USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Selçuk  Kiper

YAZARLAR

1.02.2017 16:27:00

Davos 2017

Bu sene Davos, diğer yıllardan biraz daha farklıydı. Ancak farklı olan kısmına değinmeden önce, ilginin her sene olduğu gibi bu yıl da artarak devam ettiğini ve dünyanın hiçbir yerinde bir arada göremeyeceğiniz özel bir kitlenin yine orada bulunduğunu belirtmekte fayda var.

 

[email protected]

 

Bu yıl Davos’ta Çin ve Rusya oldukça aktifti. Türkiye’den ise katılım diğer yıllara göre daha azdı. Davos’a sadece bir politikacımız katıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, düzenlediği öğle yemeğinde bunun sebebinin anayasa oylaması olduğunu söyledi. Hâlbuki Davos, kendinizi anlatmak için bulunmaz bir platform ve sanırım ülke olarak kendimizi anlatmamız gereken birçok konu bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, 17-25 Aralık’tan sonra Ali Babacan, Davos’ta yaptığı oturumda olanları anlatmış ve en üst düzeyde doğru bilgilerin, özellikle Türkiye ile alakalı olan yatırımcılar dâhil herkese ulaşması sağlanmıştı.

 

"DUYARLI VE SORUMLU LİDERLİK" TEMASI

 

Çin, en üst düzeyde temsil edildi birçok ülke ve iş adamı hem açık hem de kapalı oturumlarda bir araya geldi. Jack Ma, Bill Gates, Sergey Brin, Matt Damon, Shakira, George Clooney gibi hem iş dünyası hem de meşhur katılımcılar vardı. IMF Başkanı Christine Lagarde, orta sınıfın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklı bir tablo ortaya koyduğunu söylüyor. Gerçekten de ABD ve Avrupa’da orta sınıf hızla erirken, Brezilya ve Çin’de ise son yıllarda büyüme olduğu ortaya çıkıyor. IMF Başkanı’na göre, bizi krizlerden kurtaracak şeylerin başında liderlerin şeffaflık, hesap verebilirlik, yolsuzlukla mücadele gibi konulara duyarlı olmaları geliyor. Zaten Davos’un da tam teması bu: ‘Duyarlı ve Sorumlu Liderlik’. Columbia Üniversitesi’nden ekonomist Joseph E. Stiglitz’in ortaya attığı, “Doları unutalım, elektronik para birimine geçelim” fikri tutar mı? Ünlü ekonomiste göre, elektronik para birimi ‘küreselleşmenin karanlık yüzü’ olan yolsuzluğun önüne geçebilir. Yine ekonomiste göre yolsuzluğun önüne geçecek başka bir şey ise gizli, vergi cennetlerinin ortadan kalkması…

 

TRUMP’LA İLGİLİ SORULAR

 

Rusya ile ilgili olarak söz alan üst düzey bir yetkili, kapalı oturumlardan birinde, “Biz, dünyanın en büyük ekonomisi değiliz. Hiçbir zaman ne Amerika ne de Çin olmayacağız. Ama kazananı, bizim kimin yanında yer aldığımız belirleyecek” yorumunda bulundu. Konuşulan bir diğer konu ise globalizasyonun devam edip etmeyeceği ya da geri dönüşe mi geçileceğiydi. Davos’taki birçok kişi devam edecek dese de, ben bu konuda tersini düşünüyorum. Bu konuyu da önümüzdeki ay yazacağım. Elbette bir diğer önemi konu başlığı ise Trump’tı. Her yerde ‘ne olacak?’ ve ‘nasıl davranacak?’ soruları vardı. Herkes biraz tedirgindi. Bakalım, Orta Doğu bu konuda nasıl etkilenecek? Rusya-İran-Türkiye mi yoksa Amerika-İsrail-Türkiye denklemi mi kurulacak? Bu kurulacak denklem ülkemiz açısından oldukça önemli. Genel eğilim İsrail-Amerika olsa da ben bu kadar kolay olacağını sanmıyorum.

 

DİKKAT ÇEKEN OTURUMLAR

 

En çok yapay zekâ, girişimcilik ve teknolojik gelişmelerle ilgili oturumlar dikkatimi çekti.  İşsizlik ve eğitim yine en çok konuşulan konular arasında yer aldı. IBM Yönetim Kurulu Başkanı Ginni Rometty, WATSON ve AI’de yaptıklarını anlattı. Bu sene beni memnun eden bir başka gelişme ise 5 sene önce Cambridge Innovation Center’da (CIC) tanıştığım, gelecek vaat eden projelerden Ginger.io’nun kurucusunun, WEF davetlisi olarak Davos’ta olmasıydı. Yapay zeka üzerinden sağlık sektöründe yapılan hizmetler son hızla büyürken, Ginger.io’nun da bu alanda fark yarattığı dikkat çekiyor.

DİĞER YAZILARI