USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

20 Kasım 2017 15:52

‘İlk çeyreğe güçlü gireceğiz’

Son 15 yılda uygulanan politikaların sonuç verdiğini söyleyen Bakan Şimşek, “Spekülatif saldırılara karşı sağlam duracağız. Yeni yıla da güçlü gireceğiz” dedi

‘İlk çeyreğe güçlü gireceğiz’

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine'nin borçları çevirmede zorlandığı iddialarına yanıt verdi. Şimşek, son 15 yılda uygulanan disiplinli mali politikalarla borç stokunun GSYİH'ye oranının tarihi düşük seviyelere gerilediğini vurgulayarak, "Yabancı yatırımcının TL cinsi devlet tahvili portföyünde ilk 9 ayda 7 milyar dolar tutarında artış yaşandı. Bu Hazine'nin yılın ilk 9 ayında yaptığı ek borçlanmanın üzerindedir" dedi. Şimşek, Türkiye'nin yılın ilk çeyreğine güçlü bir şekilde gireceğini vurgulan Şimşek, "Sisteme yönelik spekülatif saldırılar varken yılın ilk çeyreğine sağlam bir şekilde girmemiz gerekiyor. Nakit düzeyimizi ilk çeyreğe girerken yüksek tutacağız" diye konuştu.

ÇARKLAR HIZLI DÖNECEK

Başbakan Yardımcısı Şimşek, borçlanma limitinin artırılmasının ekonomiye etkilerine ilişkin soru önergesini yanıtladı. Hazine'nin bu yıl için borç limitinin 47.5 milyar lira olarak belirlendiğini anımsatan Şimşek, "Söz konusu limit borç yönetiminin ihtiyaçları ve gelişimi dikkate alınarak, yıl içinde en fazla yüzde 5 artırılabileceği, yeterli olmadığında da ek yüzde 5 tutar Bakanlar Kurulu kararı ile artırılabiliyor. Borç stokunun GSYİH'ye oranı tarihi düşük seviyelere gerilemiş olup, bu durum ihtiyaç duyulduğu zamanlarda mali disiplini kalıcı olarak bozdan döngü karşıtı genişleyici maliye politikalarının uygulanmasına olanak sağlıyor" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR