Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler), ekonomik dalgalanmalar, piyasa koşulları ve doğal afetler gibi birçok zorlukla karşı karşıya kalıyor. Bu zorluklara karşı işletmelerin ayakta kalabilmesinin en önemli yollarından biri, sigorta güvencesine sahip olmak. Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören, "KOBİ sigortası, işletmelerin güçlü bir şekilde varlıklarını sürdürebilmelerinin en önemli dayanaklarından biri olarak öne çıkıyor" şeklinde konuşuyor. Gören, KOBİ'lerin faaliyetlerini sürdürürken karşılaştıkları riskleri şöyle sıralıyor: "Doğal afetler (deprem, sel, fırtına), yangın, hırsızlık, iş durması, siber saldırılar ve üçüncü şahıslara karşı sorumluluklar, işletmelerin en çok karşı karşıya kaldığı riskler arasında yer alıyor. Özellikle iklim değişikliğinin etkileri ve beklenmedik riskler, KOBİ'lerin risk yönetiminde sigortanın önemini artırıyor."
YANGIN BRANŞINDA 1 MİLYONU AŞAN POLİÇE ÜRETİMİ
Sigorta Bilgi Merkezi'nin 2025 yılı Nisan ayı verilerine dikkat çeken Gören, "Sınai-ticari yangın branşında üretilen poliçe sayısı geçen yıla göre yüzde 5 artarak 1 milyonu aştı. İşletme başına düşen yangın poliçesi adedi yaklaşık 0,45 seviyesinde" ifadelerini kullanıyor. Artan doğal afetler, olumsuz deneyimler ve siber tehditlerin sigorta bilincini artırdığını belirten Gören, "KOBİ'ler, iş sürekliliğini korumak, finansal kayıpları en aza indirmek ve beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmak amacıyla sigortalanmaya daha fazla önem veriyor" diyor.
"İŞ DURMASI TEMİNATLARI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"
KOBİ'lerin en çok ihtiyaç duyduğu sigorta türleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gören, "İş yeri sigortaları, sorumluluk sigortaları, siber güvenlik sigortaları ve iş durması teminatları öne çıkıyor. Özellikle üretim sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için makine kırılması ve iş durması teminatları büyük önem taşıyor" diye konuşuyor. Hizmet sektöründeki işletmeler içinse farklı risklerin öne çıktığını belirten Gören, "Bu işletmelerde mesleki sorumluluk ve üçüncü şahıs mali mesuliyet teminatları kritik rol oynuyor" diyor. Anadolu Sigorta'nın KOBİ Paket Sigortası'na da değinen Gören, "Bu ürün, bina, emtia, makine, demirbaş gibi varlıkları yangın, deprem, hırsızlık gibi risklere karşı güvence altına alırken, iş durması ve sorumluluk teminatlarıyla da işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmelerine destek oluyor" ifadelerini kullanıyor. Paket sigortaların KOBİ'lerin ihtiyacına özel modüler yapısıyla dikkat çektiğini aktaran Gören, "Bu sigortalar kapsamlı koruma sağlarken aynı zamanda maliyet avantajı sunuyor" şeklinde konuşuyor.
"2025'TE DİJİTALLEŞME VE İNOVATİF MODELLER ÖNE ÇIKACAK"
Gören, 2025 yılında KOBİ sigortaları alanında dijitalleşme, çevresel risk teminatları ve iş sürekliliği çözümlerinin öne çıkacağını belirtiyor. "Anadolu Sigorta olarak KOBİ'lerin ihtiyaçlarına yönelik yeni ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Özellikle çevresel riskler ve iş sürekliliği teminatları içeren ürünler üzerinde çalışmalarımız sürüyor" diyor. Sigortalanma süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla tüm kanallardan hızlı teklif alma ve poliçe düzenleme imkânı sunduklarını belirten Gören, "KOBİ sigortaları özelinde, risk korumanın ötesine geçen ve riski gerçekleşmeden önlemeyi hedefleyen teknolojik çözümlerin ve inovatif modellere dayalı iş birliklerinin örneklerini daha fazla göreceğiz" ifadelerini kullanıyor.