USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

04 Temmuz 2017 16:10

Dijital ve mobil bankacılıkta dönüşüm devam ediyor

Bankacılık sektöründe dijital müşteri sayısı 50 milyonu aştı. Bu sayı her geçen gün artmaya da devam ediyor. Böylesi bir ortamda bankalar dijital, özellikle de mobil bankacılık uygulamalarına yatırımlarını artırmaya devam ederken, mevzuat tarafında ise hükümetin attığı adımlar sektörü daha da güçlü kılıyor

Dijital ve mobil bankacılıkta dönüşüm devam ediyor

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

 

Son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesi ve erişilebilir olmasıyla birlikte hayatımızın her alanına nüfuz eden dijitalleşme hem çağın gerekliliği hem de iş dünyasında giderek önem kazanan verimliliğin olmazsa olmazı olarak görülüyor. Bankacılık sektöründe ise dijital bankacılık, her zamankinden fazla yatırım yapılan bir alan haline gelirken, faaliyetler de şube dışına, dijital dünyaya taşınmaya başlandı.
Bankacılık sektöründe dijitalin, özellikle mobil bankacılığın, son yıllarda en fazla artış gösteren segment olduğu bir gerçek. Dijital ve özellikle mobile her zamankinden fazla yatırım yapılması söz konusuyken, son dönemde güvenlik anlamındaki yatırımlar, bankacılığın artık dijital ve mobil tarafta büyümeye devam edeceğinin bir işareti gibi.

 

YENİ TEKNOLOJİLER YOLDA

Uzmanlar bankacılık ve finans sektörünü yeniden şekillendiren dijital dönüşümün uzunca bir süre devam edeceğini düşünüyor. Bu bağlamda özellikle giyilebilir teknolojiler, sanal gerçeklik, yapay zeka ve biyometrik doğrulama gibi kavramlar, finans teknolojileri ve ödeme sistemleri uygulamaları ile birlikte hayatımıza girdi ve sektörü etkilemeye devam edecek. 

Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, diğer yandan dijital çağda mobil ekonominin tüm dünyanın yeni büyüme alanı olarak öne çıktığını, değişen müşteri trendleri ve yeni teknolojilerin, dijital bankacılığı yavaş yavaş alternatif bir kanaldan yeni bir iş modeli olmaya doğru konumlandırdığını belirtiyor. “Ülkemiz de teknolojik altyapı çalışmalarıyla bu trendin takipçisi konumunda. Özellikle inovasyon ve Ar-Ge alanında ülke olarak gidilecek çok yolumuz var. Bankacılığın dijital dönüşümüne yenilikçi yaklaşımla öncülük eden Yapı Kredi olarak sahip olduğumuz bu bilinç doğrultusunda bankacılık alanındaki teknolojiye büyük önem veriyoruz. Dünyadaki trendleri de yakından takip ediyoruz” diyen Doğan, mobil bankacılık başta olmak üzere tüm dijital kanallarını da geliştirip zenginleştirdiklerini ifade ediyor.

 

Ocak-Mart 2017 dönemi itibariyle, internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 140 milyon, tutarı ise 1 trilyon TL oldu. Aynı dönem itibariyle, mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi ise 188 milyona ulaşırken, tutarda ise 492 milyar TL’lik bir değer yakalandı

 

MEVZUAT TARAFI DA GÜÇLENİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Muhammet Cerit de FinTech İstanbul 5’inci buluşmasında, ‘Düzenleyici Gözüyle FinTech Ekosistemi’ başlıklı yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dijital ve mobil bankacılık alanında Avrupa’nın sayılı ülkelerinden biri olduğu vurgusunu yapıyor. “Türk bankalarının teknolojiyi çok iyi kullanan kurumlar olmalarıyla Avrupa ve dünyanın diğer ülkelerinde örnek gösterildiğinin altını çizen Cerit, “Türkiye'de olduğu gibi Avrupa'da da bütün ülkeler FinTech'i konuşuyor. Türkiye'de FinTech ekosistemi her geçen gün güçleniyor fakat önümüzde gidecek daha uzun bir yolumuz var. Mevzuat tarafında, FinTech sektörünü ve Türkiye'yi bir adım öteye taşıyacak öneriler geldiği takdirde, biz bu önerilerin tamamını değerlendirip Türkiye ve sektör menfaatine olacak adımları atmak için hevesliyiz” diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR