USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

31.07.2020 19:45:00

Pandemi sürecinde artan teknoloji kullanımı ve spor

Pandemi döneminde teknoloji sayesinde birçok rutinimizde olduğu gibi sportif faaliyetlerimizde de köklü değişikliklerin yaşandığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Pandemi sebebiyle alışkanlıklarımız silbaştan değişti. Evde kaldığımız süre boyunca, teknoloji, insanlığın imdadına yetişerek tüm rutinlerimizi online ortamda sürdürmemize olanak sağladı, bizlere büyük bir konfor alanı yarattı. Online ortamda çalıştık, online ortamda çocuklarımızın eğitimi devam etti, online ortamda alışveriş yaptık… Covid-19 pandemisi birçok alanda olduğu gibi spor endüstrisi üzerinde de derin etkiler yarattı. Ülkemizde hemen her branştaki spor faaliyetleri başta olmak üzere dünyada da 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları, EURO 2020, Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, Copa America, NBA, 2020 Asya Kupası, Formula 1 gibi önemli organizasyonlar, Covid-19 nedeniyle ya ertelendi ya da iptal edildi. Bu iptal ve ertelemelerin ardından kesin olarak bildiğimiz bir şey var o da,  Covid-19, tüm sektörlerde olduğu gibi spor dünyasında da derin ekonomik etkiler yarattı, ciddi gelir kayıpları yaşandı. 

SPOR ENDÜSTRİSİNDE YENİ STRATEJİLER GELİŞTİRİLECEK

Yeni normal düzende, spor sektöründe yaralar sarılacak, yaşanan kayıplar bir şekilde telafi edilmeye çalışılacak. Ancak yaşanan bu süreçten herkes gibi spor sektörü de gereken dersi çıkaracaktır. Tıpkı iş dünyasında olduğu gibi spor endüstrisi de teknolojiyi mutlaka işin içine katarak yeni yol haritaları çıkaracak, yeni stratejiler geliştirecek, teknolojik altyapıya yatırım yapacak ve spor sektöründe gereken dijital dönüşümü sağlayarak spor endüstrisine yeni bir soluk getirecektir. Sportif faaliyetlerde yaşanan olumsuzluğun yanı sıra biraz da pandemi günlerinde artan teknoloji kullanımının, bireysel sportif hayatımıza olan etkilerinden bahsetmek istiyorum.

SPOR ALIŞKANLIKLARI YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Covid-19 sebebiyle evde kaldığımız süre boyunca online ortamda sağlık uygulamalarında geçirilen haftalık zamanın yüzde 70 artış gösterdiği ifade ediliyor. Bu deneyim ile insanların karantinada sporun sağlıklı yönlerinin daha iyi kavradığını, spor yapmayı öncelikleri arasına aldığını ve spor konusundaki alışkanlıklarının yeniden şekillendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. AdColony Mobil ve Fitness Araştırması’na göre yeni antrenman teknikleri aramak pandemi döneminde yüzde 9, beslenme takibini yapan uygulamalar ise yüzde 7 artış gösterdi. Yılın en başında kullanıcıların yalnızca yüzde 50’si spor ve fitness için mobil cihazlarını ve uygulamaları kullandığını söylerken, pandemi ile birlikte bu oranın yüzde 75’e çıktığını görüyoruz. Katılımcıların yüzde 38’i pandeminin başlamasıyla spor ve beslenme uygulamalarını daha sık kullandığını söylerken, yüzde 22’si mobil cihazlarına yeni sağlık uygulamaları indirdiğini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 28’i ise mobil cihazlarından egzersiz videoları izleyerek evlerinde spor yaptıklarını belirtiyor. Pek çok spor dalında giyilebilir akıllı teknolojiler sayesinde, ekipmanlardan spor kıyafetlerine kadar önemli bir değişim söz konusu. Akıllı telefon, saat ve bilekliklere birçoğumuz aşinayız. Bu aksesuarlar sayesinde kişi, ister profesyonel ister amatör olsun sporu doğru yapmak, analizlerini tutmak, sakatlık riskini azaltmak hatta kaydettikleri gelişmeyi akıllı teknolojiler sayesinde takip edebiliyor. Pandemi döneminde teknoloji sayesinde birçok rutinimizde olduğu gibi sportif faaliyetlerimizde de köklü değişikliklerin yaşandığını söylemek yanlış olmayacaktır. 

 

DİĞER YAZILARI