USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yatırım

30 Nisan 2018 15:53

Türkiye'den yepyeni Unicorn'lar çıkabilir

Yeni gelişen teknolojileri yakından takip ettiklerinin altını çizen Galata Business Angels (GBA) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, “Bunların başında Blockchain teknolojisi geliyor. Blockchain denildiğinde her ne kadar aklımıza Bıtcoin veya Etherium gelse de bizim yaklaşımımız çok daha farklı… Gerçek sorunları çözen ve Blockchain’i çözümlerinin anlamlı bir parçası yapan girişimleri destekleyeceğiz. Yapay zeka, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik de radarımıza girm

Türkiye'den yepyeni Unicorn'lar çıkabilir

2011 yılında Türkiye’nin ilk melek yatırım ağı olarak kurulan Galata Business Angels (GBA), Türkiye’den dünyaca başarılı girişimlerin çıkmasını sağlamak ve Türk ekonomisinin dikkatini melek yatırımcılığa çekmek misyonuna yatırım yaparak ilerliyor. “Türkiye’de Yemeksepeti, Gitti Gidiyor, Mynet, Pozitron, AirTies gibi başarılı girişimleri kuran girişimciler olarak yaşadıklarımızdan öğrendiklerimizi ve bu ekosistemin bize kazandırdıklarını, ekosisteme geri vermek için çalışıyoruz” diyen GBA Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, bu yapıyı kolektif şekilde, yani yatırım ağı olarak yapmanın avantajını öne çıkararak kurguladıklarını belirtiyor. Türkiye’de irili ufaklı melek yatırım ağı sayısının 2018’de 15’e ulaştığını kaydeden Kurttepeli, “Bugün halen girişimcilerin üç temel ihtiyacını karşılamak için yatırımlarımıza aynı motivasyonla devam ediyoruz: Para, akıl hocalığı (mentorluk) ve çevre (network). Bu üçlüye kısaca ‘akıllı para’ (smart money) diyoruz. Türkiye’de melek yatırım modeli oldukça yeni ve merak edilen bir alan. Bu kavramı doğru ve etkili bir şekilde Türkiye’ye tanıtmak, Türk ekonomisine hem yerelde hem de globalde katkı sağlayacak erken aşama şirketlere yatırım yaparak onları büyütmeyi hedefliyoruz” yorumunda bulunuyor. 

GBA, INSIDER’IN ALDIĞI 11 mİlyon dolar YATIRIM İLE TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK MELEK YATIRIMCI ÇIKIŞINI YAPTI

Türkiye’de şimdiye kadar gerçekleşen en büyük melek yatırımcı çıkışı yani exit’i ise ilk entegre Growth Management Platformu (Büyüme Yönetim Platformu) Insider oldu. GBA’nın 2012 yılı sonunda 215 bin dolar yatırım yaptığı Insider, Sequoia Capital önderliğinde gerçekleşen Seri B turunda 11 milyon dolarlık yatırım aldı. Böylece Insider; Apple, Google, YouTube, Instagram ve WhatsApp gibi dünyanın önde gelen girişimlerinin yatırımcısı Sequoia Capital’dan yatırım alan ilk Türk firması oldu. Bu yatırım turunda, Sequoia Capital, Insider’ın ilk yatırımcıları olan GBA üyelerine ait hisselerin bir kısmına talip oldu. Yapılan anlaşmalar neticesinde, GBA üyelerinin bir kısmı mevcut Insider hisselerinin tamamını, bir kısmı ise kendi tercihleri dahilinde hisselerini belli bir oranda Sequoia Capital’a devrettiler. 

