USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

3.05.2016 10:25:00

Siber güvenlik, hiper risk!..

İş dünyası, kamu ve özel sektör kuruluşları için takip eden yılların en önemli gündem maddelerinden ve yatırım önceliklerinden biri olmaya aday 'siber güvenlik' konusu; her sektör, her alan ve kişi için kritik ve hayati önem taşıyor

Zaman zaman sizlere strateji ve yatırımlarınıza yön verirken dikkate almanız için teknolojik ve dijital alanlardaki trend sıralamalarını veriyorum. Aşağıda son hali, BBC tarafından yayınlanan ilk 10’u paylaşıyorum:

 

1. Siber suçlar ve siber güvenlik konusu öncelik ve önem kazanıyor.

2. IoT-Şeylerin İnterneti ve Hiper Bağlantılı (Hyper-Connected) teknolojiler dünyayı değiştiriyor.

3. Sezgisel değil gerçek zamanlı veri analizlerinin iş kararlarına etkisi artıyor.

4. Yeni bilgi koruma kanunları firmaları alt yapı ve süreçlerini değiştirmeye zorluyor.

5. Yapay zeka ve robotlar tekrarlayan işleri devralıyor.

6. Akıllı telefonlar hemen hemen her şey için birincil araç haline geliyor.

7. Sanal ve artırılmış gerçeklik (virtual and augmented reality) teknolojilerinin iş uygulamaları ile entegrasyonu ve adaptasyonu hızla yayılıyor.

8. Kişiselleştirilmiş ve konum tabanlı (location based) mağaza içi uygulamalar süratle gelişiyor.

9. Teslimat ve diğer kamu görevlerini gerçekleştirmek üzere drone kullanım izinleri, düzenleyici kanunlar çıkmaya başlıyor.

10. Etkisi ve hızı giderek artan start-up’lardan kaynaklanan rekabet baskısı, büyük şirketleri zorluyor.

 

Geçen sene sıralamada hayli altlarda olan ve bu yıl ilk sıraya yükselen 'siber güvenlik' konusu; iş dünyası, kamu ve özel sektör kuruluşları için takip eden yılların en önemli gündem maddelerinden ve yatırım önceliklerinden biri olacak gibi görünüyor. Dünya her geçen gün daha mobil, daha birbirine bağlı hale geliyor. Nesnelerin interneti ile cihazların, eşyaların, sensörlerin sürekli bilgi alışverişinde bulunması, otomatik yazılım güncellemeleri bu hızlı yükselişi tetikliyor. Siber güvenlik risklerini artırıp, meseleyi her sektör, her alan ve kişi için kritik ve hayati kılıyor. Güvenlik uzmanları, 2016’dan itibaren sistemlere sızıp, bilgileri çalarak şifreleyip, iade etmek ya da sızdırmamak için şantaj yapanların, hacker’ların, siber fidyecilerin de teknolojik gelişmelere paralel olarak, hızla çoğalacağını belirtiyorlar. Teknolojistlere göre en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden biri nitelikli siber güvenlik uzmanlığı. Nasıl, kurumsallaşma ve plaza hayatına geçişten sonra binaların giriş-çıkışlarını ve katlarını korumak, kontrol etmek amaçlı özel güvenlik şirketi ve güvenlikçi patlaması olmuştu, şimdi benzer bir akımın 'siber güvenlik şirketleri ve siber güvenlik uzmanları' için olacağı tahmin ediliyor. Müşteri bilgilerinin çalınması şirketlerin en büyük kabuslarından biri haline gelirken hukuk büroları, denetleme ve muhasebe firmaları, e-fatura, e-arşiv ve e-doküman servisi verenler, finans kuruluşları, araştırmacılar, analistler, teknoloji-telekom şirketleri en riskli, siber şantajcıların en çok göz diktiği yerler olarak niteleniyor.

 

SİBER GÜVENLİK DİREKTÖRLÜĞÜ ŞART

IDC’den alınan rakamlara göre, dünya çapında, 2015 itibariyle 75 milyar dolar olan sibergüvenlik harcamalarının 2018’de 101 milyar, 2020 itibariyle de 170 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu artışa neden olacak sıcak alanların; yüzde 10 SIEM (Security Information and Event Management -Güvenlik bilgisi ve kayıt takip yönetiminin kısaltılmışı), yüzde 10 tehdit zekası, yüzde 18 mobil güvenlik, yüzde 50 bulut güvenliği harcamalarından kaynaklanacağı öngörülüyor. Siber suç ve ihlallerin küresel maliyetinin 2019 itibariyle 2.1 trilyon dolarlara ulaşması, siber suçlar artıkça, siber güvenlik sektörünün büyümesi bekleniyor. Tüm şirketlerin hızla IT altyapılarını güçlendirmesi gerekiyor. Tıpkı finansal, organizasyonel, hukuksal vb. konularda olduğu gibi siber güvenlik stratejisi, sistemi, uzmanı vb. için de hatırı sayılır bir kaynak ayırması kaçınılmaz duruyor… Eğer hâlâ bir CDO’nuz (Chief Digital Officer) yoksa, önce o pozisyonu yaratmaya ve onunla birlikte de 'siber güvenlik direktörü'nüzü aramaya başlayın derim…

 

DİĞER YAZILARI