USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

31.08.2018 17:15:00

Yine işin kolayına kaçıyoruz! Ekonomik kriz değil ki bu...

Ekonomik kriz ve durgunluk sarmalından psikolojik, sosyolojik ve ekonomik olarak çıkmanın yolu, teknolojik düşünmekten geçiyor. Yani hem ruhsal hem de reel yaşam koşullarınızı ‘güzeltmek’ (güzelleştirmek ve düzeltmekten türetilmiş) istiyorsanız, daima sarılacağınız, odaklanmanız gereken en önemli, en belirleyici alan ‘teknoloji’…

Hani derler ya, “Taş Devri’nin sona ermesinin sebebi taşın bitmesi değil, alet yapımında taş yerine metal kullanılmaya başlamasıdır.” İşte aynen o söylemde bahsedildiği gibi büyük bir dönüşüm döneminden geçiyoruz. Tüm dünyayı ve özellikle bizimki gibi gelişmeye çalışan ülkeleri sarsan yeni ekonomik krizin sebebi, ‘dünyada paranın ya da yaşamsal kaynakların bitmesi değil, üretimde dijitlerin kullanılmaya başlaması’… ‘Güç dengeleri’ oyununda kağıtların yeni bir el için dağılıyor olması… 10-15 yıl içinde tüm bunlar, ‘blockchain, dijital para’ ve ‘yenilenebilir enerji’ dünyaya tam anlamı ile yayılınca bitecek. ‘Dini, imanı paraya dönüşmüş’ insanlık, insansılarla yaşama geçiş yapacak. Daha akıllı olacak. Ekonomik kriz lafı tarihe karışacak. Yeni dünya düzenini kurarken mücadelemiz ise ‘yeniden insan olmaya, insani değerlerimizi tekrar hatırlamaya, kazanmaya, öğrenmeye, korumaya’ dönük olacak. Dünya çok daha demokratik, özgürlüğün tadını çıkaran, huzurlu bir gezegene dönüşmek için ilerleyecek… Başaramazsak ne olacağı belli... O yüzden ‘Gelecek Güzel Gelecek’ diye özetlediğim senaryoyu benimsemek bana daha akla yatkın geliyor… 2018 ve sonrasında belirleyici olacak teknolojik trendleri düşünerek onlara yoğunlaşıp çabalarımızı teknolojinin rahatlatıcı, geliştirici kudretine göre şekillendirerek devam edelim:

1-Yapay zekanın yaygınlaşması: Müthiş hızlanacak ve makineler giderek daha hızlı, derin öğrenecek. Algoritmalar beklenenden hızlı geliştirilecek. Yapay zeka kullanımı tahminlerde çok daha erken bir süreçte bir seçim değil, zorunluluk haline dönüşecek. Tüm sistemlerin entegrasyonunda belirleyici olacak. 

2-Dijital toparlanma: Son birkaç on yılda mobil/akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, televizyonlar, her biri için ayrı uygulamalar, yazılımlar vb. arasında kaybolduk. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde bütün her şeyimizi birkaç cihazla yönetebileceğimiz şekilde dijital toparlanma, standartların oluşması sürecini yaşayacağız. 

3-5G: Her şeyimiz dijitalleştikçe, dijital paylaşım arttıkça daha yüksek bant genişliklerine,  saklama kapasitesine ve iletme hızına ihtiyaç duyuyoruz. 2019 sonundan itibaren 5G’li telefonlarla başlayan ve bugünkü internetin hızını ilk etapta en az iki katına çıkaracak yeni aşamaya geçeceğiz. Yazılımcılar, mühendisler ve tasarımcılar harıl harıl 5G’li dünyaya hazırlık yapmalı. 

4-Kişisel veriler: Dünyadaki tüm şirketlerin en önemli kaynağı, kullanılabilir şekilde toplanmış ve analizi yapılabilen müşteri bilgisi olacak. Bu bilgileri akıllı sitemlerle, yapay zeka ile kim iyi kullanır ve kişiselleştirilmiş iletişim, üretim, dağıtım, paylaşım vb. aşamasına geçerse, ipi de o göğüsleyecek. Müşterisini minik minik ödemelerle kendisine ‘abone’ edebilen kazanacak. 

5-Beyaz yakalı robotlar: Klavye işçiliği yapmakta olan ve ‘beyaz yakalı’ olarak tarif edilen çalışanların yerini ‘yapay zeka, bot, robot işçiler’ almaya başlayacak. Bu süreç giderek hızlanacak, yaygınlaşacak. Firmalarda tekrarlanan, rutin, hesaba-kitaba dayalı analitik işlerde robot-eleman istihdam etmek zorunluluk olacak. 

6-Sesle iletişim, ses robotları: Sesle arama, sorma, komut verme ve hatta yazma, dikte ile text’e çevirip anında tercüme etme vb. servisleri hızla gelişecek. İnsanlar artık klavye ile yazarak dahi zaman kaybetmek istemiyor. Hatta bir an önce direkt düşüncelerinin yazıya dönüşmesini, aktarıma, paylaşıma hazır hale gelmesini istiyor. Bu yönde ilerlemek üzere ilk etapta ‘ses’ kullanımı, robot sesler, ses türetme ve anında tercüme teknolojilerinde sıçramalar yaşanacak.  

7-User interface (UI)-Kullanıcı arayüzü: Desktop, laptop kullanımı giderek mobile kayıyor. Cihazlar ve uygulamalar arasındaki kopukluk insanları rahatsız ediyor. Desktop cihazlarla mobil cihazlar arasındaki kopukluğun giderilmesi ve kullanıcıya en akışkan deneyimi yaşatmak için çalışmalar hızlanacak.

DİĞER YAZILARI