“BU ÇIKIŞLA, GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNDE MELEK YATIRIMLARIN DAHA DA ARTTIĞINI GÖRECEĞİZ”

Toplamda 2.7 milyon dolarlık transferlerin tamamlandığı süreçte, GBA yatırımcıları dolar bazında 30 kat, TL bazında ise 96 kat çarpanla Türkiye’de şimdiye kadar gerçekleşen en büyük melek yatırımcı çıkışını yaşamış oldu. Insider’a yatırım yapmış mevcut GBA üyelerinin yanında yatırım tarihinde GBA üyesi olan melek yatırımcılar da Insider’a yaptıkları yatırımın karşılığını aldılar. Melek yatırımcılıkta sabrın ve devamlılığın önemini hatırlatan Emre Kurttepeli, “Insider, Türk girişimcilik ekosistemi ve GBA üyeleri adına mutluyum. Özellikle GBA’nın ilk çıkışını bize bu kadar gurur vererek yaşatan Insider kurucularına teşekkür ediyorum. Bu çıkış hem GBA yatırımcıları hem de tüm melek yatırımcılar için heyecan verici. Bu çıkışla birlikte girişimcilik ekosisteminde melek yatırımların arttığını göreceğimizden şüphem yok. Insider ekibi, bize ilk kez sunum yapmaya geldikleri günden bu yana çok daha farklı bir konumda. Ürünleri ve vizyonlarıyla farklılaştılar. GBA olarak en önem verdiğimiz konu yurt dışı vizyonuydu. Insider buna ilk günden beri sahipti. Bu vizyonu gerçekleştirecek ekip ruhu, azmi ve çalışma aşkı Insider’ı 16 ülkede ofisi olan 250 çalışanlı küresel bir şirket haline getirdi. Türkiye olarak küresel şirketler çıkarmamız gerekiyor. Insider, bu işin yapılabilirliğini gösterdi ve Türk girişimcilerine örnek oldu” diyor. Bu noktadan yola çıkarak Ermre Kurttepeli ile Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin nasıl bir konumda olduğunu, girişimcilerin en sık yaptıkları hataları, Insider exit’i ile yakaladıkları önemli başarıyı ve GBA’nın gelecek projeksiyonunu konuştuk.

GBA Türkiye’de hangi vizyon ve misyona yatırım yaparak ilerliyor? Melek yatırımcıların daha çok hangi alanlardaki girişimleri destekledikleri gözlemleniyor?

GBA üyesi melek yatırımcıların yatırım yapmak istediği alanlar, geleceği değiştirme potansiyeli olan ezber bozan işler… Son dönemde gündemde olan pazaryeri (marketplace), finansal teknoloji (FinTech), mobil teknoloji, yazılım hizmetleri (SaaS), artırılmış/sanal gerçeklik (AR/VR) teknolojileri ve nesnelerin interneti (IoT) gibi süreçler, bunlardan bazıları… Ülkemizdeki girişimcilere yatırım yaparken hepsinde aradığımız ortak özellikler var. Bunlardan en önemlisi ise global bir vizyona sahip olmaları.  Türkiye çok iyi bir pazar ve birçok işin para kazanması için yeterli. Bununla birlikte küresel rekabete girmeden ayakta kalmak artık çok mümkün değil.  İyi olan şirketler, bütün pazarları, yeni pazarlara açılarak veya şirket satın almalarıyla bir biçimde kazanıyor. Dolayısıyla dünyaya açılma isteği, çok önem verdiğimiz bir konu.  Bu vizyona ulaşırken, girişimcilerimizin önlerine onlarca zorluk çıkıyor. Biri biterken başka birinin başladığını biliyoruz. Hatta bazen tamamen çaresiz hissettiklerini de…  Ama kolay olmayanı seçerek, değişebilmeyi başarabilmeliler. Kullanıcıların ya da hedef kitlenin isteklerini mevcut, halihazırda bulunan çözümlerden daha hızlı, etkili ve ucuza çözebilen iş modellerini benimsemiş girişimlere bakıyoruz. Üretilen ürün, yazılım ya da uygulama, kullanıcıları tarafından sevilmemişse ve iş büyümüyorsa, aylarca süren çalışmalarını çöpe atma cesaretini göstererek yeniden başlayabilecek girişimciler arıyoruz. Özetle misyonu, her şeye yeniden başlamak pahasına da olsa doğru çözümü aramaya devam etmek ve değişimle sürekli ilerlemeyi iş yapış şekline döndürmek olan girişimcilere yatırım yapıyoruz.

Röportajın devamı Platin'de...

EN ÇOK OKUNANLAR