USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

04 Ekim 2022 13:35
AA

Bakan Nebati: Türkiye Ekonomi Modeli'mizin temel amacı uzun vadede orta gelir tuzağını aşmaktır

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomi Modeli'mizin temel amacı, uzun vadede orta gelir tuzağını aşmaktır." dedi.

Bakan Nebati: Türkiye Ekonomi Modeli'mizin temel amacı uzun vadede orta gelir tuzağını aşmaktır

Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılımıyla düzenlenen LC Waikiki Yalova Lojistik Merkezi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, turizm, tarım ve sanayi kenti Yalova'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Millete hizmet uğrunda koydukları her tuğlaya, attıkları her adıma düşman olanlara inat, yeni tesisler açmaya devam edeceklerini belirten Nebati, AK Parti iktidarı süresince yerel kalkınmayı en önemli gündem maddeleri arasına aldıklarını kaydetti.

Bakan Nebati, Yalova'ya yapılan hizmetlere değinerek, "Şehrimiz, İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi metropol kentlere yakınlığıyla eşsiz bir konumda yer alıyor. Yalova'nın bu açıdan kalkınmasına da hizmet etmek şiarıyla, 'Yap-İşlet-Devret' modeliyle ülkemizde gerçekleştirilen en büyük proje olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nu ve Osmangazi Köprüsü'nü vatandaşlarımızın hizmetine açtık." diye konuştu.

Yalova'nın ihracatta son 20 yılda adeta şaha kalktığını anlatan Nebati, 2002 yılında 16 milyon dolar olan ihracatını Ağustos 2022 itibarıyla 51 kat artırarak 835 milyon dolar seviyesine yükselttiğini vurguladı.

Nebati, salgınla başlayıp Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden sürecin küresel ekonomide birçok sorunun ortaya çıkmasına sebep olduğunu belirterek, "Enflasyonla mücadele etmek için birçok ülke Merkez Bankası finansal sıkılaşmaya gitmiş, bu durum da ekonomilerin resesyon risklerinin giderek artmasına sebep olmuştur. Örneğin, Amerika bugün teknik olarak resesyondadır. Gelişmiş batı ülkelerindeki faiz artırımları sadece kendilerinin resesyon risklerini artırmıyor, aynı zamanda, Birleşmiş Milletler'in de dün belirttiği gibi, küresel ekonominin resesyona ve ardından uzun süreli durgunluğa girme riskini de artırıyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde küresel tehditleri fırsata çevirme hedefiyle "Türkiye Ekonomi Modeli"ni kurguladıklarını ve hayata geçirdiklerini dile getiren Nebati, şöyle konuştu:

"Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomi Modeli'mizin temel amacı, ekonomimizin sürdürülebilir büyüme patikasına girmesini sağlamak, kısa vadede küresel sıkıntıları en düşük hasarla bertaraf ederken uzun vadede orta gelir tuzağını aşmaktır. Benimsediğimiz selektif kredi politikasıyla, kredilerin üretken alanlarda değerlendirilmesini teşvik ediyoruz. Böylelikle firmalarımızın üretim ve rekabet gücünü artırarak küresel değer zincirlerinden daha fazla pay almalarını hedefliyoruz."

"İhracatımız yıllık bazda rekor seviyededir"

Hazine ve Maliye Bakanı, salgın sonrasında dünya ekonomisinin önemli bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçerken bu dönüşümü yakinen takip ederek gereken tüm adımları atmaya devam ettiklerini anlattı.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılım sağladığı Ekonomik Dönüşüm Zirvesi'nde, dünyanın dört bir yanından saygın akademisyenlerle bir araya geldiklerini ifade eden Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendileriyle gerçekleştirdiğimiz istişare ve paylaşımlar, bizlere bir kez daha Türkiye Ekonomi Modeli'mizin ne kadar isabetli ve zamanında atılmış bir adım olduğunu teyit etmiştir. Zirvede, tedarik bakımından günümüzde, bölgeselleşme eğilimlerinin ağır bastığı belirtilmiştir. Bu kapsamda Türkiye'nin yeni ekonomi modeliyle giderek artan üretim gücünün, ülkemizin önemli bir bölgesel tedarik merkezi haline gelmesini destekleyeceği açıktır. Oluşan bu tarihi fırsat karşısında Türkiye'nin uyguladığı ekonomi politikalarının, gelişmekte olan diğer ülkeler için de bir model teşkil edebileceğinin altı tekraren çizilmiştir. Nitekim, sürdürülebilir büyüme odaklı modelimizin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat tarafında son derece pozitif sonuçlar verdiğine zaten hepimiz bir süredir şahitlik ediyoruz."

