USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Doç. Dr. Hakan Akyurt

YAZARLAR

1.07.2021 16:07:00

Türkiye tam bir ekoturizm cenneti

Ekoturizm, doğaya saygı duyularak, doğal ortamları bozmadan yapılması gereken uzun vadeli bir turizm çeşididir. Ekoturizm destinasyonlarında yapılaşmaya ve çevresel bozulmalara müsaade edilmemeli, yasalar ile ekoturizm destinasyonları korunmalıdır.

Doğada var olan tüm canlı türlerinin ve çevresel koşulların korunarak, insanların turizm faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri turizm çeşitleri, ekoturizm olarak ifade ediliyor. Türkiye'nin konumu ve doğal kaynakları düşünüldüğünde, birçok farklı özelliklere sahip destinasyonun varlığı söz konusu... Bu nedenle Türkiye, tam bir ekoturizm cenneti olarak kabul edilebilir. Birçok farklı ekonomik ve sosyal olumlu etkisi olan ekoturizm, farklı turizm kaynaklarının olması dolayısıyla, Türkiye açısından önemli bir turizm çeşidi olarak görülüyor.

YATIRIM ÇALIŞMALARI HIZLANDI VE YENİ TUR ROTALARI ORTAYA KONDU

Özellikle son yıllarda, Tarım Orman Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortak çalışmaları neticesinde ekoturizm destinasyonlarına yönelik olarak yatırım çalışmaları hızlandı ve yeni tur rotaları ortaya kondu. Özellikle yürüyüş parkurları, gastronomi rotaları ve doğada yapılabilecek turizm rotaları ortaya çıkarılıyor. Ekoturizme yönelik olarak hazırlanan rotalar tek başına ekoturizm aktivitelerini kapsayabildiği gibi kültür veya gastronomi rotaları ile birlikte de turistlere sunuluyor. Birçok farklı turizm çeşidinin bir arada kullanılması ile elde edilmek istenen, turistlerin konaklama sayılarını artırmak ve daha fazla harcama yapmalarını sağlamaktır. İzlenen bu yöntem, Türkiye'nin tanıtımı, turizmden elde edilen gelirler, yöre halkının istihdam oranının artması ve turist sayısının artırılması açısından oldukça mantıklı bir yöntemdir. Ayrıca, ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sunmuş olduğu 48 adet turizm rotası olmakla birlikte, sadece ekoturizm açısından değerlendirilebilecek 7 farklı rotadan bahsetmek mümkün. Bu rotalar, doğa içerisinde yapılan rotalar olarak kabul ediliyor. Karadeniz Doğa Rotası, Likya Yolu Rotası, Aziz Paul Yolu Rotası, Uzungöl ve Sümela Manastırı Rotası, Evliya Çelebi Yolu Rotası, Ağrı Dağı Rotası ve Aromatik Bitkiler (Köyceğiz) Rotası doğa ile iç içe birçok turizm çeşidinin yapılabileceği ekoturizm rotaları olarak belirlendi. Doğaya zarar vermeden farklı özelliklere sahip yeni ekoturizm destinasyonlarının ortaya çıkarılması ve turizme kazandırılması için ülkemizde hem akademisyenler hem de kamu kurumları iş birliği içerisinde çalışmalara devam ediyor.

DOĞAYA YÖNELİK YAPILAN TURİZM AKTİVİTELERİNİN ARTACAĞI BİR GERÇEK

Özellikle son yıllarda yaşanan pandemi süreci nedeni ile birçok turistin doğa ile baş başa kalmak ve daha az insanın olduğu destinasyonlarda tatil yapmak isteği ön plana çıkıyor. Bu durum nedeni ile gelecekte başka küresel sorunların ve salgınların yaşanma ihtimali de ele alındığında, doğaya yönelik olarak yapılan turizm aktivitelerinin fazlalaşacağı bir gerçek. Kalabalık ortamlar ve şehirlerin nüfuslarının artması ile birlikte doğaya olan özlem daha da artmakta, sakin ve temiz ortamlarda tatil yapma amacı da turistlerin temel hedefi haline gelmektedir. Bozulmamış çevre, doğal hayatı tanıma ve yaşama isteği ile insanların kalabalık ortamlardan kaçtığı ve tatil anlayışlarını değiştirdiği görülüyor.