USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

3.08.2018 21:23:00

Yeni sistem ülkemiz için bir devrimdir

Hayalim nedir biliyor musunuz dostlar? Kuantum bilgisayarlar ve yapay zekayla uğraşan, nükleer enerjiye kafa patlatan, ar-ge çalışmaları yürüten, yazılım ihracatı yapan, dünya oyun sektöründe başarılı olan, kimyada yeni patent alan, daha sayamayacağım birçok bilimsel araştırmaya imza atan şirket ve akademisyenlerin hizmetinde olan bir sistem. Bu insanlara problem çıkarmayan, önlerindeki çukurları kapatan bir sistem…

Serhat Özeren / [email protected]/ @serozeren

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi. En kısa şekilde tarifi şöyle… Yeni hükümet sisteminin en önemli özelliği, yürütmeyi iki başlı olmaktan çıkarması. Cumhurbaşkanının halkoyu ile seçilmesi nedeniyle halka karşı siyasi sorumluluğunun bulunması ve geniş icra yetkileri nedeniyle gelecekte, yürütmenin diğer tarafı olan Başbakan ve Bakanlar Kurulu ile yaşanabilecek muhtemel devlet krizini ortadan kaldıran bir değişikliktir. Yeni sisteme göre yürütme yetkisi halkoyu ile seçilen cumhurbaşkanına ait olacaktır. Cumhurbaşkanı bu yetkisini yardımcıları ve atadığı bakanlar ile kullanacaktır. Yasama yetkisi ise münhasıran Meclis’te olacaktır. Cumhurbaşkanının, yasa teklif etme yetkisi olmayacaktır. Yasama yürütmeden tamamen ayrı, kuvvetler ayrılığı ilkesine daha uygun bir hükümet sistemi öngörülmektedir. Peki, yeni sistemin ülkemizin kalkınmasına etkisi ve faydası nasıl olacak?  Özellikle, bilimsel çalışmalarda ne şekilde etkili olacak? Yeni sistemin, ülkemizin teknolojik, bilimsel ve araştırma geliştirme, üretime katkılarını Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, birçok üniversitede çarpıcı bir şekilde anlattı. İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki (İTÜ) konuşmasını da bizzat dinledim.

HIZLI KARAR ALMA MEKANİZMASI, AZ BÜROKRASİ VE DİNAMİK  BİR YAPI...

Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, konuşmasının başında Türksat 4A ve 4B uydularının Japonya’ya 571 milyon dolara yaptırıldığından bahsediyor ve uydunun ağırlığının 7 bin 700 kg olduğunu söylüyordu. Yani uydunun kilosuna 74 bin dolar ödenmişti. Kabaca, uydunun ham madde maliyetinin kilogram başına 10 dolar olduğunu söylüyordu. Yani 10 dolarlık bir malzemenin bize 74 bin dolara mal olmasının sebebini, ‘bilim’ olarak açıklıyordu. Evet, bütün sır burada… 10 dolardan 74 bin dolarlık bir değere nasıl ulaşabiliriz. Sayın Kavranoğlu yeni sistem içerisinde kurulacak olan ofislerde konusunda uzman akademisyenler, kanaat önderleri ve iş insanlarının çizeceği yol haritalarıyla buna ulaşabileceğimizi, yeni sistemin çok daha hızlı, karar alma süreçlerinin dinamik ve bürokrasinin daha az olacağı bir yapı olacağını söylüyordu.
Kendisinin, kalkınmış ülkelerin bunu nasıl başardığını 7 sene boyunca araştırdığını ve yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içerisinde bilime, teknolojiye, üniversitelere yön verecek ofis ve kurumların etkili rol oynadığının altını çiziyordu. Bilimin müthiş gücünü kavramış kanaat önderlerine ve iş insanlarına yeni yapıda daha çok ihtiyaç olacağına inanıyorum. Sayın Kavranoğlu’na yaptığı çalışmalar ve bilgilendirmeler için bu vesileyle de gönülden teşekkürlerimi sunarım. 

BU FIRSATI İYİ KULLANALIM

Bütün bu işlemlerin, yeni sistemin, ofislerin, kurumların amacı nedir? Ülkemizde sanayi ve üretimi artırmak. Üretmiyorsak hiçbir sistem işlemez. Hayalim nedir biliyor musunuz dostlar? Kuantum bilgisayarlar ve yapay zekayla uğraşan, nükleer enerjiye kafa patlatan, Ar-Ge çalışmaları yürüten, yazılım ihracatı yapan, dünya oyun sektöründe başarılı olan, kimyada yeni patent alan ve daha sayamayacağım birçok bilimsel araştırmalara imza atan şirket ve akademisyenlerin hizmetinde olan bir sistem. Bu insanlara problem çıkarmayan, önlerindeki çukurları kapatan bir sistem. Bir ihracatçının, “Problemim var” dediğinde alarma geçen bir sistem. Bilimsel çalışmalarda ve ihracat yapan, Ar-Ge yapan, üretim yapan şirketleri dolaşan ve “Probleminiz var mı? Daha fazla nasıl yardımcı olabiliriz?” diyen bir sistem. Sırma odalarda, makamlarda oturan değil sanayinin yanında duran bir sistem. Yeni sistem ülkemiz için bir devrimdir, bu fırsatı iyi kullanalım. Ülkemizi kalkındıracak, bilimi önde tutacak çalışmalar yapalım. Yeni sistem milletimize ve ülkemize hayırlı olsun...

 

 

DİĞER YAZILARI