Bakan Nebati, yüksek büyüme performansını 2022'nin ilk iki çeyreğinde de sürdüren Türkiye'nin, ilk çeyrekte yüzde 7,5 ve ikinci çeyrekte de yüzde 7,6 büyüyerek, salgın öncesi dönemden bugüne G20 ülkeleri içinde en iyi performans gösteren ülkelerden biri olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Diğer taraftan sürdürülebilir büyümenin sağlanmasında önemli bir gösterge olan makine ve teçhizat yatırımları, 11 çeyrekten bu yana üst üste artmaya devam etmiştir. Geçen yıl istihdam artışımız 2,1 milyon kişi olurken bu yılın ilk 7 ayında 613 bin kişilik ek artışla ülkemiz, OECD üyeleri arasında salgın öncesi döneme göre istihdamını en fazla artıran ülke olmayı başarmıştır. Salgın döneminde küresel ticaret, bazı korumacı politikalar ve tedarik zincirindeki aksamalardan negatif yönde etkilense de Eylül 2022 itibarıyla ihracatımız yıllık bazda 252,6 milyar dolar ile yeni bir rekor seviyededir."

"Sürekli gündemi çarpıtacak yeni bir malzeme arayışındalar"

Tekstil ve hazır giyim sektörünün yüksek istihdam sağlamasının yanı sıra büyük oranda ihracat odaklı çalıştığını vurgulayan Nebati, Türkiye'nin 2021 yılı itibarıyla dünyanın 6'ncı büyük hazır giyim ihracatçısı konumunda olduğunu kaydetti.

Nureddin Nebati, sektördeki birçok firmanın son zamanlarda sınırları aşarak yurt dışında mağazalar açmaya da başladığını anlatarak, "Esnek üretim yapısına sahip hazır giyim sektörümüzün, devletimizin sağladığı desteklerle yüksek katma değere sahip ürünler üreterek ihracatını daha da artıracağından hiç şüphemiz yoktur. Girişimcilerimizin diğer sektörlerdeki yatırımlarını da artırarak ülkemizin bir üretim ekonomisi olmaya dönük hamlesine katkı sağlayacağına ve yeni büyüme fırsatlarını en iyi şekilde değerlendireceğine inancım tamdır." ifadelerini kullandı.

Son yıllarda, istihdamda, ihracat ve büyümede elde edilen başarı ve kazanımların, diğer ülkelerle kıyaslandığında parmakla gösterilecek nitelikte olduğunun altını çizen Bakan Nebati, şunları kaydetti:

"Tüm olumsuz küresel koşullara rağmen inançla ve ter dökerek kaydettiğimiz başarıları sindiremeyen bazı çıkar odakları ve onların gürültücü elemanları bugün hop oturup hop kalkmaya devam ediyorlar. Elde ettiğimiz tüm kazanımların üzerini örtmek için sürekli gündemi çarpıtacak yeni bir malzeme arayışındalar. Bu zevat, mevcut küresel gerçekler ve ülkemizin kendisine özgü koşullarını analiz edip milletimize somut projeler ortaya koymak bir yana, çarpıtılmış spekülatif açıklamalar ve ucuz algı operasyonlarından başka hiçbir gayret göstermiyor. Son 20 yılda, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ayağa kalkan, özgüvenini yeniden kazanan milletimiz, sinsi kumpaslara ve kirli darbe girişimlerine nasıl geçit vermediyse, bu ekonomi tetikçilerine de asla prim vermeyecektir. Yalovalı kardeşlerimiz ve milletimizin her bir ferdi bu basirete, bu inanç ve iradeye sahiptir."

