USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.11.2020 00:00:00

O zaman gidin, sizi robotunuz tedavi etsin!

Doktorları kızdıran; "İnternetten baktım, şöyle yazıyordu" iletişiminin yerini "Mobil app’imdeki verilere göre..." diye başlayan cümleler ve "O zaman robotunuza gidin, sizi o tedavi etsin hanımefendi/beyefendi" diyen konuşmalar alacak.

Teknolojik gelişmelerden en fazla ve en hızlı etkilenen/yararlanan sektörlerin başında daima sağlık gelir. Ancak bu iç içelik son yıllarda, özellikle de Covid-19’dan sonra çok daha belirginleşti. Sağlık teknolojilerindeki gelişmeler, uygulamalar, nano ve biyoteknoloji alanındaki icatlar, hayal gücümüzü dahi zorlar hale geldi. Önceki yazılarımda da sık sık değindiğim gibi bundan sonra her şirket, her kurum; ana faaliyet alanının dışında aynı zamanda bir teknoloji ve sağlık merkezi gibi organize olmak zorunda. Her kurumda ve iş yerinde çalışanlara, halka, müşterilere sağlık hizmetleri sunmak; standart yükümlülükler ya da faydalar arasına girmek durumunda. Çünkü kontrolsüz biçimde kalabalıklaşan insanlığın ve doğanın gelecekteki en önemli sorunları hep sağlıkla ilgili olacak.  “Her şeyin başı sağlık”; ezbere söylenen bir laf olmaktan çıkacak. Sağlık çözümleri, önlemler vb. sunmak da yalnızca sağlık sektörünün üzerine vazife olmayıp, topyekûn, hepimizin görevi ve sorumluluğu haline gelecek. O halde hemen yakın gelecekte sağlık hizmetlerini değiştirecek inovasyonlara göz atalım…

1-Yapay zeka: Hızlı, hassas ve büyük veri trafiği sayesinde giderek daha da güçlü ve yetenekli bir araç haline gelirken; maliyetleri iyice düşürüp, kaliteyi yükseltecek, işlemleri kolaylaştıracak. Böylelikle sağlık hizmetleri hastalıkların erken aşamalarda teşhisi hatta önceden tahmini, özel ve nokta vuruşu tedavi stratejileri, sağlık kayıtlarına kolay erişim, hasta takibi vb. alanlarda inanılmaz gelişmelere koşacak. 

2-Sanal ve karma gerçeklik: Yetenekli, yeni teknolojilere hakim sağlık personeli eğitimlerinde, insan vücudu hakkında bilgi ve anlayışın geliştirilmesine, dolayısı ile giderek artan eleman açığı sorununun çözülmesine büyük katkı sağlayacak. Bu alandaki gelişmeler, vücudun belki de ulaşılması neredeyse imkansız olan bölgelerine erişimi, dolayısı ile yeni cerrahi uygulamaların, tedavilerin ve eğitimlerin yolunu açacak. 

3-Robotik cerrahideki yenilikler: Daha küçük kesikler ve yara izleri, daha az kan transfüzyonu ihtiyacı, daha hızlı iyileşme süreleri ve hastanede daha kısa kalış süreleri gibi avantajlar sağlamak konusunda şahlanacak. Robotik cerrahi, sağlık hizmetlerinde robot kullanımı öncelikle hastalar olmak üzere tüm sağlık ekosistemi için büyük avantajlar sağlayarak standartlaşacak. İnsanlar; robot cerrahları ve hizmetlileri insanlara tercih etmeye başlayacak. 

4-3D baskıdaki son gelişmeler: Bu alana yönelik projeler sayesinde daha güvenli ürünler, daha yüksek kalite ve daha düşük maliyetler mümkün olacak. 3D ile üretilmiş vücut parçaları organlar, protezler, prototipler, cihazlar, yedek parçalar, sarf malzemeleri vb. gibi sayısız malzeme, sınırsız uygulama alanında; hem engellilerin hem sakatlıkların hem de nakillerin ve genel olarak sağlık hizmetlerinin devrimsel dönüşümler geçirmesine neden olacak. 

5-Sağlık monitörleri, sensörler, çipler: Bu üç alanın yanı sıra Wi-Fi ile veri paylaşımı yapabilen, uzun ömürlü küçük pillerle donatılmış, mobil uygulamalarla birbirine bağlanmış, giyilebilir teknolojiler ile ucu bucağı görünmez hale gelmiş, kullanımı inanılmaz kolaylaşmış binlerce ufak, akıllı cihaz; evlerimizi, iş yerlerimizi, kamusal alanları kaplayacak. Sağlıklı yaşam için teşhis, tedavi, izleme gibi faaliyetler mekandan, zamandan bağımsız; her anımıza karışacak. 
Herkese sağlıklı bir gelecek dilerim…

DİĞER YAZILARI