirketlerinin çoğu, makine öğrenimine odaklanıyor. Bu alan ise bilgisayarların insan yardımı olmadan öğrenmesini sağlıyor. Son olarak makine öğrenmesi kategorisine en az 31.7 milyar ABD doları yatırım yapıldı. 

03 - Sosyal platformlar, bize haber ve bilgi iletmede önemli bir rol oynuyor. ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 44’ü, Facebook üzerinden haber tüketiyor. Sosyal ağlara ne kadar çok güvenirsek hangi bilgilere maruz kalacağımızı daha fazla algoritma etkiyor. 

04 -İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimci ve kriptolog Alan MathIson TurIng, ‘TurIng Testi’ ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter ortaya attı. Turing makinesi olarak adlandırılan algoritma tanımı ile modern bilgisayarların kavramsal temelini oluşturdu. 

05 - En gelişmiş yapay zeka sistemi bile bundan 15 yıl sonra yani 2035’te insan beyninin kapasitesinin sadece onda birine sahip olacak. 2060’a kadar bilim insanları, yaşayan herhangi bir insandan daha iyi performans gösterecek yapay zeka sistemlerinin olmasını bekliyor. 

EN ÇOK OKUNANLAR