"Enflasyon olduğu zaman onunla nasıl mücadele edeceğimizi iyi biliriz"

Bu odakların millet karşısında hiçbir başarı elde edemeyeceklerini kendilerinin de çok iyi bildiğini ifade eden Nebati, "Bu yüzden mesnetsiz ve seviyesiz saldırılarını çaresizce artırmaktan başka bir şey de yapamıyorlar. Peki biz ne yapıyoruz? Sizlerle birlikte ülkemize yeni tesisler kazandırıyor, küresel tehditleri fırsata çevirmek için beraberce azimle, kararlı ve inançlı adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Peki biz ne yapıyoruz? Dönüşen bu yeni dünyada Sayın Cumhurbaşkanımız ve milletimizle birlikte, 'Türkiye yüzyılı'nı yazmaya devam ediyoruz. Tüm kalbimle inanıyorum ki Rabb'im, gösterdiğimiz bu gayretlerin mükafatlarını bizlere elbette vermeye devam edecek, ay yıldızlı bayrağımız küresel arenada her geçen gün daha yükseklere çıkacaktır." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, iş adamıyla iş adamı gibi konuştuklarını belirterek, şunları söyledi:

"Çiftçiyle çiftçinin dilinden konuşuruz. Bir habbe tanesinin tohum olarak toprakla buluşmasından bir başağa nasıl gelişini saatlerce, günlerce anlatacak bir tarım, çiftçi anlayışıyla dilimize vurur söylemlerimiz. Bir işçiyle otururuz, ekmeğimizi beraber paylaşırız. Bir iş adamıyla oturur, onunla beraber yürür, önündeki engelleri kaldırırız. Bir dar gelirliyle baş başa kaldığımızda 'seni çok iyi anlıyoruz' deriz. Enflasyon olduğu zaman onunla nasıl mücadele edeceğimizi iyi biliriz. Ülkenin 20 yılda nereden nereye geldiğini, sağladığımızı çok iyi bir şekilde ifade etmeyi beceririz ama hem alaylı hem de mektepli olarak bir üniversite hocasıyla da oturup konuşurken hangi dili nasıl ifade edeceğimizi de çok iyi biliriz.

Siz manipülatif, spekülatif, yalan dolan, hezeyanlarla sözlerinizi devam ettirin. Siz havuzunuzda çırpınmaya devam edin. Siz trollerinizle, takipçilerinizin sayısını artıracak her türlü işi yapın ama biz teorisinden de uygulamasından da ve çıktılarıyla da Türkiye Ekonomi Modeli'nin sadece Türkiye'ye değil, dünyaya büyük bir örnek teşkil edeceğini ve tüm dünyanın sancılı bir şekilde geçtiği bu dönemi en iyi şekilde geçeceğimizi biliyoruz."

Bakan Nebati, LC Waikiki Yalova Lojistik Merkezi'ni Yalova'ya kazandıran firma yetkililerine de teşekkür etti.

Bakan Varank: Cumhurbaşkanımızın başarılarını kendilerine mal etmeye çalışıyorlar ama yemezler

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise büyük ve güçlü Türkiye için gece gündüz çalıştıklarını söyledi.

Yalova'nın son yıllarda üretimde büyük bir çıkış yakaladığını belirten Varank, ilin ihracatta da her yıl ciddi oranda artış gösterdiğini ve bu oranın geçen yıl 1 milyar dolara yaklaştığını ifade etti.

LC Waikiki'nin başarılarıyla gurur duyduklarını dile getiren Varank, "LC Waikiki 4 kıta 56 ülkede 1232 mağazaya sahip. Ben hatırlıyorum 1000'inci mağaza sosyal medya paylaşımınızı da çok beğenmiştim. Avrupa'nın en büyük 6'ncı giyim perakendecisinden bahsediyoruz. LC Waikiki faaliyette olduğu 56 ülkenin 22'sinde pazar lideri. Şimdi biz bu başarıya 'maşallah' demeyelim de neye 'maşallah' diyelim? Sadece geçtiğimiz yıl 1 milyar dolarlık ihracata tek başına imza atan bir gruptan bahsediyoruz. Çalışan sayısı 60 bini geçti. Ne diyoruz biz? Türkiye'nin refahını artırmak için yatırım, üretim, istihdam, ihracat lazım. LC Waikiki'de bunların hepsi var." diye konuştu.

