USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

23 Mayıs 2017 15:03

Enerjide yerlileşme ve millileşme dönemi hız kazanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını sonlandırmak için uzun dönemli, 'milli enerji ve maden politikası'nı tanıttı. 'Enerjide tam bağımsızlık' parolası ile yola devam ettiklerini açıklayan albayrak, enerji bakanlığı’nın 15 yılda sessiz bir devrim gerçekleştirdiğine vurgu yapıyor

Enerjide yerlileşme ve millileşme dönemi hız kazanıyor

Berat Albayrak, 15 yıllık süreçte elektrikte kurulu kapasitenin üç katına çıktığını ve elektrik üretiminin iki katından fazla bir noktaya geldiğine işaret ediyor. “Doğalgaz tüketimi neredeyse üç katı arttı, doğalgaz konforunun ulaşmadığı Türkiye'de sadece üç ilimiz kaldı. İnşallah, gelecek yıl bunu da bitiriyoruz. 81 vilayete doğalgaz altyapısını ulaştırıyoruz. Bu süreçte abone sayısını dört katına çıkardık” şeklinde konuşan Albayrak, Türkiye’nin yerli kaynaklarını da sonuna kadar kullanacağının altını çiziyor.

 

DIŞA BAĞIMLILIK KALKACAK

Bakan Albayrak, 'Milli Enerji ve Maden Politikası’nı açıklarken, özellikle politikalarının temelini iki unsurun oluşturduğunun, bunlardan ilkinin güçlü ekonomi, ikincisinin de ulusal güvenlik olduğunun altını çiziyor. Albayrak, "Enerjideki bağımlılık stratejisini doğru ve güçlü yönetirseniz ulusal güvenliğiniz de o ölçüde güçlü bir diplomasiye ve dış politikaya pencere açar" derken, söz konusu stratejinin üç ana sacayağının bulunduğunu ifade etti. “Bu üçlü sacayağını da arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa olarak tanımlıyoruz” diyen Albayrak, özellikle son dönemde enerjide yerlileşme ve millileşme konularına vurgu yapıyor. Bu paralelde enerjide dışa bağımlılığın sona erdirilmesinin hayati önem taşıdığını belirten Albayrak, son dönemde bu anlamda çok ciddi adımlar atıldığını ifade ederken, bu bağımlılığın, Türkiye'nin yumuşak karnı olduğunu belirtiyor.

 

Türkiye’de güneş enerjisi sektörü artan bir ivmeyle yaklaşık bin mw kurulu gücü aşmış bulunuyor. Bunun çok önemli bir kısmı, yani yaklaşık 600 mw’lık kurulumu ise 2016 yılında gerçekleşti. İçinde bulunduğumuz yılda da yine yaklaşık bin mw’lık bir kurulumun gerçekleşmesiyle 2017 sonunda türkiye’deki ges kurulumlarının gücünün 2 bin mw’ı bulması bekleniyor

 

MÜHENDİSLİK YERLİ OLACAK

Türkiye'nin milli enerji stratejisi çerçevesinde güneş enerjisine ilişkin adımlarını da tamamladığını ifade eden Albayrak, “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı'nı (YEKA) da hazırlıyoruz, bitireceğiz demiştik. Şartname Resmi Gazete'ye gönderildi. Temmuz sonu itibariyle yarışmayı ve ihaleyi hayata geçiriyoruz. Temmuz sonunu takip eden günlerde bir de bakacağız ki, rüzgarda da bu adımı atıp yine bin megavatlık bir yapıyla ve ötesinde yüzde 65'ten fazla yerlilik, yüzde 80'den fazla yerli mühendis şartıyla birlikte bu süreç ilerleyecek" diyor. Yerlilik oranı ve yerli mühendis kriterinin önemine dikkat çeken Albayrak, her alanda bu milli enerjinin altyapısını, hem yerli fabrikalarla hem de yerli mühendislerle kendi teknolojimizi geliştirip enerji ihtiyacımızı yerli kaynaklardan karşılayacağız diyor.

 

PANELLERDE YERLİLİK VURGUSU

Berat Albayrak, tüm bunların yanı sıra Türkiye’de üretilen güneş panelleri hakkında da umut verici gelişmelerin yaşandığını belirtiyor. Türkiye’de şu anda güneş enerjisi tesislerinde kullanılan fotovoltaik panellerin üretimini yapan yaklaşık 22 şirket bulunuyor. 
Fakat sektörün önde gelenleri, Türkiye'de üretilen güneş panellerine henüz ‘yerli’ demenin çok doğru olmayacağını, çünkü güneş panellerinin camının ve çerçevesinin Türkiye’de üretilirken, geri kalan kısmının ise ithal edildiğini ifade ediyor. YEKA projesi ile birlikte yerli hücre ve panel fabrikası kurulması öngörülüyor. Bir sonraki aşamada tamamen yerli panel üretimi mümkün olacak. 

EN ÇOK OKUNANLAR