USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.10.2021 14:07:00

Gayrimenkulde teknolojik çözümler ve girişimcilik ekosistemi

Önümüzdeki 5 yılda, büyük veri ve veri analitiği, nesnelerin interneti, yapay zeka, robotik, sanal gerçeklik, sürücüsüz otomobiller, blockchain ve 3D baskı teknolojilerindeki gelişmeler gayrimenkul sektörünü şekillendirecek gibi gözüküyor.

Dijitalleşmenin; geleneksel perakende sektörü, alışveriş ve ticari gayrimenkul alanları üzerinde yarattığı değişim, Covid-19'un etkisi ile 'yeni normal' olarak adlandırdığımız yepyeni bir fazı, beklenenden çok daha erken hayata geçirme gereği doğuruyor. Gayrimenkul sektöründe artık yeni odaklar bulunuyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: Müşteri deneyimi, sensörler, sterilizasyon, AR/VR, hava filtrasyonu, sosyal mesafe yönetimi, canlı video/canlı yayın alışverişi, e-ticaret araçları, fiyat optimizasyonu, AI termal izleme ve video analizi, dijital banka deneyimi ve hızlı alışveriş...

TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ OLDUKÇA YÜKSEK

Teknolojiyle birlikte yol alan gayrimenkul sektörü artık yeniden tanımlanıyor diyebiliriz. Dijital çağda gayrimenkul sektörünün yeni teknolojilere mesafesini inceleyen araştırmalara göre; küresel gayrimenkul endüstrisi, teknolojinin avantajlarından yararlanmak için strateji oluşturmakta yavaş kaldı. 36 ülkeden gayrimenkul sektörü yöneticileriyle yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 86'sı dijital ve teknolojik yeniliği fırsat olarak görse de sadece yüzde 34'ü kurumsal çapta bir dijital stratejiye sahip olduğunu söylüyor. ABD ve Asya Pasifik ülkeleri gayrimenkul teknolojilerinde hayli ilerlemiş durumda. Türkiye'nin potansiyeli ise oldukça yüksek.

BÜYÜK VERİYİ İŞLEYEN ŞİRKETLER ÖNE ÇIKACAK

Gayrimenkulde teknolojik çözümler ve girişimcilik ekosistemi hızla kabul gördü ancak araştırmadan anlıyoruz ki çok az sayıda şirket uygulamaya geçti. Oysa şu anda en büyük fırsatlardan biri, gayrimenkul sektörünün bilgi akışı sayesinde erişebildikleri tüketici verilerini işleyip hızlı ve doğru kararlar alabilmesi. Verilerden yola çıkarak alınan kararlar şirketlerin, gayrimenkulden faydalanma, yatırım ve rakip analizi gibi konularda kendilerini geliştirmelerini sağlıyor. Etkili veri analitiği müşteri hizmetlerini geliştiriyor ve rekabet üstünlüğü getiriyor. Gayrimenkul sektöründe de büyük veriyi işleyen ve müşterisinin ihtiyacını müşteri fark etmeden tahmin edip öneren şirketler, dijital çağda avantajlı olacak.

YEPYENİ BİR EKOSİSTEM GELİŞİYOR

Milyar dolarlık teknoloji girişimlerinin ulaşım ve finans alanından çıkması, özellikle bu iki alana dikkat çekti. Uber, Didi Chuxing, Careem, Lyft, Stripe, Payoneer, Lu.com gibi şirketlerin, rekor değerlemelerini hep birlikte takip ettik. Unicorn'ların içinde finans ve ulaşım teknolojisi girişimlerinin sayısı epey fazla. Girişimlerin, bu kadar kısa sürede bu kadar yüksek değerlemelere ulaşmalarında, şüphesiz ilk olarak finans ve ulaşım gibi ölçeği büyük sektörlerin teknolojiyle buluştuğunda ortaya çıkardıkları değer etkili. Benzer bir etkiyi son zamanlarda gayrimenkul sektöründe gözlemliyoruz. Gayrimenkul sektörünün teknolojiyle buluşmasıyla yeni bir ekosistem ortaya çıkıyor. Bu ekosistemde öbeklenen girişimlere, 'properytech' yani gayrimenkul teknolojisi girişimleri adı veriliyor. Önümüzdeki 5 yılda, büyük veri ve veri analitiği, nesnelerin interneti, yapay zeka, robotik, sanal gerçeklik, sürücüsüz otomobiller, blockchain ve 3D baskı teknolojilerindeki gelişmeler gayrimenkul sektörünü şekillendirecek gibi gözüküyor. Startup'lar da büyük veri analizlerinden karar destek sistemleri vb. gelişen teknolojilerle beraber yeni bir gayrimenkul sisteminin altyapısını oluşturmaya başladı bile...

DİĞER YAZILARI