USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

27 Mayıs 2016 11:55

Girişimci ruhumuz belli büyüklükten sonra riskli

Platin Dergisi'nin düzenlediği zirvede konuşan Özlem Özüner Türk şirketlerinin büyük bir büyüme hırsına sahip olduğunu ancak bu girişimci ruhun belli büyüklükten sonra risk oluşturduğunu belirtti.

Girişimci ruhumuz belli büyüklükten sonra riskli

Platin’in ev sahipliğinde düzenlenen ‘Bir Dilim Ticaret: KOBİ’ler İçin Karlı Büyüme Zirvesi’ ekonomiden antropolojiye, gelecek biliminden risk yönetimine kadar birçok alandaki uzmanı şirketlerle buluşturdu. Zirvede ekonomist Murat Üçer son dönemdeki makroekonomik gelişmelere ilişkin sunum yaptı. 

MERKEZ’E HAVALE 

Kriz öncesi dünyada yüzde 4-5.5’luk büyümelerin standart olduğunu belirten Üçer “Artık yüzde 3-4’ü göremiyoruz. Gelişmekte olan ülkeler yoruldu. Ciddi reformlara odaklanmaları gerekiyor. 2007’de küresel borç miktarı 57 trilyon dolarken 2014’te 199 trilyon dolara ulaştı. Artık yerel bazı borçların silinmesi gereken dönemdeyiz” dedi. 
Üçer bunun yanında G-20 gibi zirvelerde ciddi ekonomik ve mali politikaların oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek "Dünya ekonomisinde düzelme için 4-5 araçla saldırmak gerekiyor. Bunun yerine sorunlar sadece merkez bankalarına havale ediliyor. "Kurtar bizi merkez’ deniliyor” ifadelerini kullandı. 

Ticari sigorta devi Euler Hermes Türkiye’nin Genel Müdürü Özlem Özüner ise 2016’da özellikle gelişen ekonomilerde iflasların artmasını beklediklerini söyledi. Özüner iflasların Çin’de yüzde 20, Türkiye’deyse yüzde 12-13 artacağı öngörüsünde bulundu.   

YAVAŞ BÜYÜME YOK 

Özüner Türkiye özelindeyse şunları söyledi: “Türk şirketleri için en büyük sorun uzun vadeli ödemeler. Avrupa’da 60 güne uzun diyorlar. Biz 360 günden bahsediyoruz. Ayrıca büyüme hırsı var. Girişimciyiz ama bu girişimcilik belli bir büyüklükten sonra riskli. Türkiye’de sağlam ve yavaş büyüme yok. Biraz para kazanan hemen inşaat gibi bir sektöre yatırım yapıyor. Bu büyüme sevdası doğru bir şekilde yönetilmeli.” 

BAKIR VE PLATiN TAVSiYESi 

Saxo Capital Markets CEO’su Savaş Divanlıoğlu da şirketlerin artık kur riski taşımaması gerektiğini belirtti. Divanlıoğlu tarihsel olarak platinin altından yüzde 20 değerli olduğuna ancak şu anda fiyatların tersine döndüğüne dikkat çekti. Divanlıoğlu "Petrol yukarı, bakır aşağı hareket ediyor. Bu aşamada petrol satıp bakır alan karlı çıkabilir" dedi.

Uzun yol şoförleri evi özlemiyor

Habitus Araştırma Kurucu Ortağı antropolog Dr. Aybil Göker Ford Trucks için gerçekleştirdikleri araştırmayla ilgili bazı detayları paylaştı. Araştırma için uzun yol şoförleriyle vakit geçirdiğini belirten Göker “Reklamlarda genelde evini özleyen şoförlere yer verilir. Anladık ki bu dertleri yokmuş. 20-25 gün kalınca evde daraldıklarını söylediler” dedi.  Ford Trucks Pazarlama ve Stratejik Planlama Müdürü Armağan Hazar da bu bulgunun kendilerini şaşırttığını söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR