USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Dr. Deniz  Gökçe

YAZARLAR

2.11.2016 15:00:00

Aralık ayı heyecan verici olacak

Artık açıkça belli ki aralık ayında ABD’de dolar faizi artırılacak, dolar da değerlenecek. Zaten son dönemde doların değer kazanıyor olması da Aralık ayının yaklaşmasından; fakat dolar, aralık ayının tek sürprizi olmayacak…

 

Avrupa Merkez Bankası aralık ayında önemli kararlar alabilir. Avrupa Merkez Bankası Frankfurt’ta toplanmış ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, bir açıklama yaparak aralık ayı içinde toplanacaklarını ve Mart 2017’de bitecek olan 80 milyar Euro’luk varlık alımını devam ettirip ettirmeyeceklerine karar vereceklerini belirtmişti. Mario Draghi’nin açıklamaları medyada yayınlandı. Financial Times ve Wall Street Journal, Draghi’nin açıklamalarına geniş yer ayırdı.

 

KASIM BAŞINDA FAİZ SIFIR DÜZEYİNDE

 

Avrupa Merkez Bankası faizleri mümkün olan en düşük düzeyde tutmaya devam ediyor. Yani kasım başında faiz sıfır düzeyinde… Parasını bankalara mevduat olarak koyanlar ise eksi 0.4 faiz alabiliyor. Çünkü Avrupa Merkez Bankası bankaların mevduat toplamak yerine kredi vermelerini arzu ediyor. Tabii AB’de başta Almanlar olmak üzere bazı ülkeler, bu negatif faizden ve hatta düşük faizden kurtulmak istiyor.

 

ALMANLAR MERAK İÇİNDE

 

Mario Draghi de toplantı gününde, “Sonsuza kadar QE denen likidite yaratma operasyonunu devam ettiremeyiz” ifadesini kullanınca, Frankfurt’taki toplantı sonrasında faiz değişikliği olabileceğini düşünenlerin hareketi ile 10 yıllık bonoların faizleri yükseldi. Euro değer kazandı sonra da kaybetti. Hisseler ise biraz değer kaybetti. Aralık ayındaki toplantıda Berlin heyecan içinde olacak. Çünkü Almanlar, Avrupa piyasasında bono sıkıntısı olup olmadığını merak ediyor. Şu anda AB Merkez Bankası, ülkelerin bonolarını, ülkenin ekonomisinin büyüklüğüne oranlı olarak satın alıyor. Ayrıca her ülkenin bonolarını da almıyor.

 

ŞU ANDA BONO KITLIĞI YOK

 

Mario Draghi, merkez bankasında bono sıkıntısı olursa, ne yapılması gerektiğini de tartıştıklarını da belirtmiş. Ama şu anda böyle bir sıkıntı ve bono kıtlığı yok. Diğer taraftan Draghi, Portekiz’in ratinginin DBRS adlı rating kuruluşu tarafından düşürülmesine rağmen, Portekiz bonolarının QE çerçevesinde alınmaya devam edileceğini de belirtmiş. Çünkü Lizbon banka bilançolarını kötü kredilerden temizlemek için çok ciddi önlemler almaktaymış. İtalya ve İspanya’da da kredi şartlarının sıkılaşmasının, önemli bir durum olmadığı da Draghi tarafından belirtilmiş. Aralık ayında piyasa tarafında AB ve ABD merkez bankalarının ne yapacakları heyecanla bekleniyor olacak! Merkez bankaları da yeni ilan edilecek büyüme ve enflasyon verilerini merak edecek.

DİĞER YAZILARI