USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

14 Mart 2019 17:07

Moody's'ten Türk kamu bankaları açıklaması

Moody's Türk hükümetinin kamu kurumlarının devlet bankalarında tuttukları mevduatlara faiz sınırını düşürmesinin devlet bankaları için fonlama maliyetini düşürecek olması nedeniyle bu bankaların kredi notları için pozitif olduğunu bildirdi.

Moody's'ten Türk kamu bankaları açıklaması

Faiz oranı sınırı getirilmesinin Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın kredi notları için pozitif olduğunu belirten Moody's, bu bankaların kamu kurumlarının mevduatları için ödedikleri faizin yüzde 1 düşeceğini hesapladıklarını ve bunu Türk Lirası mevduatlar için maliyeti 10-15 baz puan aşağı çekeceğini vurguladı.

Moody's 3 bankanın getirilen mevduat faizi sınırı ile toplamda 600 milyon TL, bankaların 2018 konsolide vergi öncesi karyarının yüzde 2'si kadar tasarruf saglayacaklalarını öngördü. Vakıfbank'ın kamu kurumlarının mevduatlarında en büyük payı alması nedeniyle daha fazla fayda sağlamasının muhtemel olduğunu vurguladı.

Resmi Gazete'de 8 Mart'ta yayınlanan yönetmeliğe göre ilgili kamu kurumlarının mevduat, ters repo ve katılma hesabı olarak değerlendirmeyi öngördükleri mali kaynakları için uygulanacak vadeli mevduat ve ters repo faiz oranı ile katılma hesabı beklenen/tahmini getirisi, yönetmelikle belirlenen oranlardan daha yüksek olamayacak.

Tavan getiri TCMB tarafından açıklanan bankalarca TL üzerinden açılan vadeli mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranının, vadelere göre değişen belli bir oranı ile sınırlandı.

EN ÇOK OKUNANLAR