USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
M. Zeki Akıllıoğlu

YAZARLAR

4.04.2020 16:08:00

Geleceğe farklı ve olumlu bir bakış

Türkiye'nin borç rakamları geçtiğimiz günlerde açıklandı... Brüt borç rakamı 436.9 milyar dolar, net borç rakamı 245.6 milyar dolar... Bu rakamlar dolar bazında son yıllarda pek değişmedi. Zaten önemli olan da, rakamlardan çok, bu rakamların genel ekonomiye oranı...Yani, borcun GSMH içindeki payı.

436.9 milyar dolar brüt ve 245.6 milyar dolar net borç rakamları, nominal GSMH’ya oranlandığında, sırasıyla % 58 ve % 32.5... Bu oranlar, geçen seneye göre iki puan artış göstermekle birlikte, dünyada en büyük ekonomiye sahip 23 ülke içinde Türkiye en iyi dördüncü sırada. Dünya geneline baktığımızda da; en düşük borçludan en yüksek borçluya göre sıralamada, 184 ülke içinde 29. sırada, yani düşük borçlanma oranına sahip ilk %16 içinde. Özetle Türkiye, gerek dahil olduğu G-20 grubu ülkeleri içinde gerekse dünya genelinde nispeten düşük bir borçluluk oranına sahip. 

En son 2018 sonu itibariyle açıklanan Satınalma Gücü bazında Milli Gelir (SGP GSMH) raporunda, Türkiye, 2.3 Trilyon Dolar ile dünyada 13. büyük ekonomi... Ve beş yıldır ülkemiz bu ilk 13’deki yerini korumakta.
Nominal (yani kayıtlı) GSMH’ye göre ise dünyada 17. sıradayız.

Son yıllarda dünyada giderek daha çok değer verilen Satınalma Gücü (SGP) GSMH Hesabı, kayıtdışı ekonomiyi de kapsaması açısından, Nominal GSMH hesabına göre ‘çok daha gerçekçi’ neticeler vermekte. Umarım önemi ülkemizde de giderek daha iyi anlaşılacak...

Ülkemizin SGP GSMH’ye göre dünyada 13. büyük ekonomi olması, seneler önce (2001 krizi öncesinde) 19. olduğu göz önünde bulundurulduğunda, hissedilir bir ekonomik gelişmeyi de bizlere anlatmakta.
Türkiye, SGP GSMH bazında 19.luktan 13.lüğe uzanan bu süreçte önce İran, Suudi Arabistan, Kanada, sonrasında ise İspanya ve Güney Kore gibi ülkeleri geride bırakmayı başarabildi.

İKİ ÖNEMLİ EKONOMİK SONUÇ

-Alım gücünde 2.3 trilyon dolar ile dünyada 13. sırada olması ve

-Borçluluk oranı düşüklüğünde (yani borçluluğu en düşük orana sahip ülkelerden başlayarak yapılan sıralamada) dünyada ilk %16, G20 ülkeleri içinde ise en iyi 4. sırada olması, orta ve uzun vade için makro ekonomik durumumuzun daha gerçekçi yorumlanmasını sağlayabilecek, ve özelikle de şu zor günlerimiz sonrası için umut olabilecektir.

Kaynak:
https://worldpopulationreview.com/countries/countries-by-national-debt/
https://tradingeconomics.com/country-list/government-debt-to-gdp?continent=g20