USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

14.07.2016 10:35:00

Dijitalleşen dünyada Regülasyonlar

Sayın Binali Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bilgi teknolojilerini ve haberleşme sektörünü çok iyi tanıyor. Türkiye’nin dijital dönüşümünün, bilgi ekonomisine geçişinin, sayın cumhurbaşkanımızın himayesinde ve sayın başbakanımızın liderliğinde ‘bilgi teknolojileri kalkınma seferberliği’ ile başlayacağına eminiz…

65’İNCİ HÜKÜMETİMİZ HAYIRLI OLSUN

Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Sayın Binali Yıldırım’ın, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde ülkemizin altyapısı, Afrika standartlarından Avrupa Birliği standartlarının ilerisine geçti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na atanan Sayın Ahmet Arslan da uzun süre Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde çeşitli görevler alan ve bilişim sektörümüzü yakından tanıyan bir isim… Türkiye’nin dijital dönüşümünün, bilgi ekonomisine geçişinin, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde ve Sayın Başbakanımızın liderliğinde ‘Bilgi Teknolojileri kalkınma seferberliği’ ile başlayacağına eminiz. Amaç, bilgi ekonomisinin kamu ve özel sektörün içine sindirdiği bir yapı ile hayata geçmesini sağlamak olacaktır. Bu vesileyle Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan’a ülkemiz, milletimiz ve bilişim sektörü için tekrar hayırlı olsun diyorum.

 

BU MESAJLARA DİKKAT

Geçen ayki yazımda, 20-21 Nisan tarihlerinde Londra’da ‘Policies for the Digital Single Market: An Evolution or A Revolution?’ ana temasıyla gerçekleşen etkinlikten görüşlerimi aktarmıştım. Bu ay da yine aynı toplantıdaki önemli mesajları sizlerle paylaşacağım.

 

ALTYAPI

• Deutsche Telekom’dan Wolfgang Kopf, 5G’nin taşıması gereken yüksek kapasite nedeniyle mobil teknoloji sayılamayacağına ve güçlü sabit altyapının gerekliliğine dikkat çekti. Etkin rekabetin tesis edilmesi sorununun yalnızca telekomünikasyon işletmecileri ve OTT’ler arasında olan bir sorun olmadığını vurgulayan Kopf, mevcut düzenlemelerin tüm işletmecilerde bir yere ilk kez altyapı döşeme noktasında isteksizlik oluşturduğunu, düşük toptan fiyatlar nedeniyle altyapıyı başka bir oyuncunun döşemesinin ve kiralamanın daha az yatırım riski yarattığını vurguladı. 

• Orange Regülasyon Başkanı Eric Debroeck, sabit erişim düzenlemelerinin yatırım odaklı olarak yenilenmesi ve basitleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Full harmonizasyonun yani mükemmel uyumun amaç olması gerektiğini vurgulayan Debroeck, tüm oyuncuların aynı yatay kurallar çerçevesinde hareket etmesinin, sektördeki spesifik kuralların kaldırılmasının önemini vurguladı.

 

ÇOKLU TEKLİFLER

• British Telecom Endüstri Politikaları Direktörü Julian Ashworth, çoklu tekliflerle ilgili en önemli sorunların asimetrik toptan erişim ücretleri, asimetrik pazar yapısı (ödemeli TV platformlarında müşteri kaybının çok az olduğunu, ancak telekomünikasyon dünyasında müşterinin hemen kaybedilebileceği) ve asimetrik düzenlemeler olduğunu ifade etti. Ashworth, genişbant ücretlerinin ABD’ye kıyasla Avrupa ve İngiltere’de çok ucuz olduğunu vurguladı.

• Türk Telekom Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ramazan Demir, tüketicilerin iletişim hizmetlerine her zaman, her yerde kesintisiz erişmek istediğine, çoklu tekliflerin buna olanak sağlayan bir mekanizma olduğuna dikkat çekerek, sektörün bu alanda gelişmesi için düzenlemelerin de dinamik yapıyla uyumlu olması gerektiğini vurguladı. Yetkilendirme, fiyat düzenlemeleri, veri paylaşımına yönelik mikro düzenlemelerin bu hizmetlerinin sunumu önünde engel teşkil edebileceğini vurgulayan Demir, düzenlemelerin inovasyonu, yeni hizmetleri, yatırımları teşvik edecek şekilde yeni bir anlayışla ele alınması gerektiğini belirtti. Diğer yandan Over The Top, İnternet Üzerinden İçerik Dağıtıcıları (OTT) oyuncularının benzer düzenlemelere tabi olmadığına dikkat çeken Demir, içerik ile ilgili düzenlemelerin önemine değinerek, OTT  oyuncular ile telekomünikasyon işletmecileri arasında iş birliği fırsatlarının öne çıkacağını vurguladı.

 

SPEKTRUM

• Konuşmacılar spektrum harmonizasyonunun, yani spektrumun aynı zaman dilimlerinde aynı temel prensipler çerçevesinde tahsis edilmesinin önemine değindiler. Bu nedenle spektrum politikalarının Avrupa genelinde belirlenmesi ancak uygulamanın ulusal otoritelere bırakılması gerektiği ortak bir görüş olarak öne çıktı. Asya ve ABD ile karşılaştırıldığında 28 üye ülkedeki ulusal farklılıklar nedeniyle ölçek etkisini iyi kullanamayan AB’nin 5G ve sonrası için gerekli olan spektrum ihtiyacına yönelik böyle bir çözüm yolu bulması öne çıkıyor.

 

OTT’LER (OVER THE TOP, İNTERNET ÜZERİNDEN İÇERİK DAĞITICILARI)

• Konuşmacılar telekomünikasyon oyuncuları ve OTT’ler arasında düzenlemelerin farklılığı ve ölçek farkı nedeniyle asimetrik bir durum olduğu konusunda hemfikir. BEREC tarafından en azından ses/SMS hizmeti sağlayan OTT’lerin elektronik haberleşme sağlayan işletmeciler ile bir tutulmasına yönelik bir çalışma hazırlansa da henüz sonuçlanmış değil ve uygulama konusunda ciddi belirsizlik var.

• Telekomünikasyon işletmecileri ise tüketicileri koruyan, rekabetçi ve son kullanım tarihi olmayan bir düzenleyici çerçevenin önemine dikkat çekiyor. Telekomünikasyon sektörü, üzerindeki ağır ve tarihi geçmiş düzenlemelerin sadeleştirilmesi, telekomünikasyon işletmecilerine de aynı OTT’ler gibi iş modeli ve ürün inovasyonu konusunda manevra yapılabilecek alan sağlanması ile aradaki uçurumun kapanacağını savunuyor. Bu nedenle telekomünikasyon işletmecileri, OTT’lere zaten pratikte uygulanamayacak telekomünikasyon sektörü ile benzeyen düzenlemeler getirilmesi yerine artık ciddi olarak içerik de sağlamaya başlayan ve ürün/servis hizmetlerini çeşitlendiren daha hafif kurallar talep ediyorlar.

DİĞER YAZILARI