USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

2.01.2021 13:23:00

2021 sonrası: 'Dijital Dönüşüm’ ve Blokchain’e geçiş

2020 ayracına ilk çiziği Covid-19 atmış görünse de aslında derinleşmesini ve yayılmasını sağlayan, dijitalleşmenin sıra dışı, kontrolsüz epeyce de başıbozuk hızlanması oldu.

Daha önce de yazmıştım, tüm dünyalılar da kabullendi; insanlık tarihinde 2020 öncesi ve sonrası ya da Covid-19 öncesi-sonrası diye bir ayraç var artık. 2020 ayracına ilk çiziği Covid-19 atmış görünse de aslında derinleşmesini ve yayılmasını sağlayan, dijitalleşmenin sıra dışı, kontrolsüz epeyce de başıbozuk hızlanması oldu.Dijitalleşme tıpkı bir okun yaydan fırlaması gibi siber yaydan fırladı, uçtu gitti.  Dijital ok hâlâ havada ve istikameti de uzay gibi görünüyor… 

DİJİTALLEŞME HAMLESİNİN KAPSAMI GENİŞLEYECEK

Muhtemelen 2021’in ikinci yarısında aşı yaygınlaşacak, salgının önü kesilecek ve önlenecek. Virüs tamamen yok olmasa da dünya kalıcı hale gelmiş değişikliklerle ‘yeni normale’ dönmeye başlayacak. Oysa dijitalleşme, pandemiyi fırsat bilip yaptığı hamleyi, bırakın hız kesmeyi daha da süratlenerek, derinleşerek ve kapsam genişleterek sürdürecek. 2020, tarihe Covid-19’la giderek dijitale tam bağımlı hale geldiğimiz en keskin başlangıç yılı olarak geçecek. 2021 ve sonrasında iş dünyası hayatta kalabilmek için en çok dijitalleşmeyle ve Endüstri 5.0’a zıplamakla uğraşacak.

HANGİ SÜREÇLERLE KARŞILAŞACAĞIZ?

• MuleSoft’un raporuna göre şirketler rekabet gücünü korumak için BT/IT projelerini minimum %40 büyütecekler. BT ekipleri %82 oranında müşteri deneyimi ile üretim, satış, servis, lojistik, finans, İK hatta tasarım gibi tüm fonksiyonların direkt, online, gerçek zamanlı bağlanmasından sorumlu tutulacaklar. 

• CIO (Chief Information Officer), bilgi işlem ve yazılım bölümlerinin rolü her zamankinden daha kritik ve önemli hale gelecek. Bu bölümlerde kullanılan tedarikçilerin, dışarıdan kullanılan uzmanların, geçici-kontratlı, GIG işlerin sayısı artacak. Teknolojiye yapılan yatırım aşırı büyüyecek. ‘Nitelik, yetenek’ kriterlerinin başına ‘üstün kelimesi konacak…

• Şirketler, yaptıkları her şeyi daima en kolay, en hızlı, en ekonomik şekilde yapmak zorunda olacaklar. Bu da tüm yolları ‘buluta, 5G’ye, blockchain’e, yapay zekaya, cobot’lara, dijital paraya ve bir de döngüsel ekonomiye ve yeşil devrime’ çıkaracak. 

• ‘İmovasyon’ kültürü gelişecek. İnovasyona yetişemeyenler ‘taklit+inovasyon/ imitation+innovation’ stratejileriyle de hızlı ve büyük adımlar atabilecek ve arayı açacaklar. 

• Şirketlerde her şeyi birdenbire aynı anda, eş güdümlü değiştirmek, merkezi yazılımlar, teknolojik alt ve üst yapı dönüşümleri o kadar zorlaşacak; hem maliyetler hem de zaman açısından kaynaklar o kadar kıtlaşacak ki ‘merkezileşmenin’ yerini ‘merkeziyetsizleşme’,  hiyerarşinin yerini ‘holokrasi’ alacak. 

• Şirketler, çalışanlar, yaptıkları işler, ürünler, hizmetler vb. her şey ‘hiper uzmanlaşma (T’leşme)’ odaklı olacak. Dijitalleşmenin hızlanması için can simidi ‘Low Code / No Code-kod yazmadan ya da çok az yazarak yazılım geliştirilmesi’ diye toparlayabileceğimiz SaaS (Software as a Service-Hizmet olarak Yazılım) uygulamalar (API’ler) olacak.

Daha çevik, esnek otomasyona ve operasyona geçilmesi gibi konular aşırı kritikleşecek.

• 2021, verilerin kuruluşları rakiplerinden ve müşterilerinden ayırdığı yıl olacak. 

• ‘Siber güvenlik’, listede daima en üst sıralarda yer alacak. 

• Üretim yapanlar, daha Endüstri 4.0’da emeklemeye başlamışlarken, Endüstri 5.0’a sıçrayacaklar. Yani kendilerini ‘toplum için insansız teknolojilere geçme’ aşamasında bulacaklar. 

Bu konuyu gelecek ay daha detaylı yazacağım. Takipte kalın…

DİĞER YAZILARI