USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

05 Haziran 2017 10:44

Sanayiciler ilk çeyrekte büyümede vites yükseltti

Yılın ilk çeyreğini geride bırakan sanayi şirketleri, zor geçen bir 2016’dan sonra nefes almaya başladı. Reel sektörün satışlarını da, kârlılığını da artırdığı birinci çeyrekte, hükümetin aldığı önlemler ve teşviklerin etkileri oldukça pozitif bir şekilde hissedilirken, özellikle yurt dışına satışı olan şirketlerin de ön plana çıkması gözlerden kaçmadı… Yılın ikinci çeyreği ve ikinci yarısı için de beklentiler, bu olumlu havanın devam edeceği yönünde...

Sanayiciler ilk çeyrekte büyümede vites yükseltti

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

 

2017 yılının ilk çeyreğinde hem bankaların hem de banka dışı şirketlerin finansal sonuçlarının genel olarak güçlü bir seyir izlediği görüldü. BİST-100’de yer alan bankalar, 2017 yılının ilk çeyreğinde net kârlarını, 2016 ilk çeyreğindeki 5.11 milyar TL’ye göre yüzde 60 oranında artırarak 8.19 milyar TL’ye çıkardı. Bankalardaki net kâr artışı, finansal sonuçların açıklanması öncesinde piyasa tarafından beklense de, piyasadaki genel beklenti, toplam net kârın 7.44 milyar TL seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Gerçekleşen rakamlar piyasa beklentilerinin de oldukça üzerinde geldi. Bankaların kârlılığının yanında sanayi şirketlerinin de hem satışlarını hem de kârlılıklarını beklentilerin üzerinde artırması ise yüzleri güldürdü. Bunda tabii ki teşvikler ve TL’nin dolar karşısında güçlenmeye başlamasının rolü büyük.

 

Bu paralelde aracı kurumlar, satışlarının içerisinde ihracatları ağırlıklı olan şirketleri beğenmeye devam ederken, satış ağı güçlü, olumlu finansal görünüme sahip, operasyonel faaliyetlerindeki başarılı seyri devam ettiren şirketlerin potansiyel oluşturmaya devam ettiğini düşünüyor.

 

SANAYİDE SATIŞ DA, KÂR DA ARTTI

2016 yılının son çeyreğinin aksine, sanayi şirketleri, 2017 yılının ilk çeyreğinde satışlarını büyüttü, net kâr artışında da daha güçlü bir seyir izledi. Dolayısıyla 2017 ilk çeyreğinde, 2016 yılının aynı dönemine göre çok daha güçlü bir büyüme kaydedildiği gözlerden kaçmadı. Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, BİST-100’de yer alan sanayi şirketlerinin satış gelirlerinin, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 33 oranında artış kaydettiğini belirtiyor. Onurcan Bal’a göre, satış gelirlerinde yaşanan artışta ilk çeyrekte sağlanan teşviklerin katkısı ile ekonomide görülen toparlanma ile 2016 ilk çeyreğe göre Euro ve doların TL karşısında yaklaşık yüzde 25 seviyelerinde değer kazanması ve yurt dışı satışları ağırlıklı olan şirketlerin satış gelirlerinin bu durumdan olumlu etkilenmesi etkili oldu. “Ayrıca 2017 yılının sanayi üretiminin toparlanma göstermesi ve imalat PMI endeksinde de iyileşmelerin gözlenmesi sanayi şirketlerini destekleyen gelişmelerdi” diyen Bal, BİST-100’de yer alan sanayi şirketlerinin ilk çeyrek kârının, 2016 ilk çeyreğine göre yüzde 66 artışla 7.76 milyar TL’ye ulaştığını aktarıyor.

 

DOĞRU ADIMLAR RAHATLATTI

2016 yılının son çeyreğinde yurt içinde atılan adımlar ve teşviklerin 2017 yılı ilk çeyrek bilançolarında etkilerinin görüldüğünden bahsettik. Özellikle, KGF aracılığı ile kullandırılan kredilerin 30 Nisan itibariyle 160 milyar TL’ye ulaştığını söyleyen Ahlatçı Yatırım Araştırma Uzmanı Muammer Demir, bu durumun da reel ekonomiye olumlu yansımalarının görülmeye devam ettiğini ifade ediyor. “Ayrıca beyaz eşya sektöründe ÖTV indirimi ve mobilya sektöründe KDV oranında yapılan indirimlerin, borsada işlem gören sektör bazlı hisselerin bilançolarına olumlu katkılarını görüyoruz. 2017 Ocak ayı ortalarında TCMB’nin para politikalarını destekleyecek yönde atmış olduğu adımların etkisi ile birlikte kurda yükselişlerin baskılandığını görülürken, döviz pozisyonu açığının fazla olduğu şirketlere nefes aldırdığı görülüyor” diyen Demir, diğer taraftan, yaşanan gelişmeler ile birlikte BİST-100 Endeksi’nin de birinci çeyrekte yeni zirve seviyelerini test ettiğini söylüyor.

 

NET SATIŞLARDA EMLAK GYO, KÂRDA TÜPRAŞ...

Haberimizdeki iki tablo incelendiğinde, net satışlarda Emlak GYO’nun, net kârda ise Tüpraş’ın birinci olduğu görülüyor. Konut ve bankacılık sektörlerinin el ele verdiği 'Güçlü Türkiye için Birlik Vakti' kampanyasında 60 aya 0 vade farkı, 120 aya yüzde 0,45 vade farkı ve 240 aya ise yüzde 0,79 vade farkı gibi ödeme koşulları yüzde 5 peşinat avantajı ile sunulması Emlak GYO’ya ilk çeyrekte rekor satış getirdi. Öyle ki şirket, 2017 yılı hedeflerine neredeyse yılın ilk çeyreğinde ulaşmış oldu.

Yatırımlarıyla bölgesinin en kompleks rafineri şirketi konumuna gelen Tüpraş ise net kârda 869 milyon TL’ye ulaştı. Uzun süreli yatırımlarını hayata geçirerek kapasitesini artıran Tüpraş, 12 milyar 370 milyon TL’lik de net satış rakamına ulaştı.

 

TOPARLANMA SİNYALLERİ GÜÇLÜ

Alnus Yatırım Araştırma Uzmanı Vahap Taştan ise ilk çeyrek rakamlarında hizmetler sektöründeki toparlanmaya değiniyor. “Bildiğiniz üzere hizmetler sektörü, imalat sektörüne göre daha hızlı reaksiyonlar gösteriyor. Bu nedenle ilk çeyrek bilançolarında hizmet sektörünün toparlanmasının biraz daha hızlı olduğunu belirtebiliriz. Buna karşın ilk çeyrek bilançolarında öne çıkan bir diğer nokta da finansman giderlerindeki yüksek seyir. Bunun farklı bir yansımasını da tabii ki ithal girdi yoğunluğu olan şirketlerde izliyoruz” diyen Taştan, emtia fiyatlarındaki yüksek seyrin de havayolu şirketlerindeki toparlanma sinyallerine karşın, maliyetleri yüksek tuttuğuna dikkat çekiyor. Taştan, “Genel görüşümüz, ikinci çeyrekte bilançolarda hızlı bir toparlanma olabileceği yönünde. İkinci çeyreğe olumlu başladık. Mayıs ve haziran aylarını da bu ivme ile sürdürürsek, ikinci çeyreği daha güçlü kapatabiliriz” şeklinde konuşuyor.

 

Adnan Çekçen: “Referandumun yarattığı belirsizlik, bazı yatırımların ötelenmesine yol açsa da, şirket kârlılıkları ve operasyonel tarafta birinci çeyrekte baskın bir etki izlemedik. Referandum öncesinde iç talebi canlandırıcı önlemlerin alınması ve teşvik kampanyalarıyla birlikte şirketlerde satış hacimlerinde artış görüldü. Dolayısıyla alınan önlemler, negatif etkiyi büyük oranda bertaraf etti”

 

ŞİRKETLER NELERİ TAKİP EDECEK?

Zorlu bir 2016’nın ardından 2017’ye hem bankaların hem de reel sektörün iyi başlaması yüzleri güldürdü. Peki ikinci çeyrekte şirketleri ve piyasaları neler bekliyor? Bu bağlamda yurt içi tarafta piyasaların gündeminde jeopolitik gelişmeler olacağını aktaran Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, ABD’nin PYD’ye silah yardımı yaptığı anlaşmayı imzalamasının, TL varlıklarını etkilediğini hatırlatıyor. “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın yaptığı kritik görüşmeden ılımlı mesajlar çıksa da, bu bölgedeki hareketlilik bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Siyasi gelişmeler piyasaların ana gündem maddesi olmaya devam edecek. Yurt dışı tarafta ise Euro Bölgesi'nde gelişmeler izlenecek. Önemli ihracat partnerimiz konumundaki bölgede Fransa seçimleri sonrası iyimser hava hakim” diyen Çekçen, olası toparlanma ve Avrupa Merkez Bankası’nın atacağı para politikası adımlarının, yurt içi piyasaları ve özellikle şirketlerin ihracat performansı üzerinde etkili olacağını söylüyor. ABD tarafında ise Trump politikaları ve FED’in haziran ayındaki olası faiz artırımı süreci yakından izlenecek. 

 

İHRACATÇILAR ÖNE ÇIKACAK

Yılın ikinci çeyreğinde de 2016 ikinci çeyreğine göre kurların mevcut seviyeleri göz önünde bulundurulduğunda, yurt dışı satışları ağırlıklı olan şirketlerin ön plana çıkabileceğini düşündüklerini ifade eden Onurcan Bal, 2016 ikinci çeyreğine göre doların TL karşısında yaklaşık yüzde 24 değer kazandığını söylüyor. Onurcan Bal bu noktada, “Yurt dışı satışları ağırlıklı şirketlere baktığımızda ise; Kordsa (yüzde 100); Ege Endüstri (yüzde 92); Vestel Beyaz Eşya (yüzde 78); Ford Otosan (yüzde 71); Tofaş Oto (yüzde 70); Vestel (yüzde 64); Arçelik (yüzde 59); Sasa (yüzde 47); Çemtaş (yüzde 46); Trakya Cam (yüzde 43); İzmir Demir Çelik (yüzde 34); T. Şişecam (yüzde 30); Tüpraş (yüzde 25) ve Soda Sanayii (yüzde 22) ön plana çıkan şirketler” diyor. 


Gedik Yatırım bu paralelde ikinci çeyrekte mevduat faizlerindeki artış nedeniyle bankaların kârlılıklarının bir miktar baskılanabileceğini, ancak ekonomideki ılımlı toparlanma ve KGF'nin katkısı ile kârlılıkların güçlü seyrini korumaya devam etmesini bekliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR