USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.05.2021 15:01:00

Geleceğin akıllı mobilyaları

Mobilya yapmak için ağaç kesilmesine gerek kalmayacak şekilde ağaca benzeyen, hem işlemesi daha kolay ve ekonomik hem de insanlara, canlılara, çevreye zarar vermeyen sentetik malzemelerden üretime geçilecek.

Hem stil, tasarım, şekil ve fonk-siyon hem de üretim, müşteriye pazarlama ve satış açısından mobilya sektöründe önemli değişiklikler gerçekleşiyor ve gerçekleşecek.

1-Akıllı malzemeler: Kuşkusuz en önemli ve belirleyici değişiklik, her sürecin hatta materyalin, mobilya üretiminde kullanılan ağaç dahil veya ağaç dışındaki tüm diğer malzemelerin 'akıllanması' olacak. Nano teknoloji sayesinde her materyale gömülebilen, sıvanabilen, kaplanabilen 'marifetli yani akıllı çipler'; mobilyaların renk, desen, ısı, şekil, fonksiyon değiştirmelerine olanak sağlayacak. Bu gelişmeler de akıllı-kompakt koltuk, divan, yatak, masa, dolap, sandalye, vb. gibi kişisel tercihlere göre anında değişebilen marifetli mobilyaların yolunu açacak.

2-Hızlı teknolojik gelişmeler: 3D tasarım, çizim, baskı, görüntüleme ve sanal (VR), artırılmış (AR) gerçeklik teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, mobilya sektöründeki kolaylıkların her gün daha da erişilebilir hale gelmesini sağlayacak. Mobilyaların tasarlanmasından üretimine, mekana prova amaçlı yerleştirilmesinden seçilmesine ve satın alınmasına kadar her şeyin uzaktan-online yapılmasını mümkün kılacak. Bu alandaki gelişmeler, aklın sınırlarını zorlayacak kadar çeşitlenecek ve hızlanacak.

3-Sektör hızla dönüşecek: Mobilya sektörünün ticari ve finansal altyapısı da tamamen değişerek, her şey online'a ve blockchain üzerinde koşan uygulamalara taşınacak. Aracılık, bayilik, teşhir salonları gibi katmanlar kademeli olarak yol olacak. Yani 5-10-15 yıl içinde kimse mobilya almak için elinde mezura kapı kapı mobilyacıları, bayileri gezmeyecek. Siparişler online'dan verilecek, robotlar tarafından direkt fabrikadan yüklenecek ve sürücüsüz araçlarla teslim edilecek. Müşteriler ilgili internet uygulamalarıyla ev/ofis/mekan ölçülerini, planını, görsellerini ve aradığı koşulları yükleyecek. Anında aradığı özelliklere uyan çeşitli alternatifteki mobilyayı, önerileri hem de 3 boyutlu olarak evine, odasına yerleştirilmiş, fiyat, fonksiyon, renk, malzeme, vb. seçimleri sunulmuş olarak görecek. Birkaç parmak ya da göz hareketiyle içine sininceye kadar seçenekleri çoğaltacak. Kısacası yemek siparişi verir gibi mobilyalarını internetten seçecek, bedelini direkt üreticiye ödeyecek ve istediği yere teslimat, montaj, teknik servis alacak.

4-Kiralama sistemi ve sensörler: Mobilyalar ve ev dekorasyon objeleri, gelecekte sadece satın alınmayacak. Kiralanabilecek, belli bir zamandan sonra ücretsiz ya da çok makul bütçelerle veya koşullarla değiştirilebilecek. Hatta bazı mobilyalar sensörleri sayesinde veri merkezi-reklam mecrası gibi kullanılabilecek. Mekan içi ya da dışındaki aletlerle, cihazlarla ve diğer mobilyalarla haberleşebilecekler, şekil değiştirebilecekler.

5-Güvenlik çözümleri: Oluşabilecek güvenlik sorunlarını ve ihtiyaçlarını saptamak ve önlemek amacıyla da mobilyalar özelinde birçok çözüm ve teknoloji geliştirilecek. Bunlar hem mobilyaların yol açabileceği güvenlik problemlerinden insanları korumak hem de sahiplerinin genel olarak daha güvenli yaşaması için ekstra yeteneklere sahip olacaklar.

6-Sentetik malzemelerden üretim: Mobilya yapmak için ağaç kesilmesine gerek kalmayacak şekilde ağaca benzeyen, hem işlemesi daha kolay ve ekonomik hem de insanlara, canlılara, çevreye zarar vermeyen sentetik malzemelerden üretime geçilecek.

Akıllı mobilyalarla gelecek güzel gelecek...

DİĞER YAZILARI