USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.08.2021 13:30:00

Eğitim teknolojileri ve trendler

Önümüzdeki yıllarda salt geleneksel ve alışageldiğimiz yöntemlerin aksine eğitim teknolojileri ile zenginleştirilmiş çevrim içi yöntemler, yüz yüze yaşadığımız hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacak gibi görünüyor.

Eğitim teknolojileri, öğrenenlerin, hedeflenen kazanımları edinmelerini ve anlamlı öğrenmeye ulaşmalarını sağlıyor. Öğrenme sürecini daha etkili ve kalıcı hale getirmeyi amaçlayan eğitim teknolojileri, eğitimde karşılaşılan problemlere çözüm üretmeye çalışan teknik ve yöntemler bütünü olarak tanımlanabilir. Öğrenme kavramının çıktı olduğu tüm sistem ve organizasyonlarda eğitim teknolojileri yer alabilir. Bu teknolojiler, çağın ihtiyaçlarına ve öğrenenlerin durumlarına göre yıllar içerisinde değişime ve dönüşüme uğradı. Kâğıt, kalem, tepegöz, projeksiyon, bilgisayar, akıllı tahta, tablet, dijital eğitim içerikleri üretme yazılımları, öğrenme yönetim sistemleri ve interaktif video geliştirme yazılımları öğrenenlerin, eğitim problemlerini aşarak anlamlı öğrenmeye ulaşmalarına yardımcı olan teknolojiler olarak kabul edilebilir.

İVMELENEN BİR DÖNÜŞÜM SÖZ KONUSU

Yaklaşık iki senedir hayatımıza pandemi ile devam ediyoruz. Pandemi; 7'den 70'e tüm toplumları, coğrafi konum fark etmeksizin etkiledi. Bazı konularda olumsuz, bazı konularda ise olumlu gelişmeler ile karşılaştık. Olumlu gelişmelerin en çok kendini gösterdiği alanlardan biri eğitim alanı oldu. Öğrencilerin ve çalışanların pandeminin etkisi ile okullarından, ofislerinden uzak kalmaları eğitim öğretimde teknik ve yöntemlerde hızlı bir değişim yaşamamıza neden oldu. Bu hızlı değişim, eğitim teknolojilerinin süreçlere adapte edilmesiyle başarılı bir şekilde yönetilmeye çalışıldı. Belki de 5 senede yaşanabilecek bir dijital dönüşüm, tüm dünya üzerinde yaklaşık üç ayda tamamlandı. Pandemiyi bir kenara alırsak, diğer bir yandan eğitim teknolojileri ivmelenen bir dönüşüm sürecine geçti. Geleneksel öğretim metotları, dijital içerik ve tekniklerle zenginleştirilerek öğrenenlerin öğrenme süreçlerini sorunsuz ilerletmelerini sağlıyor. Yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerinde ivmeli bir şekilde yaşanan gelişmelerin deneyimlenmesi, öğrenmenin önemini gösteriyor.

EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDE HANGİ TRENDLER ÖNE ÇIKIYOR?

Beşinci nesil kablosuz ağ teknolojisi (5G), uzaktan eğitimle beraber hayatımızın vazgeçilmez parçası olan canlı derslere ya da canlı toplantılara, yayınlara ve videolara güçlü ağlar sayesinde kesintisiz olarak ulaşılabilmesini sağlıyor. Görselleştirmeyi sağlayarak bilgiyi anlamlı hale getirmede büyük rol oynayan AR ve VR teknolojileri ise gecikme süresi olmaksızın neredeyse kesintisiz bir biçimde çalışabiliyor.

UYARLANABİLİR ÖĞRENME SÜRECİ

Bir diğer trend ise 'uyarlanabilir öğrenme' olarak dilimize çevrilmiş 'adaptive learning'... Her bireyin farklı ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla alınan aynı eğitimin verimi de kişiden kişiye değişir. Kişiye uygun içerikler sunan bir öğrenme yöntemi olarak bilinen bu yaklaşımda, içerikler interaktif olarak tasarlanıyor. Yapay zeka yardımı ile eğitim teknolojilerinde kullanılan materyallerin öğrenene özel olarak oluşturulması hedefleniyor. Sonuç olarak son yıllarda halihazırda kullanılan eğitim teknolojileri, pandemi ile birlikte göz ardı edilemeyecek şekilde hayatımıza girdi. Önümüzdeki yıllarda salt geleneksel ve alışageldiğimiz yöntemlerin aksine eğitim teknolojileri ile zenginleştirilmiş çevrim içi yöntemler, yüz yüze yaşadığımız hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacak gibi görünüyor. Bu teknolojilerden en iyi şekilde faydalanmayı, öğrenmeyi ya da öğretmeyi hedefleyen her türlü yapının yararına olacaktır.

DİĞER YAZILARI