USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Kasım 2019 18:55

ABD'de iş yapan Türklerin tavsiyeleri

Dünyanın en büyük pazarı olarak kabul edilen Amerika, Türk girişimcileri ve ihracatçıları açısından da en büyük pazarların başında geliyor. Bu coğrafyada iş yapmak isteyenlere, ABD’de iş yapan Türkler önemli tavsiyelerde bulunuyor

ABD'de iş yapan Türklerin tavsiyeleri

“Her yere uyum sağlamamız, en büyük avantajlarımızdan”

Paterson Belediye Başkan Yardımcısı Derya Taşkın

“Babamın bana her zaman söylemiş olduğu bir söz var: “Türk milleti olarak en büyük sermayemiz sabrımız, cesaretimiz ve zekamız…” Zaman içinde başarılı Türk iş insanlarını gördükçe bu sözün ne kadar doğru olduğunu anlıyorum. Ayrıca biz Türkler her gittiği yere uyum sağlayan bir toplumuz ve bu bizim iş hayatındaki en büyük avantajlarımızdan biri. 
Öteki tarafta, profesyonel yardım almaya yatırım yapmayıp her şeyi kendimizin halledebileceğini düşünmemiz; buna bağlı olarak kalitede devamlılığı sağlayamamak ve en önemlisi marka yaratamamak, karşımıza çıkan en önemli zorluklardan…”

“Hedefler için siyaset dışı konulara vurgu yapılmalı”

Elma Foods CEO’su Çetin Amato

“Türkiye-ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabilmek için iki ülkenin de gayri siyasi bağlara vurgu yapması gerektiğini düşünüyorum. Düşünce özgürlüğü, kültürel çeşitlilik ve serbest piyasa ekonomisi gibi konular, askeri ve siyasi gündemin ötesinde iki ayrı coğrafyada yaşayan insan topluluklarını birbirine yakınlaştırabilir. ABD pazarında iş yapmak isteyenlere önerim, bu pazarda halihazırda iş yapan kimselerden danışmanlık alsınlar ve ticaret odaları ve benzeri topluluklara girsinler... Ayrıca doların her zaman bu kadar değerli olmayabileceği gerçeği ile fizibilitelerini uzun vadeli ve gerçekçi dolar ve faiz parametrelerine göre yapsınlar.”

“ABD pazarına sabırlı ve uzun vadeli yaklaşılmalı”

Herrick Türkiye Masası Eş Başkanı Barbaros Karaahmet

“ABD dünyanın en büyük pazarı. Birçok yönden kolay, fakat bir o kadar da zor bir pazar. Bu pazara girmek isteyen yatırımcılar sabırla ve uzun vadeli bir bakış açısıyla yaklaşsınlar bu pazara.  En azından burada bir altı ay yaşayıp ondan sonra yatırım yapsınlar. Her eyaletin hukuku farklı olduğu gibi, ayrıca iş yapma tarzı/geleneği de farklı. Amerika’da bir iş, şirket veya şahıs hakkında detaylı bilgiye erişim mümkün olduğunu ve bilginin de kuvvet olduğunu unutmasınlar. Bu imkanları iyi kullansınlar ve burada sektörünü iyi bilen, piyasada saygısı olan kişi ve firmalarla çalışsınlar. Hatta, o firmanın çoğunluğunu ve/veya hatırı sayılı bir oranını satın almak, o yatırımcının yıllar boyunca elde etmeye çalışacağı piyasa tecrübesini çok kısa sürede elde etmesine imkan tanıyacaktır.”

"Acentelik sistemi çok önemli"

Türk moda tasarımcısı İdil Tarzi

“Şu anda Türkiye’den ABD’ye mal göndermenin, gümrükler sebebiyle, mevcut konjonktür sonrası biraz zorlaştığını söyleyebilirim. Aslında bu zorluk yalnızca Türk markaları için değil, Amerikalı olmayan her marka için zorlaştı demek daha doğru. Ticaret, öncelikle siyasi ilişkileri olumlu olmasıyla yolunu buluyor ve konuda lobilere önemli görevler düşüyor. Vergiler, mevzuatlar ve hukuki işlemlerde yapılacak her türlü iyileştirme, şirketlerin elini kolaylaştıracaktır. Amerikan yatırımcılarının öncelikli tercihi tekstil ve moda üretimi olmadığı için, bu sektörlerdeki girişimler, ABD pazarında diğer sektörlere oranla daha kolay kendisine yer bulabiliyor.”

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR