USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

30 Temmuz 2021 17:50

65 yaş üstü kitle, dijital okuryazarlığa psikolojik olarak nasıl hazırlanır?

Pandemi koşulları, toplumda yerleşmiş olan yaş temelli ayrımcılığı daha da görünür kıldı. Temel sorunları yaş değil, yaşla ilgili algılar oluşturuyor

65 yaş üstü kitle, dijital okuryazarlığa psikolojik olarak nasıl hazırlanır?

Sosyal hayata katılımın her zamankinden daha önemli olduğu bugünlerde, 65 yaş ve üstünü toplumun dışına iten olumsuz atıflar yerine fiziksel, ruhsal ve bilişsel iyilik hallerini güçlendirecek destek sistemlerin kurulmasına ihtiyaç duyuluyor. Uzman Psikolog Deniz Çakmakkaya, yaşlı kesimin dijital okuryazarlık becerisini geliştirmek için ailelerin ve çevremizdeki bireylerin ne gibi adımlar atmaları gerektiğini 6 adımda özetliyor:

01 I Cesaretlendirin

Yaşlanma çerçevesinde yaratılan önyargılar, kişilerde "benden geçti artık" gibi söylemlerle kendini gösterebilir. Bu tarz olumsuz kalıplar yerine 'öğrenmenin yaşının olmadığı' gibi güçlendirici yaklaşımları benimsemek ve dijital dünyanın sağladığı avantajları anlatmak, 65 yaş üzeri kesimi bireysel bariyerleri aşmak için motive edebilir.

02 I İhtiyaçlarını belirleyin

İnternet uçsuz bucaksız bir dünya. Her şeyi bir anda sunmak yerine ihtiyacı olan uygulamaları kullanarak hayatlarını kolaylaştırmalarına destek olun. Pratik ve işine en çok yarayan adımlardan başlamak, yapabildikçe özgüvenlerini artıracaktır. Telesağlık, görüntülü konuşma ya da bankacılık sistemleri önceliğiniz olabilir.

03 I Kişiselleştirin

Teknolojik aletler de yaşlılar üzerinde 'bozacağım' kaygısı oluşturabilir. El titremesi, görme, duyma problemleri gibi bazı fiziksel engeller de bu düşünceyi pekiştirebilir. Oysa bilişsel ve fiziksel durumlarına uygun teknolojilerin kullanım kolaylığı onları şaşırtabilir. Kullandıkları cihazlarda kendilerini konforlu hissetmeleri için onlara uygun kişiselleştirmelerin yapıldığından emin olun.

04 I Sadeleştirin

Öğrenme hızını ve şeklini gözlemleyin. Karmaşık bir anlatımdan kaçının. Anlatacaklarınızı acele etmeden, sade bir dille anlatmak, maddeleştirmek, yazmak, çizerek görselleştirmek öğrenmelerini ve uygulamalarını kolaylaştıracaktır.

05 I Sabırlı olun

"A harfi nerede?" gibi sorulara cevap vermeye ve defalarca aynı şeyi tekrar etmeye hazır olun. Hatırlamasını kolaylaştırmak için günlük hayattan örnekler vermeye çalışın. Pes etmeyin ve onun da pes etmesine izin vermeyin. Bu öğrenme sırasında katedeceği yolun, hayatının farklı alanlarında da iyileşmesine yardımcı olacağını unutmayın.

06 I Güven verin

Söz konusu dolandırıcılık ve yalan haberler olunca, 65 yaş ve üstünün hedef olduğu aşikâr. Kişisel bilgilerini nasıl koruyacağını ve doğru kaynaklara nasıl ulaşacağını anlatın. Gözünü korkutmadan bilgi verin. Teknolojiyi kullandığında hayatının nasıl kolaylaştığını gördükçe kendine güveninin artacağını hatırlatın.

EN ÇOK OKUNANLAR