USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

03 Ağustos 2017 16:22

Türk gençliği BES’i, en önemli tasarruf aracı olarak görüyor

Avivasa, gençlerin bireysel emekliliğe nasıl baktığını araştırdı. Yapılan araştırmaya göre gençlerin yüzde 56’sı bireysel emeklilik sisteminin tasarrufa uygun bir birikim olduğunu belirtirken; her dört gençten biri ise emekliliğini şimdiden düşünerek, gelecek beş yıl içerisinde bireysel emeklilik yaptırmayı planlıyor

Türk gençliği BES’i, en önemli tasarruf aracı olarak görüyor

 

Bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörünün lideri AvivaSA, gençlerin bireysel emeklilik sistemine yaklaşımını ve tasarruf alışkanlıklarını öğrenmek amacıyla, Yöntem Araştırma Danışmanlık iş birliği ile ‘Gençlerin Emeklilik ve BES Algısı’ araştırmasını gerçekleştirdi. Türkiye’nin 15-35 yaş arası kentsel nüfusunu temsil eden grup üzerinde yapılan araştırmada, bireysel emeklilik sisteminin gençler tarafından tasarrufa uygun algılanıp algılanmadığı, bireysel emeklilik sisteminin tercih edilmesi için gereken şartlar, gençlerin tasarruf eğilimleri ve emeklilikten ne anladıkları araştırıldı.

 

AYLIK 83 EURO

Araştırmayla ilgili bir açıklama yapan AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca, Türk gençliğinin BES’i en önemli tasarruf aracı olarak görmesinin umut verici, sevindirici bir gelişme olduğunu vurgulayarak; “Çünkü, genç yaşlarda başlanacak tasarrufun emeklilik dönemine yansıması çok daha etkili olacak. Türkiye dahil Avrupa’nın dokuz ülkesinde geçen sene gerçekleştirdiğimiz ‘Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması’nda, yıllık ortalama kişi başı tasarruf açığımız 3 bin 200 Euro çıkmıştı. Ama 20 yaşında bir Türk gencinin, hayalindeki emeklilik için, yıllık bin Euro ya da ayda 83 Euro tasarrufta bulunması yetiyor” diyor. AvivaSA tarafından gerçekleştirilen ‘Gençlerin Emeklilik ve BES Algısı’ araştırmasına göre, gençlerin yüzde 56’sı bireysel emeklilik sisteminin tasarrufa uygun bir birikim şekli olduğunu düşünüyor. 

Gençler, bireysel emeklilik sistemi olmasaydı, tasarruf aracı olarak öncelikle vadeli banka hesabını (yüzde 41) seçeceklerini belirtiyorlar. Alternatif tasarruf aracı olarak vadeli banka hesabını gayrimenkul (yüzde 38) ve yastık altı yöntem (yüzde 21) izliyor.

 

DEVLET KATKISINA VURGU

Araştırmada, bireysel emeklilik sistemini tasarrufa uygun bir yatırım aracı olarak görmeyen gençlerin fikirlerini değiştirmek için sistemde ne gibi özelliklerin ön plana çıkması gerektiği de sorgulandı. Çıkan sonuçlara göre, gençlerin yüzde 35’i, devlet katkısının daha fazla olmasının, bireysel emeklilik sistemini tasarruf aracı olarak tercih etmelerini olumlu yönde etkileyeceğini belirtiyor. 

Bu özelliği sırasıyla; herhangi bir faiz kaybı ya da kesinti olmadan birikimi çekebilmek (yüzde 25), geri ödemelerin başlama süresinin daha erken olması (yüzde 21) ve prim ödemelerinin uygun olması (yüzde 13) izliyor. 

AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca ayrıca, “Araştırmamızdaki cinsiyet ve yaş kırılımlarındaki bulgular önemli. Genç kadınlarımızın, ‘iyi maaş’ gibi daha somut, olgusal algısının yanında; genç erkeklerimizin, ‘gelecek garantisi’ gibi daha soyut sayılabilecek algısı dikkat çekici. 

Ayrıca, bu yaş aralığının BES’i, tasarrufa en uygun birikim şekli olarak görmesi; sektörümüzün geleceği için umut verici” diyerek sözlerine son veriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR