Geçen ay sonunda, A Milli Kadın Basketbol takımımızı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleşen FIBA 2025 Kadınlar Avrupa Şampiyonası'nda desteklemenin heyecanını yaşadık. Takımın ana sponsoru olan Türkiye Sigorta'nın davetiyle gittiğimiz Atina'daki karşılaşmalar sonrasında istediğimiz sonucu alarak çeyrek final biletiyle eve dönmemiz de ayrı bir heyecan yaşattı. 2022 yılından bu yana Basketbol Süper Ligi isim sponsoru ve Türkiye Basketbol Ligi isim sponsoru olan Türkiye Sigorta, bu yıl desteğini bir adım daha ileriye taşıyarak, A Milli Kadın ve Erkek Basketbol takımlarının ana sponsorluğunu üstlendi. Mücadelenin had safhada olduğu, tam anlamıyla; kan, ter ve gözyaşı dolu maçların sonrasında Türkiye Sigorta'nın genel müdür yardımcılarıyla hem sigortacılık sektörünü hem de Türkiye Sigorta'nın yükselişinin arkasındaki stratejileri konuşma imkanı bulduk.
KAZAN-KAZAN MODELİNE GEÇİLMELİ
Toplantıda önce sağlık sigortaları konuşuldu. Yaklaşık 85 milyon olan nüfusun yüzde 9'unun (8 milyon kişi) özel sağlık sigortası bulunuyor. GSYH içindeki sağlık harcamalarının yüzde 7'sinin sigorta primlerine denk geldiği söylenebilir. Sağlık branşında 2.8 milyon 'özel sağlık sigortalı, 5.2 milyon da tamamlayıcı sağlık sigortalı yer alıyor.
Türkiye Sigorta Sağlık Sigortaları Genel Müdür Yardımcısı Tuba Buldu; "Tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) tarafında giderek artan bir talep var ancak özel sağlık sigortasında (ÖSS) yıllardır belirgin bir değişiklik olmadığını söyleyebiliriz" dedi.
Hastanelerle sigortacıların bir arada olduğu 'kazan-kazan' bir model olmadığı sürece sağlık maliyetlerinin hızla artabileceğini söyleyen Tuba Buldu, "Sektör sağlıkta kâr etmiyor" ifadesini kullandı.
SAĞLIKTA 1 MİLYON SİGORTALIYA ULAŞTI
Sağlıkta 1 milyon sigortalıya ulaştıklarını, pazar paylarını önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 7'den yüzde 10'a çıkarmayı başardıklarını anlatan Tuba Buldu, "Yılın ilk beş ayında sigortalılarımıza 5.04 milyar lira tazminat ödemesi gerçekleştirdik. Uzaktan sağlık hizmetleri ile teminatlarımızı çeşitlendirdik. Bunun yanında müşterilerimize sadakatin en büyük unsuru olan 'Ömür Boyu Yenileme Garantisini' daha iyi ve ulaşılabilir şartlarda sunacağız. Özel sağlık sigortasının özendirilmesi için farklı teşvik modelleri değerlendirilebilir. Bu, hem sağlık sisteminin kamu maliyesi üzerindeki yükünü hafifletecek hem de bireylerin sağlık sisteminden daha fazla faydalanmasını sağlayacaktır" diye konuştu.
KİŞİYE ÖZEL FİYATLAMA İLE ÖNE GEÇTİ
Türkiye Sigorta Oto, Tarım Sigortaları ve Aktüerya Genel Müdür Yardımcısı Melike Nur Çınar ise yılın ilk çeyreğinde ödenen toplam hasar tazminat tutarının 10.28 milyar TL olduğunu ifade ederek, bunun geçen yıla göre yüzde 48,8 artış gösterdiğini söyledi. Çınar'ın verdiği bilgiye göre, yangın ve doğal afetlere 1.52 milyar lira, kara araçları sorumluluk branşında 3.91 milyar lira, Kara araçları için 1.65 milyar lira, genel zararlar için 724, milyon lira, hastalık-sağlık için 2.02 milyar lira hasar ödemesi yapıldı.
Tarım sigortalarında da iyi olduklarına işaret eden Çınar, "Bu yıl yaşadığımız zirai don hadisesinde büyük bir finansal yük oluştu. Ama iyi bir risk yönetimiyle bu dönemi hedeflerden sapmadan atlatabildik. Kişiye özel fiyatlama yapıyoruz. Kasko fiyatlarını bu şekilde yönetiyoruz. Kaskoda müşteri sayısı geçen yıla oranla yüzde 30 civarında arttı" dedi. İran-İsrail Savaşı'nın sigorta sektörüne etkisini değerlendiren Çınar, nakliyat ve gemi geçişlerinin izlenmesi gerektiğini, nakliyat ve kurumsal poliçe tarafında risklerin oluşabileceğini söyledi.
YAPAY ZEKA AKTİF OLARAK ÇALIŞIYOR
Türkiye Sigorta Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem Kılıç ise "Sigortacılıkta bir ilke imza atarak; üretken yapay zeka destekli chatbot'umuz Bilge'yi kullanıma sunduk. Bilge 8 Ekim 2024'teki lansmanından bu yana 3.5 milyondan fazla sorguyu ele aldı. Yapay zekayı ve veri analitiğini segmentasyon, kişiselleştirilmiş deneyim, tutundurma, emeklilik birikim artırma, sahtecilik önleme, sağlık, hasar operasyonu gibi süreçlerde de uçtan uca kullanıyoruz. Provizyon sürelerimizin yüzde 87'sini 5 saniye içinde, yüzde 13'ünü ise 5 dakikanın altına getirebildik. Mobilden yüklenen faturaları üç gün içinde ödüyoruz" dedi.
Çiğdem Kılıç, yapay zeka destekli sahtecilik tespit projesinin canlıya alınmasıyla oto ve oto dışı (yangın) branşlarda sağlanan finansal faydanın 300 milyon TL'yi geçtiğini kaydetti.