USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

2.05.2020 02:34:00

Evden çalışma modelinde online iletişim araçları iş dünyasını nasıl dönüştürdü?

Bu olağanüstü durumda kurumlar, çalışanlar hatta tüketici arasındaki ilişkiler dahi büyük bir sınavdan geçiyor. Ne yazık ki her şirket bu sınavı başarılı bir şekilde atlatamayacak.

Dünyada ve ülkemizde büyük bir dönüşüme tanıklık ediyoruz. Koronavirüs’ten etkilenen ülkemizde sosyal hayata yönelik kısıtlamaların yanında alınan önlemlerden biri de ofis modelinden home office yani ‘evden çalışma’ modeline geçilmesi oldu. Home office çalışmaya geçtikten sonra kullanılan online iletişim araçları sayesinde iş hayatının rutinlerini evde de rahatlıkla sürdürebildiğimizi bu süreçte tecrübe ettik. Şirket içi ve şirket dışı toplantıların hızla dijital ortama taşınmasıyla birlikte online uygulamalar sayesinde ofiste yapılan birçok şey artık evden de yapılabilir hale geldi. Son yıllarda yaşadığımız dijital dönüşümün etkisiyle, hem ülkemiz hem de dünya sürece büyük bir hızla adapte oldu. Tabii alternatif uygulamaların olması ve teknolojinin bizlere sunduğu olanaklar bunu daha da kolay hale getirdi. 

TEKNOLOJİK ALTYAPI YATIRIMLARI EVDEN ÇALIŞMA MODELİNE GEÇİŞİ KOLAYLAŞTIRDI

Deloitte'un, 'Küresel Covid-19 Salgınının Türkiye'de Farklı Kategorilere Etkileri' araştırmasının sonuçları, evden çalışma sistemine kolaylıkla adapte olduğumuzu, süreç tamamlandığında da bu çalışma modelinin devam edeceği yönünde bir eğilim olduğunu gözler önüne seriyor. Aynı araştırmanın sonuçlarına göre, evden çalışma konusunda şirketleri en çok zorlayan konunun teknolojiye uyum olması beklenirken, kültür ve alışkanlıklar ise yüzde 43 orana sahip. Bu sonuç, teknolojik altyapı konusunda yatırımların faydasının görüldüğünü, şirketlerin dijitalleşmede son yıllarda önemli mesafe katettiğini gösteriyor. Koronavirüs salgını ile ilgili alınan önlemler kapsamında ülkemizde iş yerlerinin yüzde 48,7’si tüm çalışanlarının artık evden çalıştığını belirtirken; kısmi geçiş yapanların oranı da yüzde 43,2 düzeyinde. Ofiste/sahada çalışmaya devam edenlerin oranının ise yüzde 10’un altında kaldığı ifade edilmiş. “Koronavirüs salgını sonrasında evden çalışma şirketinizde daha fazla uygulanmalı mı?” sorusuna yüzde 72,9 ile büyük bir çoğunluk ‘evet’ yanıtını verirken, şirketlerin yüzde 10’u şu an ‘bekle gör’, yüzde 17,1’lik bir kesim ise ‘hayır’ yanıtı vermiş.

BU TECRÜBE İŞ DÜNYASINI NE YÖNDE DEĞİŞTİRECEK?

Bu olağanüstü durumda kurumlar, çalışanlar hatta tüketici arasındaki ilişkiler dahi büyük bir sınavdan geçiyor. Ne yazık ki her şirket bu sınavı başarılı bir şekilde atlatamayacak. Şirketler, bu zor koşullarla mücadele ederken ve yaşam mücadelesi verirken, çalışan deneyimini geri plana atanlar, her şey düzeldiğinde çalışanları olmadan uzun ömürlü olamayacak. Süreç içinde çalışan deneyimini dikkate alan bir diğer unsur ise tüketiciler. Henüz bir araştırma sonucuyla ortaya konmasa da, bu süreçte çalışanlarının yanında olan kurum ve markaların aldığı aksiyon, tüketicilerin de yakın takibinde. Yaşananlardan ders çıkaran ileri görüşlü şirketler, bundan sonra derslerine daha çok çalışacaklardır diye düşünüyorum. Bu süreç tamamlandığında birçok şirket bir yandan çalışan deneyimi, dijitalleşme ve alternatif iş gücü modelleri üzerine strateji geliştirmeye devam edecek. Çünkü şirketler bu ve benzeri durumların ileride de her an karşılarına çıkabileceğini tecrübe etti. 

DİĞER YAZILARI