USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

2.08.2017 11:24:00

Dijital dönüşüm ve yeni meslekler

Gençlerimizin üniversite tercihlerini yaptığı günlerde kaleme aldığım bu ayki yazımda meslekler konusuna değinmek istiyorum. Meslekleri eskiden doktor, asker, polis, mühendis, öğretmen diye sıralarken, şimdi tek bir başlık altında yüzlerce meslek sayabiliyoruz

Serhat Özeren / [email protected]/ @serozeren

 

Artık bir mesleği tarif edebilmek için tek kelime yeterli değil. Belirli bir konuda uzmanlık ve alt konularda detaylı yetkinlik aranmaya başlandı. Örneğin 90’lı yıllarda yazılımcı ve bilgisayarcı kavramı vardı. Daha sonra yazılım mühendisliği ve data base mühendisi, internet yazılım mühendisi, veri madenciliği, kodlama mühendisi, sistem analisti gibi alt gruplar oluştu. Çok değil, bundan 10 yıl önce sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlığı, e-ticaret, online alışveriş kavramları hayatımızda yoktu. Bundan 10-20 yıl sonra bizi hangi mesleklerin beklediğini bilmek zor, ancak gidişata bakarak tahminde bulunabiliriz.

 

GELECEĞİN GÖZDE MESLEKLERİ NELER OLACAK?

Dijital dedektiflik ve sanal güvenlik uzmanları: Gelecekte hayatımızın daha da dijitalleşeceği bir gerçek! Bu sebeple dijital suçlulara karşı kendimizi daha iyi korumamız gerekecek. Bu ihtiyaçla birlikte yeni bir meslek grubuyla yani dijital dedektiflik ve sanal güvenlik uzmanlığı ile tanışacağız. 

Sıfır enerji mimarlığı: Küresel ısınma, mevsimlerin değişimi ve manyetik kaymalar sebebiyle günden güne daha da önem kazanan enerji tasarrufu, büyük küçük her türlü mekanın ilgi alanına giriyor. Günlük hayatımızda, evlerimizde ve ofislerimizde de enerji tasarrufu konusunda elimizden geldiğince dikkatli davranıyoruz. Sıfır enerji mimarları yeni binalar inşa ederken, tamamen enerji tasarrufunu hedefleyerek yeni bir iş sahası yaratıyor.  

Büyük veri uzmanları: Her yanımız veriyle doldu. Bu verilerin faydalı veya faydasız olarak tasniflendirilmesi, faydalı kısımların analiz edilerek iş süreçlerine aktarılabilmesi gerekiyor. İşte bütün bunlar bitmeyecek bir dinamizmin fırsatını ortaya koyuyor. 

Yapay zeka pazarlamacılığı: İnsan zekasından yola çıkılarak yapılmış ama insandan ayrı olarak dizayn edilmiş yapay zekanın, günlük hayattaki kullanımı çok uzun bir zamanı alacak gibi görünse de, gelecek beklediğimizden daha yakın gibi! Artık eşyalar (sandalye, asfalt yol, ampul) birbiri ile konuşacak (ciddiyim). Örneğin kalp krizi geçiren bir kişinin iskemlesi ambulansı arayacak, aynı zamanda asfaltlara mesaj gönderip yolları önceden açtıracak. İlginç ya da ütopik gelebilir ama hayat kurtaran bir meslek daha geliyor. 

Sanal gerçeklik uzmanları: Sanal gerçeklik yakın zamanda hayatımızın her alanına girecek. Ev seçerken, bir ürünü denerken, uçarken, tedavi olurken, eğitim alırken vs… Teknik personeller için hazırlanan eğitim programları hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmek amacı ile artık sanal olarak gerçekleştiriliyor. Sanal gerçeklik programlayıcıları da bu noktada önemli rol üstlenecek gibi görünüyor. 

Teknolojiyi doğru kullanma uzmanları: İşte bu meslek, gelecekte hepimizi belki de çocuklarımızı ve torunlarımızı yakından ilgilendirecek. Sosyoloji, psikoloji ve teknoloji uzmanlığının bileşkesi olarak karşımıza çıkacak olan bu meslek grubundaki uzmanlar sayesinde hem teknolojiyi daha iyi bileceğiz hem de teknolojinin nimetlerinden faydalanmayı öğreneceğiz. 

 

Altını çizmeliyim ki geleneksel mesleklerin yok olacağını düşünmüyorum. Diğer meslekler de yerlerini koruyacak ama uzmanlıklar değişecek. Hangi mesleği seçersek seçelim veya daha adı konmamış bir mesleği gelecekte yapacağımızı düşünelim, unutmayalım ki gelecek bilişimle gelecek.

DİĞER YAZILARI