USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Koray Şahmalı

YAZARLAR

1.07.2021 16:07:00

Hayallerimiz değişti mi? Peki, ya yaşam biçimimiz?

Karbon izi, kültürel varlıkların korunması, çevre ve insan hakları politikaları lüks deneyimlerin bir parçası. Lüks seyahati deneyimleyebilme ayrıcalığı artık sorumlulukları ile beraber geliyor.

Bir seyahatteyken sonraki seyahatleri planlamak. Dost sofralarında gidilecek, keşfedilecek yeni yerleri, ufukları konuşmak. Görülmemiş yer, yaşanmamış deneyim bırakmamak. Bazen romantizm, bazen macera, bazen aile, bazen kutlama, bazen gelişim. Peki, pandemi seyahati nasıl etkiledi? Seyahatsiz bir yaşam, sanki siyah-beyaz televizyon izlemeye geri dönmek gibi ya da sessiz filmlere. Pandemi, hızlı hayatımızda bir yavaşlama ihtiyacı olduğunu, aile, dostlar ve tüm sevdiklerimize daha çok vakit geçirme ihtiyacını hepimize hissettirdi. Zamanın ne kadar değerli olduğunu hatırlattı. Aşılamalar arttıkça ve sınırlar açıldıkça insanların hayallerini yaşama isteği her zamankinden daha da fazla. Bu durum yüksek gelir grubuna ait ve temel ihtiyaçları ile ilgili endişe taşımayan kişilerde daha da güçlü. Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinden, Avrupa ve Türkiye'den seyahatseverlerle yakın bir çalışma içerisindeyim. Üyesi olduğumuz dünyanın lider lüks seyahat ağı Virtuoso sayesinde, global arenada seyahat ile ilgili gelişmeleri, ilk ağızdan yani seyahatseverlerden ve seyahat danışmanlarından birebir dinleme şansını yakalıyorum. Aynı zamanda otel ve havayolu üst düzey yöneticileri, önemli perakende ve teknoloji şirketlerinin liderleri ile düzenli toplantılarda seyahatin pandemi sonrasındaki geleceğini tartışıyoruz. Şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki seyahat sektörü, pandemi sonrasında çok büyük bir ivme yakalayacak. Lüks deneyimler ise çok daha hızlı ve sürdürülebilir bir büyüme trendi yakalayacak.

LÜKS SEGMENT, TÜM YATIRIMCILARIN RADARINDA

Ülkeler ve sosyal sınıfları arasındaki büyüyen farklar, seyahat sektörünü doğrudan etkiliyor. Gelişmiş ülke vatandaşları, hayallerini daha fazla bekletmek yerine bir an önce yaşamak istiyorlar ve ihtiyaç duydukları ekonomik güce büyük ölçüde sahipler. Amerika'da 2022 ve sonrası için üst segment kruvaziyer programları ile özel jet ile 'around the World' programları neredeyse dolmuş durumda. Tabii durum böyle olunca lüks segment, şu anda tüm yatırımcıların radarında. Büyük oyuncular bu dönemi fırsat bilerek yaratıcı ve servis odaklı seyahat danışmanlarından oluşan yapıları bir bir satın alıyorlar. Amaç, seyahatseverlerin onları anlayan ve hatta benzer hayat gustosuna sahip profesyoneller ile seyahatlerini planlarken, aynı zamanda küresel bir ayrıcalık dünyasına adım atmaları. Uluslararası otel zincirleri başarılı butik otelleri satın alma amacı ile dünyanın dört bir tarafında ararken, büyük havayolları özel jet şirketlerini satın alıyor. California eyaletinde özel terminal hizmeti sunan küçük uçaklar, tarifeli uçaklar kadar tercih edilmeye başlandı. Airbnb'nin halka arz başarısı, seyahatin geleceği açısından önemli bir gösterge.

DENEYİM ÜZERİNE KURULU BİR SEYAHAT DENEYİMİ

Pandemi sonrası daha güvenli, kişiselleştirilmiş, yavaş ve deneyim üzerine kurulu bir seyahat talebi var. Yaratılan deneyim ve satın alındığı değer. Sürdürülebilir turizm, bu kavram üzerine şekilleniyor. Lüks anlayışı, sürdürebilir kavramların üzerinde büyüyor. Karbon izi, kültürel varlıkların korunması, çevre ve insan hakları politikaları lüks deneyimlerin bir parçası. Lüks seyahati deneyimleyebilme ayrıcalığı artık sorumlulukları ile beraber geliyor. Deneyimlediğimiz şehirlerin, köylerin, mahallelerin, sanatçıların, kültürlerin ve doğanın geleceğine yapacağımız katkı, deneyimden aldığımız mutluluk kadar bizi tatmin ediyor. İşte pandemi sonrası hayat böyle değişiyor...