USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Abdulkadir Karagöz

YAZARLAR

3.01.2018 10:21:00

Büyüyoruz...

Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliği ivme kazanarak devam ediyor. 2018 yılı için hedef, 1.5 milyon TOBB üyesinin mevcut çalışan sayısı korunarak 2 yeni çalışan istihdam etmesi ve en az 3 milyon ek istihdam sağlaması yönünde belirlendi.

[email protected]

Ülkemizin insan kaynağı her geçen gün daha da yetkin hale geliyor. Bu durum girişimcilerimiz ve işletmelerimiz açısından hayati önem arz ediyor. İşinin ehli çalışanların ortaya koyduğu ürün ve hizmetler, şirketlerin başarısını doğrudan etkiliyor. Büyüme ve istihdam oranlarındaki yükseliş bunun açık bir göstergesidir. Bu başarının devamlılığının sağlanması için ise istihdam politikalarında iyileştirme ve geliştirmelere ihtiyaç duyuyoruz. İnsan kaynağının tespiti ve istihdamı kadar önemli olan bir diğer konu da yetenek yönetimi… Öğrencilerin iş dünyasıyla iletişimini kuracak, genç yetenekleri keşfedip yönlendirecek, çalışanların sürekli olarak kendilerini geliştirmelerini sağlayacak ve hatta buna teşvik edecek sistemler kurmamız gerekiyor. Ayrıca insan kaynakları departmanlarının profesyonelleşmesi ve işe alım süreçlerine ek olarak yetenek yönetimi alanında da uzmanlaşması gerekiyor. Yapılacak yetenek yönetimi programları kalifiye insan kaynağını artıracak ve bu da istihdam ve büyümeye olumlu etki edecektir. TÜİK’in açıkladığı 2017 üçüncü çeyrek büyüme oranlarına göre altı yıl aradan sonra ekonomimiz %11,1 oranında büyüdü ve eylül ayı işsizlik oranı %10,6’ya geriledi. Ekonomideki bu gelişmenin ayak sesleri 2017 başından itibaren gelmeye başlamış ve Dünya Bankası, IMF, OECD yıl sonu büyüme hedeflerimizi güncellemişti. Büyüme hedeflerinin artması istihdam oranlarına da yansıdı. 

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ İVME KAZANARAK DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliği ivme kazanarak devam ediyor. 2018 yılı için hedef, 1.5 milyon TOBB üyesinin mevcut çalışan sayısı korunarak 2 yeni çalışan istihdam etmesi ve en az 3 milyon ek istihdam sağlaması yönünde belirlendi. Yapılan araştırmalara göre işverenler de 2018’in ilk çeyreği için istihdam artışı öngörüyorlar. Bu hedefin başarıya ulaşması, işsizlikle mücadelenin kesin zaferle sonuçlanmasıyla eş anlamlıdır. İstihdam seferberliğiyle birlikte girişimciler ve işletmeler için birçok kolaylıklar da getirildi. Geçen yıl yapılan ve istihdamı artırıcı etkisi görülen teşviklerin önemli bir kısmı yeni yılda da devam edecek ve bunlara ek olarak yeni destekler de verilecek. Bu desteklerle birlikte işletmelerin istihdam seferberliğine katkı sağlama süreci de daha kolay ve hızlı gerçekleşecek. İstihdam kolaylığı sağlanan bu süreçte işletmelerin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta doğru işe alımdır. Görev ve yeterlilikleri tam olarak ortaya konulmamış, yetki tanımlamaları net olarak çizilmemiş işe alımlar maalesef işverenler ve çalışanlar açısından ciddi bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum; çalışan memnuniyetsizliği, beklentilerin karşılanmaması, ürün ve hizmet kalitesinde düşüş gibi sonuçların yaşanmasına sebep oluyor. Sürecin sonunda ise çalışanlar ve işletmeler arasındaki kopuşlar yani işten çıkarma veya iş değiştirmeler artıyor.

DOĞRU KİŞİYİ İSTİHDAM ETMEYE ÖZEN GÖSTERMEK GEREKİYOR

Doğru kişiyi istihdam edebilmek konusunda yapılan yanlışlar ürün ve hizmetlerin sağlığını olumsuz etkileyecek, aksayan projeleri beraberinde getirecek ve bu kartopu etkisi yaparak istihdam ve büyüme alanında daha büyük olumsuzlukları karşımıza çıkaracak. Bu tür durumlarla karşılaşmamak adına, işe alım süreçlerinde profesyonel destek alarak net tanımlamalar yapmak ve doğru kişiyi istihdam etmek için ayrıca bir özen göstermek gerekiyor. Son olarak; geçtiğimiz ay vefat eden İstanbul Ticaret Odası Başkanımız İbrahim Çağlar’a Allah’tan rahmet, yakınlarına ve iş dünyasına baş sağlığı diliyorum. Ülkemizin saygın ve başarılı iş adamlarından biri olan merhum İbrahim Çağlar; tüm kırılma anlarında bu milletin yanında saf tutan yürekli bir iş adamıydı.

DİĞER YAZILARI