USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Dr. Murat Şeker

YAZARLAR

1.11.2019 12:15:00

Türk Hava Yolları'nın Türkiye ihracatına katkısı

Türk Hava Yolları sadece ana ortaklık olarak değil; teknik bakım, yer hizmetleri, hava taşımacılığı, havacılık yakıt tedariki, uçak kabin içi ürünleri gibi havacılık sektörünün çeşitli alanlarında hizmet veren iştirakleri aracılığı ile de ülke ihracatına katkı sağlıyor

Bayrak taşıyıcı havayolumuz Türk Hava Yolları, ulaştığı 126 ülke ile Türkiye ekonomisine, ticaretine, turizmine ve ihracatına önemli katkılar sunuyor. Türk Hava Yolları, 2009 yılında 120’si yurt dışı olmak üzere 158 uçuş noktasından oluşan uçuş ağını, 2019 yılına ulaştığımızda iki katına çıkartarak 319 noktaya ulaştırdı. Bu büyüme ile dünyada en fazla ülkeye sefer düzenleyen hava yolu şirketi olma başarısını gösterdi. Ülkemizin 2009 yılında yaklaşık 100 milyar dolar olan ihracatı, 2018 yılına geldiğimizde 168 milyar dolara ulaştı. Türk Hava Yolları 2018 yılında 10 milyar dolara yaklaşan hizmet ihracatı ile ülke ihracatımızın yaklaşık yüzde 6’sını tek başına gerçekleştirdi. Ayrıca son 10 senedir Türkiye’ye en çok döviz kazandıran şirket olma özelliğine sahip. Ülkemizin 2016'da 143 milyar dolar olan ihracatı 2018 yılında yaklaşık yüzde 18 artarken, aynı dönemde Türk Hava Yolları’nın ihracatı, bu oranın iki katından fazla, yüzde 40 oranında büyüdü. Bu başarı ile ülke ekonomisinin büyümesinde öncü bir rol oynadığını göstermiş oldu. 

ÖNEMLİ BİR ARACI KONUMUNDA

Türk Hava Yolları, Türkiye’nin ihracatına sağladığı doğrudan katkının yanında sunduğu zengin ulaşım alternatifleri ve birbirine bağladığı sayısız uçuş noktası ile ihracatımıza dolaylı da katkı sağlıyor. Ülkemizde hizmet verdiği 49 şehri yurt dışında 259 noktaya bağlayarak dış dünya ile etkileşimini önemli ölçüde artırıyor. Bu zengin ağı daha detaylı incelediğimizde, Avrupa’da 114, Afrika’da 56, Uzak Doğu’da 37, Amerika kıtasında 17 ve Orta Doğu bölgesinde 35 şehre ulaşan Türk Hava Yolları; dünyanın gelişmiş bölgelerini, gelişen ülkelerini, turizm ve kültür merkezlerini, ticaret merkezlerini, tarım ve doğal kaynak zenginliklerini buluşturan önemli bir aracı konumunda bulunuyor. Ortaklığımız, bu sayede global bağlantılılık (connectivity) sağlayarak ülkemize söz konusu bölgeler ile sosyal ve ekonomik ilişkiler geliştirme imkanı sunuyor. Türk ihracatçısını yabancı pazarlar ile hızlı ve etkin bir şekilde buluşturuyor. Ayrıca yabancı yatırımcılar için, önemli ticaret merkezleri ile Türkiye pazarının kolayca ulaşılabilir olmasını sağlayarak doğrudan dış yatırımların artmasını pozitif yönde etkiliyor. 

BİR DİĞER HİZMET ALANI DA KARGO

Türk Hava Yolları’nın ülke ihracatına katkı sağlayan önemli bir diğer hizmet alanı da kargo... Bu alandaki şirketimiz olan Turkish Cargo, taşıdığı kargo hacmi, ağına eklediği yeni uçuş noktaları ve filosuna eklediği yeni kargo uçakları ile dünyanın en hızlı büyüyen hava kargo taşıyıcıları arasında… Turkish Cargo’nun 2016-2018 yılları arasında ihracat kargo tonaj kategorisinde elde ettiği yaklaşık yüzde 35’lik büyüme, Türkiye toplam ihracatında artan bir öneme sahip. Turkish Cargo’nun sunduğu imkanlar sayesinde çiftçilerimiz, toplanan kirazlarını altı saatten kısa süren bir operasyonla Norveç’e, balıkçılarımız soğuk tedarik zinciri çözümleri sayesinde ürünlerini 24 saat içerisinde Tokyo’ya, yerli ilaç firmalarımız ürünlerini 20 saat içerisinde Brezilya’ya ulaştırabiliyor. 2018 yılında Turkish Cargo ile taşınan ihracat mallarının toplam değeri 6.6 milyar dolar civarında olurken, Türkiye hava kargo ihracat pazarının yüzde 60’ını oluşturdu. Atatürk Havalimanı; dünyanın kargo taşımacılığı hacmi bakımından en büyük havalimanları sıralamasında 2017'de 20’nci sırada yer almıştı. İstanbul Havalimanı’nın 2023 yılında en büyük beşinci kargo hacmine sahip havalimanı olması öngörülüyor. Turkish Cargo, şüphesiz bu büyümeye en önemli katkı sağlayan kurum olacak. Türk Hava Yolları sadece ana ortaklık olarak değil; teknik bakım, yer hizmetleri, hava taşımacılığı, havacılık yakıt tedariki, uçak kabin içi ürünleri gibi havacılık sektörünün çeşitli alanlarında hizmet veren iştirakleri aracılığı ile de ülke ihracatına katkı sağlıyor. İstanbul Havalimanı ile büyümesini artırmayı hedefleyen Türk Hava Yolları’nın, tüm iştirakleri ile birlikte Türkiye ihracatına olan katkısının daha da artacağına inanıyoruz.