USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.06.2018 09:31:00

www’dan sonraki en büyük tsunami!

Elektriğin ve internetin icadından bu yana dünyanın başına gelen en ama en önemli tsunami etkisindeki dönüştürücü ile karşı karşıyayız. Farkında mısınız?

Ufuk Tarhan / [email protected]

İnternet ilk çıktığında da tam olarak ne olduğu, işin nereye varacağı tam kestirilemiyordu. 

> Teknolojinin, ulusal ve uluslararası kuralların, ticari, finansal ve hukuki altyapıların hazır olmadığından, 

> Her şey bir kenara eğitimin, insan kaynağının hazır olmasının yüzyıllar alacağından, 

> Tüm bunların internetin dünya çağında yayılmasına engel oluşturacağından, 

> Türlü türlü kısıtlarından, tehlike, tehdit ve zararlarından; 

> Yayılması için gizlilik başta olmak üzere çeşitli çıkar çatışmaları yüzünden ülkelerin, siyasetçi ve politikacıların uzlaşamayacağından, direneceğinden, 

> İnterneti ancak belli ülkelerin, zenginlerin kullanabileceğinden,

>Toplumların dijital bir uçurumla birbirinden kopacağından, internete sahip olanların olmayanları çıtır çıtır yiyeceğinden bahisle, bir yığın ‘ama’ lar ve ‘gelişirse, yayılırsa şu olur, bu olur” diyen felaket senaryoları sıralanıyordu. Bu söylemleri fütursuzca savuranların dudaklarındaki tükürükler kurumadan geldiğimiz, internetsiz yaşayamadığımız dünyamızda şimdi, şu anda buradayız! Nerede olduğumuzun herkes farkında sanırım…  İnternetin sadece 27 yıl önce World Wide Web (WWW; Dünya Çapında Ağ) olarak 6 Ağustos 1991’de başladığı kabul ediliyor.  O gün, 1980’lerden beri Cern’de yaptığı çalışmalar takip edilen yaratıcısı Tim Berners-Lee, internet üzerinden ilk paylaşımını yaparak interneti yani www çağını resmen başlattı… Ve dijital ok, aslında tam da o zaman yaydan çıktı! Dünyadaki her şey ama her şey aynen elektriğin icadından sonra olduğu gibi bir daha eskisi gibi olamayacak şekilde dönüşmeye başladı… Üstelik bu kadarcık zamanda. 

BLOCKCHAIN dalgası

Şimdi de internetten sonraki en büyük dönüştürücü, en büyük dalga ile karşı karşıyayız; ‘blockchain’ teknolojisi ile… Arşivlerime baktım. Bu konuda ilk yazımı 2013 yılında yazmışım. Eylül 2017 ve Aralık 2017’de Platin’de tekrar, üst üste iki kez sayfamı blockchain’e ayırmışım. Bu ay yine ‘blockchain’ diyorum çünkü bu konunun ne kadar muazzam bir dalga olarak üstümüze gelmekte olduğunun tam anlaşılmadığını gözlemliyorum. Bitcoin ile duyulmaya başlandığı için blockchain’i kripto paraların hesap cüzdanı gibi görme eğilimi yüksek. Konuyu bankaların, finansçıların alanına terk etme tehlikesi var. Oysa etkilemeyeceği tek bir alan yok, kalmayacak! O yüzden bu sayfaları okuyan başta iş insanları olmak üzere büyük, küçük herkesi geleceklerini kurgularken dikkatli olmaları için tekrar uyarmak istiyorum.  

Şirketinizde, bünyenizde maaşlı ya da danışman olarak nasıl bir IT’ci, yazılımcı ya da teknoloji uzmanı olması şart ise artık bugünden tezi yok bir de blockchain teknolojisi sorumlunuz, kafasını buna takmış, sabah akşam blockchain teknolojisindeki gelişmeleri takip edip sizi, strateji, vizyon geliştirmekten yani sürdürülebilir büyüme ve kârlılıktan sorumlu beyinleri besleyecek birileri olmalı. Yoksa yandınız! Toparlanamazsınız! Konu bu kadar net ve acil!

Çünkü; blockchain elektrik, internet gibi nasıl çalıştığını tam anlamasak da kullanmak zorunda olacağımız temel bir araç, kolaylaştırıcı. Asıl fonksiyonu ‘kriptoloji ve akıl oyunları teorisi’ ile çalışan ileri seviyede algoritmalar kullanan birbirine bağlı, müdahale edilemeyen ‘dijital kayıt defterleri ağı’ olması.  Şu anda tüm işlerimizdeki, bütün süreçlerdeki en önemli maliyet (zaman ve para) unsuru olan kontrol, teyit, onay vb. mekanizmalarının, aracı hizmet bedellerinin, komisyonlarının, güvenlik önlemlerinin, insan gücünün, siyasi, politik manipülasyonların, rüşvetin, yolsuzluğun ve tüm bunlara dair her türlü giderlerin neredeyse sıfırlandığı yepyeni bir dünyadan bahsediyoruz… Bilmem anlatabildim mi? Bunları sıfırlayanlar ve hâlâ eski maliyetlerle boğuşmaya çalışanlar arasında sizce nasıl bir fark olacak? Gözünüzü blockchain’den ayırmayın!

DİĞER YAZILARI