Lezzetini borçlu olduğu meskeni Uludağ'ın doğal mirasını, zenginliklerini ve biyoçeşitliliğini korumak için 2022'de 'Korumamız Gerekli' inisiyatifini başlatan Erikli, bölgenin ekosistemini korumaya yönelik somut adımlar atmaya devam ediyor. İnisiyatif kapsamında ilk olarak Uludağ'ın endemik bitki örtüsünü ele alan sahalışmaları yürüten Erikli, bu alanda yapılan çalışmaları 'Uludağ'ın Endemik ve Nadir Bitkileri' adlı kitapta toplamıştı.
Sürdürülebilirlik çalışmalarına bir yenisini ekleyen Erikli, tarım teknolojileri alanında uzmanlaşmış Doktar iş birliğinde çiftçilerin modern ve iyi tarım tekniklerine erişimini artırmak için kolları sıvadı. Proje ile böğürtlen, çilek, ahududu ve meyve bahçelerinde verimliliği geliştirmeyi amaçlayan Erikli, Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı köylerinde 100'den fazla çiftçinin 700 dekar alana kurulu bahçesinde doğal kaynakların korunmasına katkıda bulundu. Proje kapsamında, dijital toprak analizleri, sensör ve uydu takip sistemleri, bireysel gübreleme önerileri gibi çok boyutlu destekler sunuldu.
"TOPRAĞIN, SUYUN VE BİYOÇEŞİTLİLİĞİN KORUNMASINDA AKTİF BİR ROL ÜSTLENİYORUZ"
"Erikli aldığında sadece bir su almıyorsun, doğanın geleceğini korumak için karar alıyorsun" mesajı ile sürdürülebilirlik bilincini somut şekilde ortaya koyan Erikli; yakın zamanda yayına aldıkları yeni reklam filmi ile de doğaya duyduğu saygıyı vurguluyor.
Sürdürülebilirlik çalışmalarında toplumsal faydayı da gözettiklerini belirten Nestlé Waters Pazarlama Direktörü Gizem Kartal, "Yuvamız olarak gördüğümüz bu topraklara sahip çıkmanın yalnızca çevresel bir sorumluluk değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğuna inanıyoruz. Bu yaklaşımımızı 'Korumamız Gerekli' inisiyatifimizle sahipleniyor, yalnızca üretim süreçlerimizde değil, toprağın, suyun ve tüm ekosistemin korunmasında aktif bir rol üstleniyoruz. Bu nedenle sürdürülebilir tarım uygulamalarını destekleyerek, biyoçeşitliliği bütüncül olarak ele alıyoruz" açıklamasında bulundu.
Yakın zamanda yayına aldıkları yeni reklam filmine de değinen Kartal sözlerini şöyle sürdürdü; 'Korumamız Gerekli' çatısı altındaki sürdürülebilirlik anlayışımız ve doğaya olan bağlılığımızla hayat bulan filmimizle; izleyicileri bir yudum Erikli ile Uludağ'ın zirvesine doğru yolculuğa çıkarıyoruz."
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMIN GELECEĞİNE KATKI SAĞLIYORUZ
Sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla hem toprağa hem de gelecek nesillere yatırım yaptıklarını söyleyen Nestlé Türkiye Sürdürülebilirlik Lideri Banu Arslanoba, "Nestlé olarak sürdürülebilirlik yaklaşımımız geleceği şekillendirmede en temel sorumluluğumuz olarak öne çıkıyor. Gıda ve doğanın geleceğinin, verimli topraklardan, temiz su kaynaklarından ve onarıcı üretim modellerinden geçtiğine inanıyoruz. Bu nedenle sürdürülebilirliği toplumun refahını gözeten bir dönüşüm aracı olarak görüyor ve tarladan çatala uzanan tüm değer zincirimizi bu bakış açısıyla yeniden şekillendiriyoruz. Bu kapsamda Erikli çatısı altında 'Korumamız Gerekli' inisiyatifiyle sürdürdüğümüz bu proje sürdürülebilir tarımın yalnızca toprağı değil, üreticiyi ve ekosistemi de iyileştirdiğine güzel bir örnek sunuyor. Doğayla uyum içinde üretim yapmanın mümkün olduğunu gösteren projemiz, sürdürülebilir tarımın sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal bir kalkınma modeli olduğunun da göstergesi" dedi.
TARLALARI UYDU GÖRÜNTÜLERİ İLE TAKİP ETTİK
Projenin 2023 yılında ova köylerinden başladığını ve 2024'te dağ köylerine taşındığını anlatan Banu Arslanoba sözlerini şöyle sonlandırdı; "Proje kapsamında bugüne kadar 100 çiftçimize ulaştık. Her çiftçimize dijital toprak analizi yaparak, topraktaki organik madde, besin elementleri ve pH değerlerine göre özel gübreleme önerileri sunduk. Uydu görüntüleri ve sensörlerle tarlaları takip ederek veriye dayalı öneriler geliştirdik; böylece hem verimi artırdık hem de kaynak kullanımını optimize ettik. Özel cihazlarla toprağın nem ve sıcaklık değerlerini anlık izleyerek daha bilinçli sulama ve ilaçlama kararları alınmasını destekledik. 2023 ve 2024 sezonlarında Doktar'ın liderliğinde uyguladığımız iyi tarım yöntemleriyle verim artışı elde ettik. Nestlé Türkiye olarak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma hedefimiz doğrultusunda kararlı adımlar atmayı sürdüreceğiz."
TAMAMEN VERİYE DAYALI BİR ALTYAPI KURDUK
Doktar Technoloji İklim ve Sürdürülebilirlik Etki Lideri Hande Günaçtı, projenin veri odaklı yapısını şu sözlerle vurguladı: "Doktar olarak bu iş birliğinde Uludağ'ın ekosistemini korumak için ölçülebilir, izlenebilir ve tamamen veriye dayalı bir altyapı kurduk. Böğürtlen, çilek ve ahududu bahçelerine yerleştirdiğimiz akıllı sensörler ve uydu tabanlı Orbit sistemimiz, toprak sağlığı, su kullanımı optimizasyonu ve biyoçeşitlilik göstergelerini gerçek zamanlı olarak takip etmemizi sağlıyor. Elde ettiğimiz sahadan ve uydudan gelen verileri, çiftçiye özel gübreleme ve sulama reçetelerine dönüştürerek, su ve besin kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını garanti ediyoruz. Böylece hem verim artışını somut rakamlarla kanıtlıyor hem de bölgedeki 100'den fazla üreticinin her bir tarlasında toprağın canlılığını koruyan, biyoçeşitliliği destekleyen ve suyu tasarruf eden iyileştirme fırsatlarını anında hayata geçiriyoruz."