Şirketin Yalova'daki yeni lojistik merkezinin alanının 274 bin metrekare olduğunu söyleyen Varank, inşaatı tamamlanan 91 bin metrekarelik, yani 62 bin palet kapasiteli ilk bölümün açıldığını ifade etti.

Sadece açılışı yapılan bu alanda haftalık sevk kapasitesinin 1 milyon adet ürüne ulaşacağını belirten Varank, "Bütün yatırımların tamamlanmasıyla bu rakamın 2 milyona ulaşmasını şirketimiz öngörüyor. Ayrıca lojistik merkezi 1000 vatandaşımıza da istihdam kapısı olacak. Bu manada LC Waikiki bugüne kadar başardıklarıyla ve bundan sonra vadettikleriyle büyük bir teşekkürü hak ediyor. LC Waikiki Yalova Lojistik Merkezinin firmamıza ve Türkiye'ye hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Ülkemiz bütün sektörlerin katkısıyla ihracatta tarih yazmaya devam ediyor"

Bakan Varank, Türkiye'nin son dönemde dünyada yaşanan bütün çalkantılara rağmen yoluna doludizgin, kararlılıkla devam ettiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin birinci çeyrekte gösterdiği performansı bir adım öteye taşıyarak ikinci çeyrekte yüzde 7,6 büyüdüğüne, OECD ve G20 ülkeleri arasında en yüksek büyümeyi yakalayan ikinci ülke olduğuna dikkati çeken Varank, şu değerlendirmede bulundu:

"Son 7 çeyrektir devam eden büyüme serisi aslında bu başarıların tesadüf olmadığının da en net göstergesi. Türkiye'nin son dönemde yakaladığı ivmenin bir diğer somut göstergesi de her ay yeni rekorlar kıran ihracatımız. Sürekli karamsarlık pompalayanlara inat, ülkemiz aşağı yukarı bütün sektörlerin katkısıyla ihracatta tarih yazmaya devam ediyor. Elbette buradaki aslan paylarından biri hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne ait. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 20 milyar doları aşan ihracatıyla 2021 yılının en çok ihracat yapan 4'üncü sektörü olmayı başardı. Her ne kadar bu rakamlar iyi gibi gözükse de hazır giyim sektörümüze aslında bu rakamların yakışmadığını düşünüyorum. Bizim hazır giyim sektöründen beklentimiz emin olun bundan çok daha fazla. Türkiye gerek pazarlara olan yakınlığı gerekse derin tecrübesiyle sektörde önemli avantajlara sahip. Bu manada bizim daha cevval olmamız gerekiyor."

Varank, tedarikçi olmaktan ziyade ülkenin kendi markalarını çıkarması, dijital ve yeşil teknolojilere yatırım yapması gerektiğine dile getirdi.

AR-GE ve tasarımın hazır giyim sektörünün olmazsa olmazlarından olduğunu belirten Varank, şöyle devam etti:

"Bu manada biz daima sektörün yanınızdayız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak firmaların kendi bünyelerinde kurduğu AR-GE ve tasarım merkezlerine cazip destekler sağlıyoruz. Yenilikçi projeleri KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla desteklemeye devam ediyoruz. Bunların yanında uluslararası desteklerle de sektöre önemli altyapıları kazandırmak için kaynaklar oluşturuyoruz. Örneğin 21 milyon avro bütçeli hazır giyim ve tekstil sektörünün dijital dönüşümü projesi ile KOBİ'lerin dijital yetkinliklerini geliştirebilecekleri bir merkez oluşturduk. Bu merkez aracılığıyla KOBİ'ler bir yandan dijital yetkinliklerini artırırken diğer yandan dünyaya entegre olma şansı yakalıyorlar."

"Başkaları gibi 'Siz bu işleri artık bırakın' demiyoruz"

Bakan Mustafa Varank, ihtisas organize sanayi bölgeleriyle tekstil ve hazır giyim firmalarına yeni yatırım alanları açtıklarını, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kurdukları tekstil kentler vasıtasıyla firmalara yeni sahalar kazandırdıklarını belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile başlattıkları Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında 36 ilde 175 fabrika inşa ettiklerini bildiren Varank, şunları ifade etti:

