USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Selçuk  Kiper

YAZARLAR

2.11.2016 15:22:00

Girişimcilik ve Turizm

Bu ay girişimcilik açısından iki önemli konuyu ele almak istiyorum. İlki Ertuğrul ve İlknur İçingir tarafından düzenlenen Alaçatı Big Fish Turnuvası. İkincisi ise Global Girişimcilik Haftası kapsamında 25 Kasım’da Suada’da düzenlenecek olan ve her yıl bizi şaşırtarak hiç bilmediğimiz başarı hikâyeleri ile tanıştıran G3 forum...

 

Bu kez üç tarafı denizlerle çevrili ülkemize uygun bir girişim hikâyesinden, Alaçatı Big Fish Turnuvası’ndan bahsedeceğim. Türkiye’yi windsurf dalında olimpiyatlarda başarıyla temsil eden Ertuğrul ve İlknur İçingir’in koordine ettiği Alaçatı Big Fish adlı turnuvanın çıkış noktası ise 2006 yılında Dünya Şampiyonası için gittikleri Yeni Zelanda’da, dünyanın en büyük balık turnuvalarından birine katılmaları… Türkiye’ye döndükten sonra hem balıkçılığa olan merakları hem de Alaçatı bölgesinin doğa zenginliğinin buna uygun olması nedeniyle ilk turnuvayı 2007’de gerçekleştirdiler. İlk sene 19 teknenin katılımıyla gerçekleşen turnuva, son senelerde 80 tekne ile sınırlandırıldı. Bu turnuva, şu an Türkiye’de yapılan ve yapılması planlanan diğer turnuvalara da hem fikir veriyor hem de öncülük ediyor. Her geçen yıl gerek katılımcı sayısı gerekse bu sporu takip eden ulusal ve uluslararası kitlenin artmasıyla öne çıkan turnuva, bir kadın girişimi olmasıyla da dikkat çekiyor. Bu yıl 27-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenen turnuva, IGFA ve ICCAT gibi uluslararası organizasyonların önderliğinde koruma altına alınmış türleri, turnuva kapsamında ‘Yakala Bırak Yaşat’ temasıyla ön planda tutarak, ayrı bir farkındalık yarattı. Turnuva kapsamında organize edilen ‘Offshore Fishing Expo’ ile Türkiye’de ilk kez balıkçılık ile ilgili markaların bir arada ve hedef kitleye doğru şekilde ulaştırılması planlandı. Alaçatı Big Fish Turnuvası’nda hem çocukları hem de yetişkinleri kapsayan workshop ve söyleşiler gerçekleşti. Bu etkinliklerle sportif balıkçılığın daha geniş kitlelere tanıtılması amaçlandı. Turnuva, bu yıl da Türkiye’nin önde gelen iş adamları ve ünlü isimlerinin yanı sıra Yunanistan ve İtalya’dan misafirlerini ağırladı.

 

GLOBAL GİRİŞİMCİLİK HAFTASI

 

Global Girişimcilik Haftası, tüm dünyadan insanlara ‘girişimciliği’ desteklemeleri için ilham kaynağı olacak global bir hareket olarak planlandı. Bu hareketi hayata geçirmek amacıyla 37 ülke temsilcisi 2007’de bir araya geldi. Global Girişimcilik Haftası, Kauffman Vakfı’nın başkan ve CEO’su Carl Schramm ve İngiltere eski başkanı Gordon Brown önderliğinde başladı. Aynı sene 18 ülkeden ev sahibi kuruluş Global Girişimcilik Haftası’nı sahiplenerek, global kampanyayı ülkelerinde de hayata geçirdi. Kasım 2008 itibariyle bu sayı 77’ye çıktı. 3 milyon kişi, 25 bin 22 etkinliğe katılım gösterdi. Türkiye’de ilk kez 2008’de kutlanmaya başlanan Global Girişimcilik Haftası, 2009’da 30 paydaşla 5 il, 4 bin direkt katılımcı ve 25 etkinliğe ulaştı. Bu sayı 2012’de 231 paydaş katılımıyla, 127 etkinliğe yükseldi. Türkiye, 2012 yılında Global Girişimcilik Kongresi’nde 120 ev sahibi ülke arasından ‘Yılın Ülkesi’ ödülünü kazandı. Türkiye’de bu haftanın en büyük ve kapsamlı etkinliği, 2011’de binden fazla girişimci ve girişimci adayının katılımıyla Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilen G3 Forum olarak öne çıkıyor. 2011’de ‘Fikirden Finansmana’ girişimcilik konuşuldu. Türkiye’deki mevcut durumun yanı sıra başarıya ulaşan girişimciler ve tecrübeli girişimcilerin deneyimleri paylaşıldı. 2012’de girişimciler, girişimci adayları, öğrenciler, yatırımcılar ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan bin kişilik bir katılımın sağlandığı G3 Forum’da ilk kez interaktif yuvarlak masa formatı oluşturuldu. Katılımcılar 10’ar kişilik gruplar halinde hukuk, pazarlama, insan kaynakları, yatırımcıya sunum, teşvik ve hibeler, finans, mobil teknolojiler ve sosyal girişimcilik gibi konularda iki uzman isim ile yuvarlak masalarda oturarak, belirlenen konular hakkında bilgi edinme ve soru sorma fırsatına sahip oldu. Her 15 dakikada bir çalınan gong ile masa/konu değiştiren girişimci adayları, 90 dakika boyunca toplam üç farklı konunun uzmanı ile tanıştı ve network ağını genişletti. Bu yıl 25 Kasım’da Suada’da yapılacak olan G3 Forum, Global Girişimcilik Haftası’nın en büyük ve kapsamlı etkinliği… Bu yılın konuşmacıları da oldukça ilgi çekici. G3 Forum her yıl bizi şaşırtarak, hiç bilmediğimiz başarı hikâyeleri ile tanıştırıyor.

DİĞER YAZILARI