USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

3.11.2017 11:02:00

Bıkmadan usanmadan söylemeye devam; yazılım yazılım yazılım…

İleri teknoloji ürünleri üretebilmek ve yazılım teknolojilerimizi geliştirmek istiyorsak varsa yoksa eğitime yatırım yapmalıyız. Bunun için büyük çaba harcamamız, kısa, orta ve uzun vadeli hedefler koymamız ve bunları izlemeye almamız gerekiyor.

Serhat Özeren / [email protected]/ @serozeren

 

Dünyayı şekillendiren, değiştiren ve iddialı olarak söylüyorum yöneten yeni süper güç ‘yazılım’ oldu. Yazılım gücünü artırarak yoluna devam edecek! Her şey de yazılım, her yerde yazılım, her cihazda yazılım. İçinde yazılımın olmadığı hiçbir ürün kalmayacak. Bu sebeple, varımızı yoğumuzu bu sektöre aktarmamız gerekiyor. 

 

YAZILIM KONUSUNDA GERİDE KALINMAMALI

Yazılım konusunda geride kalan ülkeler; refah, ilerleme, gelişim, bütün kriterlerde geri kalacaklar. İsterlerse doğal kaynaklarda çok zengin olsunlar ya da bu zamana kadar ağır sanayide, otomotiv sektöründe, kimyada, inşaatta, savunma sanayinde lider ülkeler yazılım sektörü geliştiremezlerse, bu ülkeler veya şirketleri zor bir geleceğin beklediğini söyleyebiliriz. Otomotiv sektörüne bakarsak, otomobilin ilk icadından beri temel nokta içten yanmalı motordur. Geçen yıllar içerisinde motor teknolojisi gelişti ama temel unsur hâlâ aynı. İçten yanmalı motor. Motor hacimleri düştü, motor gücü arttı, yakıt tasarrufu arttı ama hâlâ unsur aynı; içten yanmalı motor. Bize konfor, hız, performans, eğlence sunan unsurlar ise elektronik ve yazılım teknolojileri. Bunları çıkaralım ilk araba teknolojisiyle şu andaki otomobil teknolojisi mantığı yüzde 95 aynıdır. Merak etmeyin uçak teknolojisinde de durum aynı. İçten yanmalı motorlar. Tepki gücü, pervane, turbo jet veya turbo fan. Bize değişim sunan şey ise yine; elektronik, yazılım ve özellikle de yapay zeka unsurları oldu. Hem uçak mühendisi ve hem de yüksek lisansını elektronikte yapmış biri olarak, bu teknolojiler hakkında gönül rahatlığıyla yorum yapabilirim. 

 

40 DİLDE TERCÜME YAPABİLEN PIXEL BUDS

Geçtiğimiz günlerde Google yeni bir ürününü tanıttı. Pixel Buds, kulaklıkla simultane çeviri yapabiliyor. Gerçek zamanlı tercüme yapabilen bu kulaklık, başlangıç olarak 40 dilde tercüme yapabiliyor. Zamanla çok daha pratik ve efektif olacağından hiç şüphem yok. İş adamları için büyük rahatlık olacak. Peki, bu teknoloji dünyayı nasıl şekillendirecek? Artık insanlarda yabancı dil öğrenimine karşı bir isteksizlik olabilir. Yabancı dil eğitimi veren kurumların gelecekte işleri ciddi sorgulanacak gibi gözüküyor.  Bununla beraber özellikle yurt dışında iş görüşmelerinde, turistik gezilerde İngilizce’nin hegemonyası bitebilir.

 

BU KULAKLIĞIN ARKASINDA CİDDİ BİR YAPAY ZEKA VE YAZILIM MEVCUT

Bu ürünle ilgili en büyük sıkıntı, internet ortamından çalışacağı için kişisel verilerin gizliliği olacak. Kişiler arasında konuşulanların, şirket sırlarının veya diplomatik konuşmalarının, her türlü konuşmanın sızması olabilir. Bunun da çözümü siber güvenlik olacak. Yani yine bir yazılım konusu! Bu kulaklığın arkasında ciddi bir yapay zeka ve yazılım mevcut. 

 

EĞİTİME YATIRIM ŞART

Tek bir ürünle dünya nasıl şekillenebiliyor? Eğitim sektörü değişiyor, iş yapış yöntemleri değişiyor. İleri teknoloji ürünleri üretebilmek ve yazılım teknolojilerimizi geliştirmek istiyorsak varsa yoksa eğitime yatırım yapmalıyız. Bunun için büyük çaba harcamamız, kısa, orta ve uzun vadeli hedefler koymamız ve bunları izlemeye almamız gerekiyor. Devlete maliyeti mi? Yok dersem bana kızmayın. Bu konular, ülke bütçemizin içerisinde öyle ufak rakamlarla halledilebilir ki, şaşırırsınız. “Peki, neden yeterince destek verilmiyor” demek yanlış olur. Çünkü aslında yeteri kadar destek var, yalnızca kamunun ve bürokrasinin şekillendirilmesi gerekiyor. İşte, bu en zor kısmı! Bıkmadan usanmadan eğitim, üretim, yazılım demeye devam edelim.

DİĞER YAZILARI