"Gördüğünüz gibi biz başkaları gibi 'Siz bu işleri artık bırakın' demiyoruz. Biliyorsunuz vakti zamanında bizim de partimizde siyaset yapmış Ali Babacan, tekstil sektörü bu tecrübeleri gayet iyi bilir, sektörün temsilcilerini toplayıp ne diyordu biliyor musunuz? 'Tekstil sektörünün geleceği yok, konfeksiyon sektörünün geleceği yok, buralardan çıkmanız lazım, bizim başka alanlara yönelmemiz lazım.' diyordu. Ama biz tabii ki o arkadaşları dinlemedik. Biz yolumuza kararlılıkla devam ettik. Onları dinlemiş olsaydık şimdi yaya kalırdık. Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olan, milyonlarca vatandaşımıza istihdam sağlayan tekstil sektörü de çöker giderdi. Yine aynı arkadaş ne diyordu biliyor musunuz? Tersanecileri toplayıp diyordu ki 'Bakın bu tersane işlerinden de çıkmamız lazım. Gemi inşası artık angarya bir sektör. Buralara yatırım yapmamanız lazım.' Ama bugün geliyorsunuz Yalova'ya bakıyorsunuz, şu anda Avrupa'nın en teknolojik gemilerini hangi tersane yapıyor? Yalova'daki tersane yapıyor. Bugün hidrojenle çalışan, elektrikle çalışan, hibrit tekneleri Yalova'daki tersaneler üretip Kuzey Avrupa ülkelerine ihracat yapıyor. Onun için bakıyorsunuz bir takım aklıevveller çıkıyorlar, Cumhurbaşkanımızın başarılarını kendilerine mal etmeye çalışıyorlar ama yemezler. Bizim vatandaşlarımızın bu aldatmacalara karnı tok."

Varank, yaşanan sıkıntılar olduğunu belirterek, "Bunları bizler de görüyoruz. Ekonomi yönetimi olarak bunları aşmak için elimizden gelen her şeyi ortaya koyuyoruz. Sizlerle sürekli istişare halindeyiz. Şunu açık yüreklilikle söylemek istiyorum; dünyada yaşanan bu sıkıntıların aşılmasını sağlayacak tecrübeye, özveriye, beceriye sahip Cumhur İttifakı'ndan başka bir siyasi anlayış bu ülkede yok. Türkiye'nin önünü açacak, Türkiye'yi ikinci yüzyılına taşıyacak tek lider de şu anda Recep Tayyip Erdoğan'dır." dedi.

"Biz aileyi savunmaya Allah'ın izniyle devam edeceğiz"

Bakan Varank, LC Waikiki ile ilgili bir anısını aktarırken, alışveriş yaptıktan sonra aracıyla mağazanın tabelasına yanlışlıkla çarptığını, telefonunu bırakarak masrafı karşılamak istediğini ancak daha sonra kendisini arayan firma yetkililerinin şirketlerinden alışveriş yaptığı için mutlu olduğunu söylediğini anlattı.

LC Waikiki'nin sosyal sorumluluk sahibi bir şirket olduğunu dile getiren Varank, şunları kaydetti:

"Yaptığı hayırlarla herkese örnek olan bir grup ama buraya gelirken bir haber okudum ve bu işe de imza attılarsa, haber doğruysa ben kendilerine teşekkür etmek istiyorum. Grup, çalışanlarına bir elektronik posta göndermiş ve demiş ki 'Lütfen ürünlerimizde LGBT çağrışımı yapan işaretleri kullanmayın. Bunlarla ilgili ürünleri üretmeyin. Çünkü bizim hassasiyetlerimiz var, sorumluluğumuz var.' Dünyada bir LGBT dayatması varken, bir cinsiyetsizlik dayatması varken LC Waikiki'nin bu inisiyatifi almasını da ben çok değerli buluyorum ve kendilerine çok teşekkür ediyorum. Kimse kusura bakmasın, siz ne yapıyorsanız yapın ama cinsiyetsizliği dayatırsanız, aile mefhumunun altını oymaya devam ederseniz ki biz de kimseye 'eyvallah' demeyiz, bunun karşısında dururuz. Böyle markaların gerisinin geleceğine de inanıyorum. Biz aileyi savunmaya Allah'ın izniyle devam edeceğiz."

Programa, Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş ve Meliha Akyol, Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar ile kurum müdürleri ve çalışanlar katıldı.

EN ÇOK OKUNANLAR