USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

13.05.2022 15:20:00

Hizmet ihracatı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılı uluslararası hizmet ticareti istatistiklerine göre veriler gelecek için umut vaat ediyor. Buna göre seyahat hariç hizmet ihracatı 2019'da 32.9 milyar dolar iken 2020'de yüzde 23,4 azalarak 25.2 milyar dolara geriledi. Hizmet ithalatı ise aynı dönemde 24.6 milyar dolardan 22.9 milyar dolara düştü.

AVRUPA BİRLİĞİ İHRACATTA İLK SIRADA

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 2020'de yapılan hizmet ihracatı 9 milyar 789 milyon dolar, diğer Avrupa ülkelerine yapılan ihracat ise 3 milyar 946 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. İthalatta 2020'de AB ülkelerinden yapılan ithalat 10 milyar 417 milyon dolar, diğer Avrupa ülkelerinden yapılan ithalat ise 3 milyar 256 milyon dolar oldu. AB ülkeleri 2020'de, Türkiye'nin hizmet ihracat ve ithalatında başı çeken ülke grubu oldu. AB ülkeleri, yüzde 38,8 ile toplam hizmet ihracatı içinde en büyük paya sahip ülke grubu olarak belirlendi. Toplam hizmet ithalatının ise yüzde 45,6'sı bu ülke grubuyla yapıldı. Geçen yıl hizmet ihracatının yüzde 26,8'i Almanya, ABD ve Birleşik Krallık'a yapıldı. Hizmet ihracatında yüzde 11,4'lük pay ve 2 milyar 878 milyon dolarla ilk sırayı Almanya aldı. Bu ülkeyi yüzde 9,7'lik payla ABD, yüzde 5,7'lik payla Birleşik Krallık izledi. İthalatta ise 2020'de yüzde 10,2'lik pay ve 2 milyar 321 milyon dolarla ilk sırada Almanya yer aldı. Bu ülkeyi 2 milyar 266 milyon dolar ve yüzde 9,9'luk payla İrlanda, yüzde 8,3'lük pay ve 1 milyar 886 milyon dolarla ABD takip etti.

KATMA DEĞER NASIL SAĞLANIR?

Buraya kadar verileri sizlere sunduk. Peki hizmet sektöründe daha fazla katma değer nasıl oluşturabiliriz? Burada üç önemli sektör olarak yazılım, turizm ve lojistik öne çıkıyor. Yazılım sektörü ise açık ara katma değer üretimi konusunda önderlik yapıyor. Yazılım sektörünün yan bileşenleri olarak startuplar'ı da bu kısma ilave edebiliriz. Ticaret Bakanlığı'nın, yazılım ve oyun sektörlerine özgü E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) destek programlarının, bu konuya yönelik ihracatı artıracağı belli. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı bünyesinde Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü kuruldu ve bilişim sektörü, bu çerçevede ele alınmaya başlandı.

İHTİSASLAŞMAYA DAYALI DESTEK UNSURLARI

Bakanlık, yeni dönemde dünyada ve ülkede yaşanan ekonomik dönüşümleri ve öngörülen hedefleri göz önüne alarak ihtisaslaşmaya dayalı destek unsurlarını ön plana çıkarmayı hedefledi. Hizmet sektörünün ihracatının artırılması için; teknohızlandırıcı iş birliği kuruluşu proje desteği, uluslararası katma değerli bilişim yüklenici proje desteği, yurt dışı ihale desteği, uluslararası teknoloji pazarlama ofisleri desteği, hizmet pazarlama platformlarına üyelik desteği, yazılımcılar için simülatör/test ekipmanı kiralama desteği, yurt dışı oyun, dizi ve filmlerde Türk ürün yerleştirme desteği, yurt dışı arama desteği, yurt içi uluslararası fuar desteği, veri merkezi desteği, yıldız yurt dışı ofisleri desteği, yurt dışında yerleşik şirkete ait oyun/yazılım/ aracılık platfomu alımına yönelik danışmanlık desteği, patent/fikri mülkiyet hakkı alım desteği ve yazılım/oyun/mobil uygulama test desteği de bu kapsam içerisinde değerlendiriliyor. Bilişim sektörünün yurt dışına açılımında girdi olarak yerli ve milli yazılım, donanım ve hizmetlerin kullanılmasının teşvik edilmesi için yerli malı kullanımı desteği de verilecek. Bu noktada ülkemizdeki katma değerli hizmet ihracatının artacağına inancım tamdır.

Hizmet sektöründe katma değer sağlayan üç önemli sektör; yazılım, turizm ve lojistik olarak öne çıkıyor.
DİĞER YAZILARI