USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Dr. Deniz  Gökçe

YAZARLAR

3.08.2016 16:02:00

ABD’de demokrat parti sola mı döndü?

En son the new york tımes bünyesinde yapılan araştırmaya göre hıllary clınton yüzde 71 oy alarak seçimi kazanacak. Hıllary clınton da ilk 100 gününde yollar, köprüler ve diğer tür kamu yatırımları yapmak şeklinde bir yatırım planı hazırlamış. Clınton, bugün düşünüldüğü gibi seçimi kazanırsa, bu peş peşe üç kez demokratların seçim kazanması demek…

 

Aşağıda 25 Temmuz’da Wall Street Journal’da yayınlanan çok ilginç bir yazının kısaltılmış özeti var. ABD seçime hazırlanıyor ancak Demokrat Parti’nin ciddi şekilde sola döndüğü de ülkede yaygın şekilde tartışılıyor. Üstelik bunun partinin ikinci adayı aşırı solcu Bernie Sanders’in çabaları nedeni ile değil, seçimde The New York Times araştırmalarına göre yüzde 71 oy alması beklenen Hillary Clinton’ın kendi açıkladığı program nedeni ile konuşulduğu da vurgulanıyor.

 

Hillary Clinton ve Demokrat Parti, dört yıllık üniversitelerin bedava olması, ‘sosyal güvenlik sistemi’nin daraltılmak değil; genişletilmesi, federal minimum ücretin saatte 15 dolara çıkması, finansal işlemlere vergi getirilmesi, finansal işlemlerin yeni regülasyona tabi tutulması ve daha bir sürü benzeri ‘çok liberal’ önlemi gündeme getirdi.  

 

ÜLKENİN DEMOGRAFİSİ DRAMATİK ŞEKİLDE DEĞİŞTİ

 

Bu nasıl oldu? Ülkenin demografisi dramatik şekilde değişmiş bulunuyor. Daha fazla fakir azınlık, daha fazla evlenmemiş kimse, daha fazla üniversite eğitimli kadın seçmen ve daha bir sürü değişik vatandaş, Demokrat Parti’nin liberal platformuna sempatik bakmakta… Ülkede en çok tartışılan şey, ABD’nin yaşam standartlarının yükselmesi için biraz değişiklik yapmanın artık yetmeyeceğinin  gündemde olduğu konusu... 21’inci yüzyılın ilk döneminde, 2007-2009 arasındaki büyük resesyon, Amerikan hikayesini değiştirmiş ve başarısız yapmış gibi gözüküyor.

 

'PIKETTY PROBLEM'İ

 

Ruy Texeira adlı yazar, ABD kapitalizminin de ‘Piketty Problem’ denen problemden muzdarip olduğunu gündeme getiriyor. Fransız İktisatçı Thomas Piketty tarafından yayınlanan ‘21’inci Yüzyılda Sermaye’ adlı eserde ‘Piketty Problem’i nedir açıklanıyor! Piketty’e göre ekonomik sistem daha yüksek dozda eşitsizliğe dönüyor. Bu da ekonomik büyümenin yaşam standartlarını artırmasını engelliyor. Artan eşitsizlik büyümeyi yavaşlatıyor, yükseltmiyor. Sonuç da durağan yaşam standartları ve yavaşlayan büyüme! Amerikan kapitalizmi de kendi başına sorunları çözemiyor. Bu durumda da sol benzeri kamu harcaması ve regülasyon daha mantıklı hale geliyor.

 

PROGRAM SEÇMENLER TARAFINDAN DESTEKLENECEK Mİ?

 

Peki, böyle bir program seçmenler tarafından desteklenecek mi? Demokratlar yakında bunu görecekler. Yukarıda vurguladığımız gibi en son The New York Times bünyesinde yapılan araştırmaya göre Hillary Clinton, yüzde 71 oy alarak seçimi kazanacak. Hillary Clinton da ilk 100 gününde; yollar, köprüler ve diğer tür kamu yatırımları yapmak şeklinde bir yatırım planı hazırlamış. 100 günlük, toplamı 275 milyar dolar olan bu hızlı ilk yatırım, ABD’de 1950 yılından sonra yapılan karayolları yatırım hamlesinden bu yana en büyük yatırım girişimi olacak. Minimum ücret de artırılacak. Clinton, düşünüldüğü gibi seçimi kazanırsa, bu peş peşe üç kez Demokratların seçim kazanması demek. Bu gerçekleşirse, Cumhuriyetçiler de neleri değiştirmek gerektiğini analiz edeceklerdir herhalde!

 

 

DİĞER YAZILARI