USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

09 Nisan 2017 10:46

Sebze meyve ticareti 100 milyar lira

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’de yaklaşık 100 milyar liralık sebze meyve ticareti yapıldığını belirterek, “Sebze ve meyve ticaretinde prim oranlarının çok yüksek olduğunu biliyoruz" dedi.

Sebze meyve ticareti 100 milyar lira

Tüfenkci, "Yaklaşık yüzde 25 oranında asgari bir fire olduğunu düşündüğümüzde bu 25 milyarı çöpe atıyoruz demektir. Biz istiyoruz ki bu 25 milyar, hem satıcının, hem üreticinin, hem de tüketicinin cebinde kalsın. Düzenleme mantığımız bunun üzerinde gidiyor” dedi.

Hal esnafının sorunlarını bildiklerini belirten Bakan Tüfenkci üreticinin kazanacağı, tüketicinin ucuz şekilde tüketeceği bir sistemi kurmak için çok çalıştıklarını söyledi.

TARIM BORSASI DEVREDE

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 100 milyon lira sermayeyle Ankara merkezli olarak kurulacak olan Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın tarım ürünleri ticaretini geliştireceğini belirterek, “Ülkemiz tarım ürünleri ticaretinin merkezi haline gelecek ve bu piyasada dünyanın lider ülkelerinden biri olacak. Borsanın faaliyete geçmesiyle elektronik ürün senetleri alım ve satımının tamamen elektronik ortamda, hızlı ve güvenilir biçimde tek bir platformda yapılacak” dedi.

Tüfenkci, lisanslı depolarda korunan tarım ürünlerini temsil edecek elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği, uluslararası düzeyde faaliyette bulunacak Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın, 6 Nisan 2017’de Resmi gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla kurulduğunu anımsattı.

Türkiye Ürün İhtisas Borsasının tarım ürünleri ticaretini geliştireceğini ifade eden Tüfenkci, “Ülkemizin tarım ürünlerinin uluslararası piyasalara ulaşmasını sağlayacak devrim niteliğinde bir gelişme olmuştur. Üreticilerimiz, sanayicilerimiz, yatırımcılarımız uzun süredir bu gelişmeyi beklemekteydi” dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR