USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.10.2020 00:00:00

Giyilebilir teknolojiler trend mi moda mı?

Giyilebilir teknolojilerin modasından bahsetmek için henüz yolun başındayız. Belki sadece akıllı bileklikler ve saatlerin’ modası oluşmaya başladı diyebiliriz. Bunların dışındakiler için ise şimdilik ancak 'trend’den bahsedebiliriz.

Trend; eğilim, yönleniş, akım. Yaygın olarak kabul gördüğünde ve geniş kitleler tarafından kullanılıp popüler hale geldiğinde ‘moda’ ya dönüşüyor. Bir anlamda trend; modanın sebebi, moda ise trendin sonucu oluyor… Moda özünde insanın değişik, farklı olma, dikkat çekme dürtüsünün yansıması olarak özetlenebilir. Bir başka deyişle moda, daha iyiyi ve güzeli arama duygusu, eskiyenin yerine aynısını değil de farklısını edinme, örtünme değil de giyinme isteği. Giysinin ille de yararlı ve gerekli olanının değil, farklısının tercih edilmesi… Kısacası ikisini ayrıştırmak için belki de hatırlamamız gereken cümle şu olabilir: Trendler güçlü, uzun süren akımlara ve sonunda da modaya dönüşürler. O halde ‘giyilebilir teknolojilerin modasından’ bahsetmek için henüz yolun başındayız. Belki sadece ‘akıllı bileklikler ve saatlerin’ modası oluşmaya başladı diyebiliriz. Bunların dışındakiler için ise şimdilik ancak ‘trend’den bahsedebiliriz. Şimdi diğerlerine bakalım…

4 FARKLI ALAN

1-Akıllı gözlükler, akıllı giysiler: Bileklik ve saatlerin hemen ardından hatta onlarla beraber hızla yükselerek kısmen modaya dönüşebilirler. Performans artırmak, korumak, iyileştirmek, güvenlik gibi katkılar verecek şekilde sensörler, kameralar, mobil bağlantı aparatlarıyla bezenmiş nano-chipler sayesinde özellikle spor giysiler, üniformalar, mayolar, ayakkabılar, medikal, eğitim, eğlence, sanat, kültür gibi özel alanlarda kullanılan, mevsim, ortam, hava koşullarına adapte olabilen çeşitli kıyafet ve aksesuarlarla yapılabileceklerin, ucu bucağı görünemez durumda…

2-Exoskeletons: Dış iskeletlerin  videolarını sıklıkla görmeye başladık. Giyilebilen dış iskeletler; ağırlık kaldırmak ya da tırmanmak zorunda olan fabrika, inşaat, taşıma, depo, montaj, tamir işçilerinin performansını yükseltmek, yaralanma-sakatlanma risklerini önlemek için bir müddet sonra standartlaşacak. Daha da geliştikçe, hafifleyip akıllandıkça belki farklı alanlarda, özellikle sosyal amaçlarla ve engelli bireyler için geliştirilip kullanıldıkça, moda bir çizgi de yakalayacak.

3-Protezler: Çeşitli uzuvların yerine kullanılmak üzere sürekli geliştirilen, giyilebilen teknolojiler içinde değerlendirilen akıllı protezlerin zaman içinde, sahipleri tarafından sinir sistemi üzerinden çalıştırabileceklerine, gelecekte protezlerin bireyin emirlerine daha sezgisel yanıt verebilecek kadar akıllanacaklarına kesin gözü ile bakabiliriz. O zaman da giyilebilen, takılabilen uzuvların hiç kuşkusuz farklı tasarımları, çeşitli renkleri, desenleri ve modaya dönüşebilecek versiyonları ortaya çıkacak.

4-Üç boyutlu-3D insan dokusu baskısı: Eğer insanlık uzuvları giderek daha da gelişmiş protezlerle, robotik aparatlarla değiştirebiliyorsa, laboratuvarlarda 3D doku baskısı ile tam fonksiyonlu organ üretilmesi de o kadar uzun bir zaman almayacak demektir. O vakit geldiğinde ise emin olmalıyız ki yapay organ modası da çıkacaktır. 
Yeşil burun, ucu sivri kulak, üç tane meme, 1.5 metre bacak, toynaklı ayak, üçüncü göz, unicorn boynuz; hatta muhtelif IQ, EQ seviyesinde ya da belirli yeteneklerdeki beyin chipleri vb. modalar da geleceğin insanlarına ya da insansılarına tuhaf gelmeyecek  Giyilebilir teknolojiler dünyanın ‘veri trafiğini’ müthiş yükseltecek, organlar arası iletişim kuralları, yepyeni kategoriler, güvenlik sorunları, uzuv, beyin, organ hackleme vb. sorunlarımız oluşacak… Ne diyorduk; gelecek hem güzel hem eğlenceli gelecek.

DİĞER YAZILARI