USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

25 Ocak 2021 16:22

Vatandaş endişeli ancak aşıya karşı mesafeli

İstanbul merkezli danışmanlık şirketi StratejiCo. ve ERA Araştırma tarafından Covid-19 salgınının bireyler ve kurumlar üzerinde yarattığı etkilerin daha etraflıca anlaşılması amacıyla yürütülen araştırma çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. 2020’in son haftalarında kalitatif ve kantatif yöntemlerin bir arada kullanılmasıyla hazırlanan araştırmanın sonuçlarına göre halkın yüzde 44’ü aşı yaptırmayı düşünmüyor. Buna karşın Covid-19 salgınından dolayı endişeli olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 8

Vatandaş endişeli ancak aşıya karşı mesafeli

Öte yandan ilk araştırmanın yapıldığı 2020 Nisan ayından bu yana vatandaşların virüs ile teması artmış görünüyor. Nisan ayında “Yakın çevremde virüs ile temas etmiş en az bir kişi var” diyenlerin oranı yüzde 12’den Aralık 2020 tarihinde yapılan son araştırmada yüzde 42’ye yükseldi.

Araştırmaya katılanların yüzde 54’ü pandemi nedeniyle fiziksel sağlığının olumsuz etkilendiğini ileri sürerken yüzde 70’i ise ruh sağlığının olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Pandemi koşullarının getirdiği başlıca olumsuzluklar arasında yüzde 51 ile uyku düzeninin bozulması, yüzde 44 ile kilo alma ve beslenme düzeni bozukluğu başı çekiyor.

Araştırmanın sonuçları geçmişe kıyasla daha fazla insanın virüs riskine rağmen işe gitmek durumunda kaldığını da ortaya koyuyor. Katılımcılar arasında ofis ya da iş yerine gittiğini söyleyenlerin oranı Mayıs 2020’de yüzde 48 olarak gerçekleşmişken aynı oran Aralık 2020 itibarıyla yüzde 78’e çıkarak yüzde 30’luk bir artış kaydetmiş durumda.

Araştırmaya göre vatandaşların tüketim alışkanlıkları da pandemiyle gelen yeni koşullara ayak uydurmuş durumda. Örneğin, katılımcıların önemli bir kesimi gıda ve zaruri ihtiyaçlar dışında alışveriş yapmaktan kaçındığını ifade ederken, tercih edilen ürünler arasında temizlik malzemeleri, kişisel bakım malzemeleri, kitap, ev eşyası ve hobi malzemeleri başta geliyor.

Pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik durgunluğun tüketiciler üzerinde bir diğer etkisi de günlük alışverişlerde fiyatın artık daha önemli hale gelmesi. Araştırmaya katılanların yüzde 65’i günlük alışveriş yaparken fiyatlara Covid-19 öncesi duruma göre daha fazla önem verdiğini ifade ediyor.

Bu duruma bağlı olarak katılımcılar arasında harcama planlarından vazgeçenlerin artışta olduğu da araştırmanın bir başka önemli sonucu olarak göze çarpıyor. Mayıs 2020’de katılımcıların yüzde 13’ü var olan harcama planlarını iptal ettiğini söylerken bu soruya aynı yanıtı verenlerin oranı 2020’nin son ayında yüzde 30’a tırmanmış durumda.

Pandeminin ne zaman biteceğine ilişkin tahminleri sorulan katılımcıların yüzde 25’i, 2021’in yaz aylarını işaret ederken yüzde 26’lık bir diğer kesim ise pandeminin en erken 2021 sonu itibarıyla sona ereceği görüşünde.

EN ÇOK OKUNANLAR