USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

29 Eylül 2021 12:31
Reuters

Hakan Aran: Enflasyon düşmeden kredi maliyetleri düşmez

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, enflasyonla mücadeleyi sıkı para politikasıyla yapma konusunda başarılı olunamadığını belirterek, enflasyon düşmeden kredi maliyetlerinin düşemeyeceğini kaydetti.

Hakan Aran: Enflasyon düşmeden kredi maliyetleri düşmez

Aran bir TV kanalında yaptığı açıklamada, "Enflasyonla mücadeleyi sıkı para politikasıyla yapma konusunda başarılı olamıyoruz. Arz fazlasıyla enflasyonun tek hanelere düşmesi olası" dedi.

Enflasyonu indirmeden kredi maliyetlerinin düşemeyeceğine dikkat çeken Aran, ticari kredi maliyetlerinin daha da düşmesi isteniyorsa mutlaka bundan sonra enflasyonun da düşürülmesi gerektiğine dikkat çekti.

YÜKSEK KUR BİLİNÇLİ TERCİH

Aran, kurdaki yükselişin ihracatçıyı desteklediğine, ithalatı pahalılaştırdığı için de yurt içindeki üretimi teşvik ettiğini belirterek, "Yüksek kurun bu kapsamda bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum. Kur düşsün istenmiyor. O nedenle kur artışının, enflasyon etkisini hariç tutuyorum tabi, üretimi teşvik etmek için kullanıldığını sanıyorum" dedi.

ARALIK'TA 100 BP DAHA İNDİRİM OLABİLİR

Aran tüm merkez bankalarında olduğu gibi TCMB'de de bir baskı oluştuğunu belirterek, "Sektörün normal şartlarda Kasım-Aralık ayında beklediği indirimi, baskıyı savabilmek için TCMB'nin önden yapabileceğini düşünmüştüm. TCMB Kasım ayında yapacağı indirimi öne çekmiş gibi görünüyor. Ama piyasalar açısından bir risk aldığını düşünüyorum. Aralık'ta bir 100 baz puan daha indirim öngörüyorum" diye konuştu.

TCMB'nin kararıyla ilgili herkesin eleştiri hakkını saklı tutmakla birlikte bunun rasyonalize edilebileceğini düşündüğünü ifade eden Aran "Çünkü konjonktür bize ileride faiz indirim imkanı sağlamayabilirdi" dedi.

BİREYSEL KREDİLERDE %20 DARALMA OLABİLİR

Bireysel kredilerde vade sınırlaması açısından 50,000 sınırının isabetli olduğunu kaydeden Aran, bireysel kredilerde yüzde 20'lik daralma olabileceğini ifade etti.

Önümüzdeki dönem seçim öncesi yıl olacağı için, kredi büyümesinin kaçınılmaz olacağını ifade eden Aran, bankaların ise bunu bir politika aracı olarak değil kendi kârlılıkları için yapacağını belirtti. Bu konuda büyümeyi bankaların finanse edebileceklerini düşündüğünü kaydeden Aran, "Ama bu geçmiş yıllarda olduğu gibi bir yaptırımla, zoraki değil kendi doğalında gerçekleşecektir" dedi.

NPL'LER %4.20'LERE ÇIKABİLİR, SERMAYE İHTİYACI OLABİLİR

BDDK'nın "sorunlu kredilerdeki 90 gün kararının" ardından NPL oranlarının 55-60 puan artarak %4.15 - %4.20 oranlarına çıkmasını beklediklerini ifade eden Aran, "Bu da ilave sermaye konusunda belirleyici olacaktır, büyüme için sermaye ihtiyacı olabilir, özellikle kamu bankaları ağırlıklı olabilir" dedi.

Sermaye benzeri kredi ihraçlarının artacağına da dikkat çeken Aran, "CDS ve faiz oranları buna imkan vermezse sermaye yeterlilik oranları aşağı çekilerek bu büyümeyi sağlayabiliriz. Tier 1 benzeri ihraçlar sektörü rahatlatacaktır" diye konuştu.

Aran ayrıca gelecek yıl enflasyonun %15-17 bandında olmasını, kredi mevduat büyümesinin de bu seviyede gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

EN ÇOK OKUNANLAR