USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Selçuk  Kiper

YAZARLAR

4.10.2016 16:45:00

Bir girişimin başarısız olmasından çıkan dersler

Hızla büyüyen ve ulaştığı 57 milyon dolar değerlenmeyle, 2015’in en parlak girişimlerinden biri olarak görülen incir.com kapandı. İncir.com, doğru bir iş modeli yakaladı ve belli bir noktaya getirdi. İncir.com’un yaptığı hatalar tespit edilerek, bu model daha da geliştirilebilir

 

Yurt dışında olduğu kadar ülkemizdeki girişimleri de yakından takip ediyorum. Hızla büyüyen ve ulaştığı 57 milyon dolar değerlenmeyle, 2015’in en parlak girişimlerinden biri olarak görülen İncir.com kapandı. Hasan Aslanoba, ‘Stüdyo Platin’ programına konuk olduğunda, “En başarılı gördüğüm yatırımlarımdan” dediği ve program boyunca üstünde durduğu İncir.com’un 2014 yılında 10 milyon TL’nin üzerinde ciro yaptığını belirmişti. Ardından, 2015 yılı ciro hedeflerinin ise 100 milyon TL olduğunu açıklamıştı. Aylık cirosu 5 milyon TL’den fazla olan İncir’in, o dönemde çalışan sayısı 100 kişiye ulaşmıştı. İncir.com, yaklaşık 20 bin mağazaya ulaştığını da duyurmuştu. Peki ne iş yapıyordu İncir.com? Yusuf Yıldırım, 4 yıl önce İncir.com’u kurduğunda deyim yerindeyse beş parasızdı. Hemşire olan eşinin iş arkadaşlarının, fırsat sitelerinde alışveriş için verdikleri ürün siparişlerini sisteme girerken düşündüğü iş modelini hayata geçirdi. Geliştirdiği iş modeli, binlerce kişinin kendi sanal mağazasını kurmaya dayalıydı. Herkes, kendi mağazasında ürün satışı yapacak ve projeye dahil ettiği yeni kişiler üzerinden de ekstra kazanç elde edecekti. 2015 cirosu 75 milyon TL olan İncir.com’a ne oldu? Buna değinmeden önce İncir.com’un iş modeli olan internet kullanmayan kitlelere, kendi yakınları ile ulaşan sistem oldukça akıllıca kurgulanmıştı. Üstüne üstlük yaptıkları araştırmalar ile sadece kâr ettikleri ürünler üzerinden ilerleyerek verimliliklerini de artırmışlardı. Burada hem yatırımcılara hem de girişimcilere şu soruyu sormak istiyorum. Bir girişim yılda 75 milyon TL ciro yapıp, yüzde 30’a varan bir büyüme yakalamışken nasıl kapanır? İncir.com’un kapanması bu iş modelinin çalışmayacağını mı gösterir? 30 bin kullanıcı, kendisi için satış yapan mağazaya ulaşıyorsa, kesinlikle doğru bir model kurulmuştur. Cironun 75 milyon TL’ye ulaşması ise satış yapıldığının en net göstergesi. Bir örnek vermek gerekirse, 1990’larda Netflix, İnfoseek ve altavista markaları büyük ümitlerle kuruldu. 1990’ların sonunda bu bir balon deyip hepsi çöküşe geçerken, 1996’da kurulan Google, bugün dünyanın en büyük şirketleri arasında. Dolayısı ile İncir.com, doğru bir iş modeli yakaladı ve belli bir noktaya getirmiş. İncir.com’un yaptığı hatalar tespit edilerek, bu model daha da geliştirilebilir. İncir.com’un bir günde kapanması bütün mağazaları zor durumda bırakmış. Mevcut kurucuların bu mağduriyetleri gidermesi gerekiyor. Çünkü bunu yapmazlarsa iş hayatları boyunca bu durum kendilerini takip eder.

 

G3 FORUM TRABZON’DA

 

Ülkemizin geçirdiği zor günler ortada… Bu da her zamankinden daha fazla çalışılması ve gayret gösterilmesi anlamına geliyor. Unutulmamalı ki hepimiz aynı gemideyiz. G3 Forum İstanbul, her sene girişimcilik haftasında yaptığı girişimcilerle yaptığı buluşmayı şehirlere taşıyor. 11 Ekim’de Trabzon’a gelecek olan G3 Forum, girişimciler için büyük fırsat. Çünkü normalde ulaşılması kolay olmayan birçok başarılı iş insanı kendilerine bütün bir günlerini ayırıyor. Bu isimlerin arasında Nevzat Aydın, Ayşe Şule Bilgiç, Ali Sabancı, Gülden Yılmaz, Alphan Manas, Muharrem Usta ve Göktekin Dinçerler bulunuyor. Kayıtlar ise biletino.com’dan yapılıyor. Trabzon ve çevre illerdeki girişimcilere tavsiyem; yuvarlak masalarda olan bu toplantılarda fikir ve projelerini tecrübeli girişimciler ile paylaşma fırsatını kaçırmamaları ve bu foruma katılırken de hazırlıklı gelmeleri…

DİĞER YAZILARI